Zes weken zomervakantie. Zes hele weken. Ik heb nooit helemaal begrepen waarom ze dit niet wat evenrediger over het jaar heen verspreiden. Zo mag er van mij zo rond kerst wel een weekje bij zodat een zonvakantie in de winter ook ineens een optie wordt. 

Of lekker wat langer in het voorjaar omdat de temperaturen in Zuid Europa dan zo immens fijn zijn. Mid-zomer hoef ik niet zo perse naar het buitenland want dan vind ik het hier vaak ook wel lekker toeven. Maar om die zes lange weken toch een beetje leuk door te komen is het voor de afwisseling wel fijn om huis en haard in te ruilen voor een idyllisch vakantiehuisje of avontuurlijke tent.

Maar dan blijven er nog steeds een aantal weken over die we moeten zien te overbruggen. De eerste week is nog een soort van chill want geen gehaast voor het halen en brengen. Opa en oma laten zich nog enthousiast inzetten en de meeste vriendjes en vriendinnetjes zijn nog in het land dus de keuze qua speeldates is er nog volop. Maar niet veel later slaat de verveling toe. Bij ons altijd sneller dan gewenst.

Nou heb ik dan ook een dochter die zichzelf werkelijk nog geen twee minuten kan vermaken, dus je snapt dat die zes weken zonder school taai zijn. Voor haar, maar vooral ook voor mij. De truc is dan ook om een goede mix te maken tussen ‘thuis aanmodderen’ (experts zeggen immers dat verveling ook ergens goed voor is, ik vrees echter dat die wijsheid voor mijn oudste dochter echt niet opgaat maar dat terzijde), opvang goed regelen en leuke dingen doen.

walvisweken Scheepvaartmuseum

Walvisweken in het Scheepvaartmuseum

Wat leuke dingen betreft vind ik tips van andere moms altijd zeer welkom. En nu heb ik er één voor jou. Echt een leuke! En om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik maak er een winactie van. Lees dus rustig verder en als je enthousiast wordt laat je een comment achter en wie weet heb jij binnenkort een leuk gratis uitstapje met de kids. Ik mag namelijk twee families blij maken met vier toegangskaarten voor de Walvisweken in het Scheepvaartmuseum. Maak er meteen een leuk dagje Amsterdam van. Dat op zich is al een super uitje. Doe het dan bij voorkeur met de trein want daar zijn kinderen vaak dol op en dan zit je ook niet te hannesen met je auto. En als je het combineert met een bezoek aan de walvisweken in het Scheepvaartmuseum kan de dag niet meer stuk. Ik garandeer het je.

walvisweken Scheepvaartmuseum

Note to self

Met een dochter die de hele dag Plastic soep van kinderen voor kinderen zingt en dolfijnen tot haar nieuwe lievelingsdier heeft uitgeroepen leek me dit dus echt een perfect uitje. En dat was het ook! Okay eerlijk toegegeven, het was nogal een hustle om in m’n eentje met een kleuter, een peuter en een baby door een museum te struinen maar dat had ik echt aan mezelf te wijten. Note to self: zorg altijd voor een tweede volwassenen bij dit soort uitstapjes. Je hebt nou eenmaal maar twee handen en dat is met drie kinderen, een tas en een buggy echt net te weinig. ‘Ah dat kan ik wel, doe ik wel even’ dacht ik nonchalant. Een denkfout die ik nog regelmatig maak en waardoor ik zelf wel heel hard moet werken op zo’n uitje en minder goed zelf kan genieten. Maar ach, de kindjes hebben echt genoten en dat is waar ik voor ging!

walvisweken Scheepvaartmuseum

Plastic vissen en meer

Ze hebben zich eindeloos vermaakt in het nagebootste dolfijnen ziekenhuis. Met pluchen dolfijntjes konden ze heerlijk spelen en samen met een dolfijnendokter onderzoeken wat er wel en niet thuis hoort in de buik van een dolfijn. Mijn leergierige kleuter kon van alles leren over dolfijnen en de gevaren voor haar lievelingsdier terwijl de peuter gewoon lekker een kleurplaatje onder kraste en maar bleef vragen; ‘zijn hier ook haaien mama, die vin ik zoooo eng’. In een prachtig nagemaakte walviskop konden ze op echt onderzoek uit gaan door een kijkje te nemen in de bek van de walvis. Mega spannend en interessant!

Maar het ultieme hoogtepunt van ons bezoek volgens Sarah was toch wel het plastic vissen. Op een echte boot ging ze de Amsterdamse gracht op om gewapend met een visnet het plastic uit ons water te vissen. Helemaal trots kwam ze terug met een My Little Pony figuurtje voor haar kleine zusje (die niet mee mocht op de boot want dat mag alleen met zwemdiploma) dat ze tijdens het vissen had gevangen. Op sommige dagen zijn er ook nog allerlei leuke voorstellingen passend bij het thema, van theater tot poppenkast. Check dus zeker even de website voordat je gaat https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/agenda/walvisweken.

walvisweken Scheepvaartmuseum

Ik vind het zelf altijd leuk als ze naast veel plezier ook nog iets opsteken van een uitje en dat was hier zeker het geval. Er is van alles te leren en prima af te stemmen op de leeftijd en leergierigheid van je kids. Het is onze plicht vind ik om de kleintjes te leren over duurzaamheid en hoe we goed voor de aarde kunnen zorgen en dan zijn dit soort uitjes wel heel fijn en leuk om daar op een super leuke manier een steentje aan bij te dragen.

Winnen?

Lijkt het je wel wat om deze zomervakantie af te reizen naar de grote stad en je onder te dompelen in de onderwaterwereld tijdens deze walvisweken? Reageer dan hieronder en wie weet maak ik je blij. Leuk als je erbij vermeldt waarom je zo graag kans maakt. De winnaars worden 5 augustus bekend gemaakt onder dit bericht. De walvisweken lopen tot en met 2 september.

Alvast heel veel plezier en succes met die zes lange weken! ; )

walvisweken Scheepvaartmuseum