Minimensjes zijn het. Klein maar o zo grote gedachten en gevoelens. Ideeën en plannen zijn zelden klein en eenvoudig uitvoerbaar. Nee, groots wordt er gedacht … én geleefd!

kleuterrijk kleuter

Niets lijkt onmogelijk

Het leven van de eerste jaren waarin alles in kleine stapjes elkaar opvolgde is voorbij. Als een soort proeffase is deze doorlopen om vervolgens met rasse schreden aan het echte werk te beginnen. Kleuters zetten grote stappen. Ze stampen en rennen, je hoort ze altijd … overal. Alsof ze bang zijn dat de tijd hen inhaalt, proberen ze alles uit de dag te halen en lijkt niets onmogelijk voor hen.

Eenmaal wakker staan ze direct volledig AAN om vervolgens niet meer uit te schakelen totdat “Nu is het echt klaar, nog één liedje en dan wil ik je echt niet meer horen”, klinkt. Soms zacht en soms wordt deze zin gedragen door een boze klank, maar altijd eindigt de dag met een laatste blik op het zoet slapende gezichtje van deze kleine ontdekker. Uiteindelijk is er maar één de winnaar, hoewel de kleuter daar vaak anders over denkt.

Het kleuterrijk

Het kleuterrijk; een rijk waarin de kleuter heerst, zo lijkt het soms. Ze willen alles ontdekken, vinden vaak dat ze alles al weten en weten van geen ophouden. Opdrachten dienen direct uitgevoerd te worden en indien dat niet gebeurd dan zwaait er wat. Tenminste … op zijn kleuters: dan vliegt er iets door de kamer en dat is zelden iets dat niet aanleiding geeft tot het uitvoeren van nog meer opdrachten. Want ‘Jij moet dat nu maken, ik kan er niet bij en wil met dát autootje spelen’ Je kent ze vast wel: die minimensjes die vaak nog een tandje bij doen, intens genieten van alle kleine en grote avonturen.

Het rijk waarin ‘dat kan niet’, ‘dat bestaat niet’ en ‘later’ niet bestaan. Heksen en spoken bestaan zeker wel! Nu is nu, later daar doen ze niet aan. Wanneer je vergeet écht te kijken naar het grote plezier dat ze uitstralen zou je bijna denken dat ze haast hebben. Ze vliegen door de dag heen, draaien hem drie keer binnenstebuiten om vervolgens aan het einde te zeggen ‘Wat hebben we eigenlijk allemaal gedaan vandaag, mama?’.

Lees ook: Mijn ontmoeting met dat kleine peutermeisje

Tijd van ondergeschikt belang

Ik geniet en beleef deze intense fase met mijn kleine minimensje naast me. Ik leer over hem en hij leert over mij. Met veel plezier en soms noodgedwongen maar altijd met liefde. We zijn beland in een periode waarin tijd van ondergeschikt belang lijkt in het kleuterrijk. Waarin ik juist van deze kleuter leer hoe fijn het is om de tijd even stil te zetten. Alsof niet de tijd heerst over onze ontdekkingen, onze herinneringen en ons geluk maar enkel ons hart …