Ik kende ‘m al via onder andere Facebook en Instagram: de Babywatcher. Een apparaat waarmee je thuis zelf echo’s kunt maken van het kleintje in je buik. Ik had mij er al een beetje in zitten verdiepen toen ik een leuk bericht kreeg. Ik mocht hem namelijk gaan testen voor mamaisthuis!

Super gaaf. Even fijn spieken naar het kleintje, welke zwangere wil dat nu niet? Vandaag vertel ik jullie alles over onze ervaringen met de Babywatcher en heb ik nog iets heel leuks … Lezen jullie mee?

HOE WERKT HET

De Babywatcher is een mooi klein apparaat waarmee je thuis niet-medische echo’s kunt maken. Geen metingen maar gewoon fijn en uitgebreid kijken naar je kindje. Pretecho’s op je eigen bank dus. De Babywatcher is geschikt tussen week 14 en week 34 van de zwangerschap. De mooiste beelden krijg je wanneer je het apparaat gebruikt tussen week 16 en week 32. Wij maakten de echo’s met de Babywatcher overigens toen we voorbij de 18 weken waren.

De Babywatcher is niet te koop. Je kunt deze huren voor een periode van minimaal 3 dagen en maximaal 3 maanden. Je kunt je bestelling plaatsen via een overzichtelijke website. Alles wat je nodig hebt wordt bezorgd in een speciale koffer. Hierin zitten de benodigdheden voor het maken van de echo’s zoals echo-gel, apparatuur en kabels om de watcher aan te kunnen sluiten op je computer. De Babywatcher is overigens alleen te gebruiken op een Windows device. Niet geschikt voor Apple dus. Wel is het mogelijk om — tegen betaling — een Windows device te huren in combinatie met de Babywatcher.

Je sluit de Babywatcher aan op netstroom en verbindt hem aan je computer of tablet. Vervolgens installeer je de software. Deze software kun je terugvinden in jouw persoonlijke account. Alles wordt stap voor stap uitgelegd. De Babywatcher maakt zwart-witte 2D-echo’s. Je hebt tijdens de periode waarin je de Babywatcher huurt drie keer per dag de gelegenheid om een echo te maken. Elke sessie duurt steeds 10 minuten. Tijdens de gehele sessie kun je het beeld pauzeren en afbeeldingen en filmpjes opslaan. Deze worden overigens alleen op jouw device opgeslagen, wel zo prettig! Overigens staat dit allemaal heel netjes op de website terug te lezen.

Mocht je je zorgen maken over de veiligheid van je ongeboren baby; op de website staat heel keurig uitgelegd dat de echo’s niet schadelijk zijn. Zo valt te lezen dat het aantal geluidsgolven per tijdseenheid (intensiteit) van de Babywatcher gemiddeld 49% lager ligt dan de normen van de Britse Medische Ultrasound Associatie en de Amerikaanse medische toezichthouder FDA (Food and Drug Administration). De tijdsduur van de geluidsgolven van de Babywatcher-echo ligt 83% onder de norm van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Voor vragen of advies kun je je wenden tot de klantenservice. Ik heb twee keer contact gezocht, omdat ik twee kleine vragen had. Zowel via de chat-functie op de website als telefonisch ben ik keurig te woord gestaan. Heel fijn!

ONZE ERVARINGEN

Zoals ik al zei, gebruikten wij de Babywatcher vanaf het moment dat ik voorbij 18 weken zwangerschap was. We hadden hem gedurende één week in gebruik. Het pakket werd keurig bezorgd door PostNL. Op de laatste dag van de huurperiode breng je het pakket voor 14.00 uur naar een PostNL-locatie. Je stuurt het apparaat gratis retour met het bijgeleverde etiket. Goede service dus.

Gedurende één week kun je 21 echo’s maken van elk 10 minuten. Voordat het ‘echte’ werk begint, heb je ook nog 3 oefen-echo’s. Deze krijg je cadeau om het allemaal een beetje onder de knie te krijgen. Tijdens elke echo zie je op het user-dashboard hoeveel tijd je nog over hebt. Je kunt het beeld van echo in- en uitzoomen. Het user-dashboard is trouwens heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

Al vrij snel hadden we het principe van echo’s maken onder de knie. Het apparaat is gemakkelijk in gebruik. Door de termijn waarin wij de Babywatcher hebben gebruikt, kon kleine broer nog mooi helemaal in beeld worden gebracht tijdens de echo’s. Dat vond ik persoonlijk erg fijn. We genoten er enorm van om samen te kijken naar ons tweede wonder! Overigens staan er in de software voorbeelden van echo’s. Zo kun je een beetje spieken om te weten wat je nu precies ziet. Want echo’s maken is een vak apart, best lastig nog om op beeld te ontdekken hoe je kleintje in elkaar steekt : )

Nu is het natuurlijk hartstikke persoonlijk wanneer je de Babywachter gebruikt. Wat ik zelf wel het allerleukste vond, is dat ons kindje precies in de termijn dat wij hem in gebruik hadden heel duidelijk begon te bewegen. Ik voelde al een week of twee ‘iets’ wat ik herkende als een bewegende baby. Maar nu het voor mij zo duidelijk werd, vond ik het vooral leuk dat Erwin kon zien wat ik voel. Heel bijzonder. Evenals het zien kloppen van het hartje, ook heel erg mooi! Overigens was het Erwin die dit als eerste zag en wist te ‘vangen’ op beeld. Als je een beetje weet waar je naar moet kijken is dat heel leuk. Maar houd er wel rekening mee dat een echo niet altijd even goed lukt, veel is afhankelijk van de positie van de baby. En je bent nu eenmaal geen echoscopist. Houd dat in je achterhoofd, voor je eigen rust.

De echo’s vinden wij mooi. Ze zijn van prima kwaliteit maar zijn niet te vergelijken met de echo’s van de verloskundige of het ziekenhuis. Wat logisch is. Je maakt de echo’s immers thuis, zonder deskundigheid en in je eigen omgeving. Verwacht dus niet hetzelfde te zien als tijdens je echo’s welke je krijgt tijdens controles. Het is vooral heel leuk en fijn om weer even naar de kleine te kunnen kijken, even genieten van de baby in je buik en dat in een intieme setting in plaats van op een steriele bank!

Samenvattend kan ik zeggen dat wij genoten hebben van de Babywatcher! Ook leuk voor oudere broertjes en/of zusjes om mee te kijken en de kleine alvast in hun vertrouwde omgeving te zien. Ik denk dat je hen zo op een ontspannen manier bij de zwangerschap kunt betrekken. Dit is overigens niet iets wat toepasbaar was op onze 15 maanden oude dreumes. Logisch natuurlijk, hij snapt er immers nog veel van. Maar papa en mama vinden de Babywatcher absoluut een aanrader!

WIN WIN WIN!

En dan nu iets heel leuks! We mogen namelijk een volger van mamaisthuis blij maken met het maken van pret-echo’s thuis. Oftewel, ben jij zwanger of ken je iemand die zwanger is dan is dit je kans: je kunt een week lang een Babywatcher winnen en echo’s maken wanneer het jou uitkomt. Hoe tof is dat. Nodig je hele familie uit en geniet : )

Wat moet je doen om kans te maken:

  • We waarderen het als je de Facebookpagina’s van mamaisthuis en Babywatcher een like geeft.
  • Geef hieronder in de comments aan hoeveel weken jij zwanger bent of degene voor wie je meedoet zwanger is.
  • Like het bericht op Facebook over deze actie (taggen, delen van het bericht mag maar is geen vereiste).

Je kunt tot en met 25 augustus meedoen, daarna lees je hier wie de winnaar is. Heel veel succes en een mooi weekend!

Tot de volgende keer!

Liefs, Isa

Winnaar:

Hoera, we hebben een winnaar: Lisa Bartels, jij kunt binnenkort heerlijk in je eigen omgeving kijken naar het kleine wonder in je buik. Van harte! En alle overige zwangeren: een mooie tijd gewenst en alvast veel geluk met de kleine! Fijne avond allemaal!