Wat komt er in je op als jou de vraag wordt gesteld: ‘Wat heeft jou het meest gevormd tot wie je bent, wat typeert jouw jeugd en jouw leven als jongvolwassene?’ Voor veel jongeren zal het antwoord op deze vraag tegenwoordig mede gevormd worden door de voelbare effecten van deze bizarre tijd.
Volgens wetenschappelijk onderzoek is een van de desastreuze gevolgen van deze crisis, deze lockdown dat er steeds meer jongeren een eetstoornis ontwikkelen. Ook zullen de klachten en symptomen van mensen die al langer met een eetstoornis kampen in deze tijd verergeren. Wanneer het vertrouwde, de veiligheid en het ritme wegvallen kan dat grote gevolgen hebben. Pubers en jong volwassenen hebben in zekere zin houvast nodig in het leven. Zowel binnen- als buitenshuis.
Openheid creëren
Onderstaand een inkijkje in mijn jongere jaren. Mijn eetstoornisverhaal dat ik al eerder deelde en nogmaals deel omdat het onderwerp juist nu extra aandacht verdient. Mijn kinderen kennen mijn verleden. We praten openlijk over het onderwerp en ze weten dat ze mij altijd alles mogen vragen. Ik vertel ze dat een eetstoornis niet de oplossing is maar een masker. Een intimiderend ‘vriendje’ die veiligheid biedt wat soms ontbreekt.
Toen ik na een hele lange weg eetstoornisvrij was, heb ik meteen gezegd: ik wil er iets mee doen. Mijn verhaal moet een plek krijgen op het internet om mensen bewust te maken. Om te informeren over de enorme emotionele en lichamelijke gevolgen en om openheid te creëren rondom dit onderwerp. Een eetstoornis heb je namelijk nooit alleen maar maakt wel eenzaam.
Mijn vriend, mijn vijand
Ik heb minstens 15 jaar geleefd met en gevochten tegen een hardnekkige eetstoornis. Wanneer precies de eetstoornis mijn leven binnenwandelde weet ik niet meer. Wel weet ik dat — als ik terugkijk op mijn leven na de basisschool — de gehele HAVO-periode en daarna, ik vooral heel veel eetgestoord gedrag zie. Strijd, verdriet en leugens. Eigenlijk heb ik hiermee ook meteen beschreven wat zo typerend is voor een eetstoornis; je bent constant in strijd met jezelf, je familie en met je vrienden en de maatschappij.
Dat brengt ontzettend veel verdriet met zich mee. Want om je eetstoornis — die je gehele denken en gedrag overneemt — te kunnen behouden, ben je constant aan het liegen. Veel te bang dat iemand iets zou ontdekken of mijn vriendje af zou pakken. Want dat was het; het was mijn steun en toeverlaat en ik kon lange tijd niet zonder.
Het leven als kind
In ons gezin hadden mijn ouders het vroeger samen niet altijd even makkelijk, maar uiteindelijk zijn ze er goed uitgekomen en dat is natuurlijk ontzettend fijn. Doordat ik een gevoelsmens ben en als kind behoefte had aan genegenheid en aandacht, voelde het voor mij thuis geregeld onprettig. Ik voelde mij als kind niet altijd gezien. Nu ik ouder ben, kan ik dingen beter plaatsen en weet ik inmiddels uit eigen ervaring dat een relatie tussen man en vrouw echt niet altijd rozengeur en maneschijn is. Wat natuurlijk niet maakt dat je je kinderen mag vergeten.
Als kind had ik die kennis niet en wilde ik vooral aandacht. Tevens was ik perfectionistisch ingesteld en wilde ik overal de beste in zijn. Ben je goed, dan val je op en word je vanzelf gezien. Dat hield ik mijzelf voor. Maar wat kostte dat een energie en discipline. Overal de beste in zijn is onmogelijk en door dit na te streven, leefde ik niet meer het leven van een puber of jongvolwassene. Ik eiste in alles het maximale van mijzelf en vergat echt te leven. Te genieten. En erger nog: ik vergat vooral kind te zijn! Nu achteraf vind ik dit heel verdrietig. Ik heb door mijn eetstoornis zo ontzettend veel gemist en zo ontzettend veel NIET gedaan.
Van kwaad tot erger
Toen ik in een aflevering van Beverly Hills 90210 via Dorothy ‘de instructies’ leerde om te kunnen braken, was het hek van de dam. Ik had daarvoor al momenten dat ik zo min mogelijk at, maar omdat ik nog bij mijn ouders woonde en natuurlijk wel moest eten, ging ik compenseren. Ik liep veel trap en begon met veelvuldig overgeven. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik letterlijk alles eruit gooide, ook die gezonde wortels, boontjes en dat stukje vlees vol vitamine B. Ik was de controle helemaal kwijt.
Mijn eetstoornis vernietigde mijn energie en gezond verstand. Ik was het gevoel voor realiteit kwijt en probeerde op alle gebieden boven verwachting te presteren. Wanneer dat niet lukte dan zocht ik troost in eten, niet eten en compenseren. In de tijd dat ik thuis woonde, hebben mijn ouders nooit echt iets gemerkt. Ik ging vaak douchen en probeerde zo min mogelijk geluid te maken. Misschien viel het ze wel op dat ik vaak douchte maar verder was er lichamelijk weinig aan mij te zien. Behalve dat ik minder levenslust had dan leeftijdsgenoten.
Zo ging het jaren door en kon het gebeuren dat mijn eetstoornis zelfs toen ik op kamers ging, mee verhuisde de Afsluitdijk over. Blijkbaar had ik hem nodig en behoorde mijn eetstoornis niet alleen bij het leven aan de andere kan van de dijk. De spannende tijd van het op kamers wonen, de grote wereld ontdekken in de randstad, een nieuwe studie en nieuwe sociale contacten, telkens weer nam ik mij voor om afscheid te nemen van mijn geheime vriendje maar het ging niet. Ik was te onzeker en wilde graag geliefd zijn. Hierdoor legde ik de lat bij alles wat ik deed heel hoog.
Verboden voedsel
Nu ik op kamers woonde en de verstopte gemeenschappelijke douche mijn geheim wel eens zou kunnen ontmaskeren, ging ik op zoek naar een alternatief. Dat vond ik in eten kauwen, door je mond laten gaan om vervolgens in een prullenmand of zakje uit te spugen. Ik at amper nog normaal, durfde het niet meer. Ik was veel te bang om aan te komen want ik was stabiel in gewicht door het op deze manier te doen. Al jaren leefde ik met een lijst ‘verboden voedsel’. Later in therapie werd duidelijk dat bijna alles daarop stond. Ik kreeg vlekken in mijn nek bij de gedachte aan brood, pannenkoeken, aardappels, pasta of pizza. Maar ook vla, kaas, vetten en bananen waren een doodzonde. ‘Body’ noemde de therapeute dat later, mijn maaltijden moesten meer body hebben. Right, hoe verzin je het om in therapie dit zo te noemen?!
Ik leefde op veilig voedsel zoals sla, rauwkost, groenten en soep. Dat ik hierdoor jarenlang enorm opgeblazen door het leven ging door alle tekorten en het zout dat ik vasthield, dat zag ik niet. Nu wel. Wanneer ik foto’s terugkijk uit die periode voel ik het verdriet wat ik toen had en vind ik de confrontatie met de strijd die ik voerde heel moeilijk. Een jonge meid die in de bloei van haar leven zou moeten staan maar in plaats daarvan haar leven volledig ten dienste van haar eetstoornis leeft. Op zoek naar een veilige haven die ontbrak. En die er op die manier nooit zou komen.
Laxeren
Toen ik merkte dat ik niet afviel en af en toe zelfs wat aankwam, gaf ik mijzelf een nieuwe tool in handen: laxeermiddelen. Dit opende nieuwe deuren, ‘had ik dit maar eerder ontdekt’, dacht ik vaak. Ik nam dagelijks meerdere koppen stoelgangthee. Bij voorkeur heel sterk gezet en ik was pas tevreden met de werking van de thee als ik een soort van buikgriep kreeg. Wat ik je nu ga zeggen klinkt ziek, maar dat was ik toentertijd ook; ik kickte echt op het leeglopen. Ik kon zelfs in paniek raken als ik een tijdje niet naar de WC kon. Dan ging ik weer obsessief sporten of braken. Dan voelde mijn lijf schoon en gereset om vervolgens weer helemaal opnieuw te kunnen beginnen! Het hebben van een eetstoornis kost enorm veel tijd; studeren en werken ging dan ook steeds minder goed.
Vrijwillige opname
Toch lukte het mij om uiteindelijk vestigingsmanager van een uitzendbureau te worden. Wat voelde ik mij trots maar wat was ik tegelijkertijd ongelukkig. Ik werkte maar deed daarnaast verder helemaal niets meer, ik was totaal uitgeput.
In deze periode ging ik op zoek ging naar herkenning en troost en liet mij vrijwillig opnemen. Ik was toen 27 jaar. Ik zat 5 dagen in de week op een open psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, ook wel PAAZ genoemd. Vreselijk vond ik het daar; het was een oude en kille plek. De typische ziekenhuisgeur, een heus ziekenhuisbed, naar azijn ruikende ziekenhuislakens, een ziekenhuisgordijn waarachter ik sliep en aan de andere kant van de muur het geschreeuw van mensen die gedwongen opgenomen waren. Dat was mijn leven voor 5 maanden. En daar koos ik zelf voor. Vrijwillig omdat ik moe gestreden was.
Ik volgde hier een intensieve therapie maar stond er te weinig voor open. Ik viel namelijk in razend tempo af doordat ik stiekem ging laxeren en het vocht verloor wat ik al die jaren had vastgehouden. De groep waar ik in zat was een gemengde groep van anorexia- en boulimia patiënten. Onderling werden vriendschappen gesloten maar was er ook veel jaloezie. Ik heb persoonlijk ervaren hoe een therapie de eetstoornis in stand kan houden in plaats van iemand beter maakt. De gouden regel voor een geslaagde opname: een patiënt moet zelf toe zijn aan het loslaten van de eetstoornis en alles wat daarbij hoort. Dat was ik dus duidelijk nog niet.
Het moederschap veranderde alles
Na 5 maanden verliet ik de afdeling, was ik ruim 8 kilo lichter, had ik intense momenten beleefd en had ik iets van mijn gezond verstand teruggevonden. Uiteraard was er veel gesproken over de achterliggende oorzaak van mijn eetstoornis maar ik ging bijna net zo eetgestoord het ziekenhuis uit als in. Het was mijn tijd nog niet. Het was vooral mijn omgeving die een gezondere versie van mij wilde. Ik was er nog niet aan toe en achteraf bleek dat groepstherapie voor mij niet de mogelijkheden bood om beter te worden. Hierna ben ik wel steeds meer van mijn eetstoornis gaan loslaten. Beetje bij beetje vertrouwde ik op hetgeen ik geleerd had over mijzelf en mijn verleden. Het lukte steeds beter om te aarden en echt te gaan leven.
Het heeft zeker tot mijn 30e levensjaar geduurd eer ik alle compensatiedrang kon loslaten. Langzaam maar zeker durfde ik steeds vaker ‘verboden voedsel’ te eten zonder te gaan compenseren. Pas toen ik zwanger bleek van onze jongste, ging de knop helemaal om. Blijkbaar gaf dit mij de bevestiging dat ik toch iets kon betekenen in deze wereld. Dat er een klein wezentje op mij moest kunnen rekenen, dat ik daar al mijn liefde aan mocht geven en van mocht houden zoals ik steeds beter van mijzelf kon. Ik mocht er vertrouwen in hebben dat ik het moederschap waard was. Dit was mijn weg naar genezing.
Mijn grote droom was mij gegund. Ik had lange tijd angst dat ik mijn kinderwens niet in vervulling zou zien gaan door hoe ik jarenlang met mijn lijf was om gegaan, maar gelukkig besloot de natuur anders! Mijn kinderen zijn misschien wel mijn redding geweest. Ik ben mijzelf meer gaan waarderen de laatste jaren en ook het moederschap heeft mij ontzettend veel gebracht. Mijn eetstoornis die in de boeken staat als NAO (niet anders omschreven) is ergens goed voor geweest, daar geloof ik in.
Wat kun je zelf doen
Een eetstoornis bij kinderen is soms lastig te voorkomen. Het sluipt het leven van een kind en een gezin binnen en neemt volledig de controle over. Wel kun je er als ouder voor zorgen dat je je inleest in de kenmerken en symptomen. Zorg voor een veilig klimaat thuis, een plek waar gevoelens en angsten besproken kunnen worden en geef je kind mee dat het er mag zijn. Dat laatste is de basis voor het zelfvertrouwen. Laat je kind merken dat het er toe doet en dat je het waardeert ,altijd. Indien kinderen behoefte hebben aan fysieke genegenheid en aandacht, probeer daar dan positief mee om te gaan ook al is dat iets wat voor jou als ouder lastig is. Onbevredigde basisbehoeften zoals genegenheid en aandacht kunnen aanleiding zijn om een alternatief te zoeken.
Kijk een beetje naar elkaar om en wees lief voor jezelf!
Lees ook: Mama, moest jij ook opgenomen worden voor je eetstoornis?
Comments
Mama, moest jij ook opgenomen worden? – Mama is thuis!
17/01/2019
[…] Een aantal jaar geleden besloot ik mijn verhaal te delen. Online. Zonder schaamte of spijt. Gewoon zoals het was. De eetstoornis. Om anderen te informeren en voor mijzelf het laatste stukje masker te laten vallen. Echte blijdschap heb ik in die jaren niet veel gekend, ik was aan het overleven. Zo jong en klein als ik was. Een verleden dat verdriet en blokkades heeft achtergelaten maar bovenal sterker en trotser heeft gemaakt. Mijn verhaal werd gedeeld in verschillende media en dat was goed. Openheid over dit onderwerp zal de jongste generatie sterker maken. […]
Gabriella Scott
8/06/2018
Mijn hart is vol van vreugde en ik weet niet hoe ik Heer Bubuza moet bedanken omdat ze me geholpen heeft mijn vriend terug te halen. Mijn vriend was een rokkenjager en ik probeerde hem tegen bedrog te beschermen, maar hij bleef me bedriegen, het kwam op een bepaald moment dat hij zijn spullen pakte en het huis verliet, ik huilde en riep hem aan de telefoon en smeekte hem om naar huis terug te keren, maar hij weigerde en vertelde me dat hij verder ging Ik kon het hart niet langer verdragen, dus vertelde ik mijn zus alles en ze vertelde me dat Lord Bubuza me kon helpen hem terug te brengen, dus ik nam onmiddellijk contact op met heer Bubuza en vertelde hem mijn situatie en hij vertelde me dat hij me zal helpen en mijn vriend zal terugkomen en smeekt me om hem te vergeven binnen 12 tot 16 uur. Ik deed alles wat Lord Bubuza me vertelde en tot mijn grote verrassing kwam mijn vriend naar me toe en viel op zijn knieën huilend en smeekte me om te vergeven en hem terug te accepteren, eerst dacht ik dat het een grap was maar later besefte ik dat hij serieus was dus ik vergaf hem en sindsdien leven we al jaren gelukkig gelukkig samen. Heeft u problemen, neem dan contact op met Lord Bubuza via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of via de website: http://Lordbubuza.website2.me of via WhatsApp: +1 518 558 5109
Debbythechocoholic
10/01/2018
Wat goed dat je hier zo open over schrijft, bedankt om dit artikel te delen. Ikzelf heb ook een eetstoornis gehad als kind en ik kan bevestigen dat het niet gemakkelijk is om er zomaar mee te stoppen. Eerst en vooral moet je zelf durven toegeven dat je een “probleem” hebt en dat is voor velen een moeilijke stap.
Gelukkig dat je nu beter weet en anderen hiervan op de hoogte wil brengen, want een eetstoornis brengt veel schade aan.
Carmelina
9/01/2018
Jeetje, ik ben er stil van. Wat heb je dit mooi opgeschreven, wat dapper en wat een heftig verhaal. Wat fantastisch dat je grote droom uit mocht komen en de moederliefde er direct was en jou zo verder kon helpen. Een prachtig verhaal, super inspirerend. Bedankt voor het delen.
Natalie
9/01/2018
Mooi dat je dit kan delen en zo op kan terugkijken.. Zal vast een moeilijke periode geweest zijn!
tessa
9/01/2018
Wat knap dat je het zo goed en open kunt opschrijven! respect
Sanne
9/01/2018
Wat heftig is dit seg en zo moedig van je om je verhaal te vertellen. Die waarschuwing op het einde vind ik ook wel interessant om te weten.
Fleur
9/01/2018
Wat een open en eerlijk verhaal. Het is zeker niet makkelijk om dit te delen, maar ik hoop echt dat je hiermee andere zult helpen om hulp te zoeken en er mee te leren omgaan
Lonneke
9/01/2018
Wat sterk en goed om dit te delen met ons. Dit is zeker iets dat je vormt en het is een stukje van jouw. Mooi om te lezen dat je kinderen voor verandering hebben gezorgd. Ik had andere problemen maar de komst van mijn dochter heeft zeker bij geholpen en gezorgd voor een positieve verandering.
Het voelt als de dag van gisteren maar wat staat de tijd je goed! – Mama is thuis!
27/11/2017
[…] hun zelfvertrouwen te vergroten. Ik was vroeger onwijs onzeker en had een negatief zelfbeeld, waar dat toe geleid heeft is historie. Ik leer mijn kinderen dat uiterlijk niet belangrijk is maar dat je wel blij mag zijn met wie je […]
De eet en leefstijl van Esther van Mama is thuis • Healthy Kelly
20/11/2017
[…] en vroeger was dat anders. Ik heb langdurig een eetstoornis gehad. Het openhartige verhaal lees je op de blog. Ik heb er geen last meer van en ben dankbaar voor de kennis en inzichten die het mij gebracht […]
Mijn 'moederschapsplan' lag al klaar … – Mama is thuis!
11/06/2017
[…] Ik ging altijd door, toen ik puber was en tegen allerlei obstakels in het leven aanliep (onder andere mijn eetstoornis) en toen ik volwassen werd en was. Maar altijd was daar die moeheid, die moeheid die niet wegging. […]
Sandra
6/06/2017
Wat knap van je! En wat een lef om dat zo te vertellen. Ik heb het bij een paar mensen van dichtbij meegemaakt en het is en blijft een heftige ziekte. Gelukkig zijn mijn vriendinnen er uiteindelijk ook bovenop gekomen.
Judith
6/06/2017
Ik kreeg als kind al sennablad thee, om te detoxen. Dat moest 1x per 3 maanden (cultuur dingetje). Later nam ik het om niet aan te komen van een glas water zeg maar. Een eetstoornis is ruk, blijft je hele leven toch bij.
Melanie
6/06/2017
Wat knap dat het het voor je zelf op hebt geschreven. Zal niet makkelijk zijn. Hiermee zal je zeker andere helpen. Als moeder van 3 denk ik vooral hoe het wel niet voor je ouders moet zijn geweest. Je dochter zo te zien. Zich kapot te maken en je kan vrijwel niks doen. Gelukkig gaat het nu goed met je.
Maaike
6/06/2017
Ik ben ook begonnen iets uit mijn verleden te delen. Moeilijk hoor!
En wat deel jij een heftig en persoonlijk verhaal. Mooi geschreven en nog veel fijner dat dankzij je kinderen het nu goed met je gaat!
Marijke
6/06/2017
Volgens mij heb ik het toen ook al gelezen. Maar niet gereageerd. Herlezen was weer heftig! Wat een strijd! Maar fijn dat het nu beter is. Blijft het nog steeds altijd een strijd?
Marieke
5/06/2017
Wat dapper dat je dit zo open en eerlijk durft te vertellen. Zelf ook helaas ervaring met een eetstoornis. Een voor mij herkenbaar verhaal dus! Ook bij mij veranderde het moederschap (mijn zwangerschap) alles.
Jill
5/06/2017
Wauw, heavy zeg! Super knap en dapper dat je dit zo durft neer te zetten. Zeker een waarschuwing aan een ieder die het heeft, kent of er mee in aanraking komt op wat voor een manier ook.
Chantal
5/06/2017
Wat een heftig en open verhaal. Heel mooi dat je dit zo open durft te vertellen op je blog. Heel dapper. Xxx
Esther Perfors
6/03/2017
Bedankt allemaal nog voor de lieve en mooie reacties!
Een andere benadering van een eetstoornis – Mama is thuis!
25/01/2017
[…] heb mijn verhaal, mijn geschiedenis, mijn liefde- en haatverhouding met mijn eetstoornis opgeschreven en gedeeld op de blog. Om zo openheid te bieden, informatie te geven en hopelijk mensen […]
Als er over gepraat wordt dan heeft het verleden zin gehad! – Mama is thuis!
24/01/2017
[…] Lees ook: Ik was jarenlang mijn eetstoornis … […]
"Lieve Killerbody Fajah … ik wil je een paar dingen zeggen" – Mama is thuis!
17/01/2017
[…] ik kan niet anders dan je deze brief schrijven. Het voelt als een noodzaak en het past volkomen bij mijn missie, die heb jij toch ook; een missie? Misschien is dat de verbondenheid die ik met jou voel, we staan […]
– Mama is thuis!
22/12/2016
[…] te detoxen om mijn darmen te reinigen. Ik heb door mijn eetstoornisverleden — bij interesse klik hier voor het artikel — gevoelige darmen en detoxen helpt dan om ze weer even ‘wakker te schudden’. Als je […]
Eric
27/11/2016
Goed verhaal Esther. Zeker omdat je ook laat zien dat er (altijd) achterliggende problematiek aan een eetstoornis ten grondslag ligt. Heb je blog toegevoegd aan mijn site, Eetstoornisvrij.nl
Stichting JIJ uit Rotterdam schreeuwt om ervaringsdeskundigen zoals jij. Meldt je aan 🙂
Esther Perfors
6/03/2017
misschien eens sparren over mogelijkheden, lijkt mij dankbaar werk! grts
Kool Family
16/11/2016
Wat een prachtig verhaal. Ik wou eens heel vluchtig de site bekijken en werd meteen meegezogen in dit verhaal. Ik vind het heel dapper van je om zo oprecht je verhaal te delen en je kwetsbaar op te stellen.
Veel liefs
Kris, mama van de Kool Family
Yvonne
3/11/2016
Hoi Esther,
Wat knap je dit durft te delen en wat goed dat je de strijd gewonnen hebt!! Mooi geschreven! Een hele fijne toekomst gewenst! Dat mamaisthuis een steeds groter succes mag worden! Geniet vooral van je mooie gezin❤.
Groetjes,
Yvonne
Manon
2/11/2016
Dank je voor je verhaal. ben er stil van. brengt ook veel herinneringen bij me los aan mijn tienertijd. Bolimia en zelfmutilatie hebben mijn tiener jaren beheerst en later en nu veel last van controle issues en dat mijn perfectionisme de overhand kan krijgen, het is altijd zoeken naar balans, maar gelukkig doe ik me zelf geen fysieke pijn meer.
Marion
2/11/2016
Jeetje Esther….wat een mooi en heftig verhaal….
Je hebt al een paar keer gezegd dat je me bewonderd door mijn verhaal maar jij bent ook stoer en dapper door jou verhaal met ons te delen! Ik ben blij dat je nu gelukkig bent met je gezin, je bent een lieve mooie vrouw!
Fabian
2/11/2016
Echt heel mooi geschreven. Zelf heb ik het gelukkig nooit gedaan door mijn thuis situatie, maar mijn zus heeft dit ook een tijd gehad. Ben blij voor je dat de komst van je kinderen je goed heb gedaan. Hopelijk hoef je dit nooit meer te voelen en is je lichaam weer helemaal in orde.
Vind dat je het echt goed heb verwoord. Ben benieuwd wat voor persoonlijke verhalen er nog meer gaan komen
Marise
2/11/2016
Hi Es, dapper dat je je verhaal durft te delen. Ik heb je strijd in die tijd op kamers van dichtbij gezien en ben blij voor je dat je uiteindelijk jezelf hebt kunnen helpen!! Hou vol!!
shanna
2/11/2016
Lieve Esther,
Wat een mooi maar ook verdrietig verhaal. Ik lees hoe sterk en hoe mooi je als mens bent. Op fb zie ik dat je geniet van jullie mooie gezin. Blijf vooral op jezelf vertrouwen, want dat ben je echt waard.
Ik “ken” je pas, maar wat kom je Leuk, Lief en met Lef over..
Je bent wie je bent..
Liefs Shanna
Diana
2/11/2016
Wat een heftig verhaal…! Bedankt voor het delen hiervan..! *knuf*
Ineke
2/11/2016
Meisje…meisje….
ben er stil van…..
bewondering voor hoe je dit allemaal
zo kan opschrijven…..
trots op je dat je je er
doorheen gevochten hebt…..
heel veel liefs voor jullie viertjes,
van deze kant van de dijk !!!!
XXXXXXX
Nicky
1/11/2016
Heb respect voor je hoe mooi en open je dit beschreven hebt.
Bregje
1/11/2016
Respect voor je openheid en eerlijkheid, ik hoop dat je er zeker mensen mee kunt en zult helpen.
Liefs!
Laura
1/11/2016
Mooie, lieve, dappere vrouw! Trots op jou.
Je bent/was niet je eetstoornis, het is/was slechts een deel van je. Verdrietig om alles wat je hebt moeten missen en de strijd die je hebt moeten leveren, maar het heeft je gebracht waar je nu bent. Respect! Kus!!
Mariska
1/11/2016
Lieve Esther,
Wat dapper en moedig dat je je verhaal schrijft! Ik weet zeker dat het anderen kan helpen. En wat je schrijft is waar: zonder de strijd die je geleverd hebt, was je niet waar je nu bent. Jij hebt mensen zóveel te bieden!! Mooi mens, respect!
X Mariska
Eric
27/11/2016
Helemaal met je eens Mariska 🙂
Inge
1/11/2016
Respect voor je eerlijke verhaal! Heftig …. maar zo mooi te lezen dat je het nu toch zo een plek kan geven en je dankbaar bent met waar je nu staat .. met je prachtige kinderen lieve man en alle dierbaren om je heen !
Liefs Inge
Laurie
1/11/2016
Lieve Esther, wat ontzettend dapper en goed dat je jouw verhaal deelt! Ik ben trots op je en dat mag je ook zeker op jezelf zijn!
Esther
1/11/2016
Wow wat eerlijk Esther!
Ik ken jou uit de tijd dat je op kamers woonde en wij collega’s waren.
Ik vond toen idd wel dat jij altijd enorm obsesief met eten bezig was, vooral veel salades kan ik me herinneren.
Wel heel jammer dat je daardoor je leven heel anders “moest” leven , dat altijd de nadruk op je eten lag..
Maar wat super dat je dit de baas geworden bent en het achter je hebt kunnen laten en nu een mooi gezin hebt!
Je mag trots op jezelf!
Geniet van je gezin en van het leven!
Marianne
1/11/2016
Wat goed en dapper dat je dit zo op papier kunt zetten! Mooi geschreven! Goed dat je kinderen het omslagpunt zijn geweest!
Wendy
1/11/2016
Wat ontzettend dapper en knap van je dat je dit zo open hebt kunnen schrijven.
Je mag zeker trots op jezelf zijn dat je dit hebt overwonnen.
Een eetstoornis, je vriend en tegelijkertijd een grote vijand….. helaas op sommige punten erg herkenbaar, daar ik ook al een jaar of 15 worstel met periodes van obsessief en soms extreem eet/lijn gedrag incl compenseren. Ik hoop dat ik het ook ooit helemaal achter me kan laten…. maar soms is het best zwaar.
Debby
1/11/2016
Lieve Esther, wat een heftig verhaal.
Ieder huisje heeft zijn kruisje (of meerdere ) en door dit te vertellen kan je anderen helpen die in een zelfde situatie zitten. Mooi dat je dit hebt gedeeld. En dit komt zeker niet over als zielig doen maar als heel sterk en stoer! knuffel
Kim
1/11/2016
Lieve Esther,
Kippenvel als ik je verhaal lees. Wat heb jij je vaak alleen gevoeld. Heel bijzonder dat je je verhaal deelt, prachtig geschreven. En wat is het toch stoer dat jij zoiets moois neerzet met mamaisthuis! Ik denk dat je zoveel vrouwen een soort ‘thuis’ biedt met je blog, heel bijzonder
Bente
1/11/2016
Dapper van je! Zo blijkt iedereen heeft een verhaal waar je van buitenaf niets van af kan weten. Mooi dat je ons als lezers/bloggers in kijkje in jou leven geeft.