Een aantal maanden geleden werd ik benaderd door Aniek of ik haar en haar lief Bartele wilde helpen met hun zoektocht naar een eiceldonor. Ze zijn al jaren gelukkig samen maar ongewenst kinderloos. Voordat ze mij benaderden met hun verhaal hadden ze er al een heel traject aan vruchtbaarheidsbehandelingen op zitten.

Aniek kreeg namelijk op haar 26e te horen dat ze vervroegd in de overgang zat. Hun wereld viel uiteen en omdat de kinderwens zo intens was besloten ze al het medisch mogelijke te proberen om hun liefde te bezegelen met een kindje van hun samen.

Oproep eiceldonor op mamaisthuis

Helaas hebben de IUI en ICSI pogingen niet tot een zwangerschap geleid en hebben ze na een periode van verdriet en rust besloten een hele belangrijke stap te zetten. Ze gingen op zoek naar een eiceldonor die zou kunnen helpen hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Eiceldonatie is voor hen de laatste en enige optie. Aangezien de wachtlijsten via het ziekenhuis 3 tot 6 jaar kunnen duren, hebben ze de moed bij elkaar geraapt en een oproep uitgezet op mamaisthuis.

Uiteraard reageerde ik meteen positief en enthousiast toen Aniek mij vroeg hoe ik tegenover deze oproep stond. Eerder heb ik de oproep van Bente en Rob ook met veel liefde gedeeld en kleine Ibbe is voor mij voldoende bewijs dat dit zeker nog een keer zin heeft. Ik besef mij als moeder van twee gezonde kinderen ontzettend goed hoe diep die wens kan zitten en hoe oneerlijk het is wanneer het niet mag lukken. Ik gun het Aniek en Bartele van harte en zal hen tijdens het traject blijven volgen.

eiceldonatie eiceldonor oproep

Meer aandacht voor eiceldonatie

Aniek vond het plaatsen van de oproep heel erg spannend. “Ik ben altijd erg voorzichtig geweest met dingen plaatsen op internet. Nu stond ik ineens met naam, foto en een zeer persoonlijk verhaal op een website met een groot bereik. Dat was toch wel even een dingetje! Maar hoe groter het bereik, hoe groter de kans op een lieve donor.” Ook wilde Aniek graag meer aandacht geven aan het onderwerp aangezien maar liefst 1 op de 6 stellen NIET vanzelfsprekend zwanger kan worden. Belangrijk dus dat er meer over geschreven en gepraat wordt.

Serieuze kandidaten

Na de oproep kwamen er talloze leuke en enthousiaste aanmeldingen binnen en na een eerste selectie door mamaisthuis, werden de serieuze kandidaten doorgestuurd naar Aniek en Bartele. De selectie bestond vooral uit het toesturen van informatie (brochure Freya) over wat het exact inhoudt en de terugkoppeling daarop. Wat zaten er een hoop lieve en hartverwarmende reacties bij. “Het was meteen duidelijk dat er een hoop mensen begaan zijn met ons lot. En dat de meeste mensen zich heel goed beseften dat een eicel doneren niet zomaar iets is. Eind van de middag had ik al 4! serieuze kandidaten doorgestuurd gekregen van Esther.”

Niet een potentiële eiceldonor maar twee

Ieder mailtje werd serieus en met aandacht doorgenomen door Aniek en Bartele. Best lastig want hoe ga je om met alle informatie, wat wil je nog meer weten en op basis waarvan maak je je keuze? Vanaf het allereerste moment waren er twee mailtjes die eruit sprongen. “De schrijfsters van deze mails vertelden heel openhartig, uitgebreid en spontaan hun verhaal. Na het eerste contact bleef dat zo en dat sprak mij en Bartele erg aan. Dat past perfect bij hoe wij zijn. De ene potentiële eiceldonor had al een voltooid gezin, de andere zat samen met haar vrouw in een vergelijkbaar schuitje als wij. Zij zijn namelijk op zoek naar een zaaddonor.”

Een hele fijne klik

Aniek en Bartele besluiten om voor een persoonlijke ontmoeting te gaan en met het lesbische koppel te gaan eten. De klik was er meteen, ze raakten niet uitgepraat en het gaf een prettig vertrouwd gevoel dat ze in een soortgelijke situatie zaten. “Hoewel we wisten dat we niet over één nacht ijs moesten gaan, was het gevoel op de terugweg die avond al zo ontzettend sterk. We waren er helemaal van overtuigd dat dit een goede keuze zou zijn. Want hoe gaaf is het als we uiteindelijk elkaar kunnen helpen?”

Niet de makkelijkste weg naar een zwangerschap

Nu eenmaal de knoop is doorgehakt en er stappen gezet kunnen worden, begint het geregel. Omdat er mogelijk ziekenhuizen zijn die niet openstaan voor een eiceldonor zonder eigen kinderen, heeft Aniek alvast contact gezocht met een paar ziekenhuizen. Gelukkig staan ze in Utrecht alsnog positief tegenover hun verhaal en kunnen ze snel terecht. “Ik kan je wel zeggen, dit is niet de makkelijkste weg om zwanger te worden. Er komt zo ontzettend veel bij kijken en het geeft ook veel stress. Maar we hebben er alles voor over om een kleintje van ons samen in de armen te mogen sluiten. Laten we hopen dat 2018 nu eindelijk eens ONS jaar gaat worden!”

eiceldonor zaaddonor

Anke en Mandy

Ook met het eiceldonor-stel —Anke en Mandy — heeft mamaisthuis contact gehad. Het leek ons leuk om hun reactie ook in dit stuk te verwerken. Er is een groot tekort aan donoren, wellicht inspireert hun verhaal anderen eens na te denken over eiceldonatie.

“Het is donderdagavond 9 november wanneer ik op Facebook aan het scrollen ben. Hierbij moet ik vermelden dat ik het doorgaans na een paar minuten alweer heb gezien omdat ik bijna nooit linkjes open naar andermans verhalen. Echter was het verhaal van Aniek en Bartele daar de uitzondering op omdat ik direct het gevoel had dat dit over eiceldonatie ging. Na het verhaal van Aniek en Bartele te hebben gelezen, wist ik meteen dat ik ze heel graag wilde helpen.

Mijn partner en ik zijn een lesbisch stel en zelf ook afhankelijk van een donor. Hierdoor hadden wij beiden al vanaf het eerste moment het gevoel iets terug te willen doen voor de wereld. Dit hebben wij destijds ook aangegeven bij Medisch Centrum Kinderwens, maar zij gaven aan dat onze eigen kinderwens eerst vervuld moest zijn. Nu is dit zeer begrijpelijk maar Mandy en ik wisten al dat Mandy beide kinderen wil gaan dragen. Zij heeft echt de wens om zwanger te zijn en een kindje te dragen, ikzelf totaal niet.

Goed, even terug naar de kern van dit verhaal. Ik heb direct een mail gestuurd naar Esther van mamaisthuis.nl (wat een ontzettend mooi initiatief), waarop ik vrijwel meteen antwoord kreeg dat het was doorgezet naar Aniek en Bartele, maar we waarschijnlijk na het weekend pas reactie kregen. 100% begrijpelijk natuurlijk want het is ook niet niets! Echter kreeg ik diezelfde avond nog een mail terug van Aniek en Bartele. Sindsdien is het contact onwijs goed. 

Hoewel ik er geen seconde over na had gedacht, kwam de vraag vanuit hen of we eigenlijk zelf al een donor hadden. Je voelt hem zeker al aankomen : ) … inderdaad! We gaan elkaar helpen. Wauw, hier hadden we helemaal niet op gerekend. Inmiddels hebben we elkaar ontmoet en hebben we naar elkaar uitgesproken dat we elkaar onvoorwaardelijk willen helpen.

zaaddonor eideldonor eiceldonatie

Als je erover nadenkt is het zo ontzettend bijzonder! Want hoe vaak hoor je dit nu? En hoe mooi is het dat twee stellen elkaar op deze manier kunnen helpen. Binnenkort hebben we een afspraak in het UMC Utrecht waarin we hopen wat duidelijkheid te krijgen over het traject. Wanneer kunnen we bijvoorbeeld beginnen? Ik hoop dat er uiteindelijk meerdere vrouwen eiceldonatie willen overwegen. Het zal een zwaar traject worden, maar als je bedenkt hoe gelukkig je een ander stel kunt maken met zo een relatief kleine moeite … dan is dat het zeker waard!”

We gaan heel hard voor zowel Aniek en Bartele als Anke en Mandy duimen. Hoe gaaf zou het zijn als zij elkaar kunnen helpen en beide stellen hun kinderwens in vervulling zien gaan. Hopelijk kunnen we binnenkort mooi nieuws vertellen op de blog. Voor nu zijn we uiteraard al hartstikke trots en dankbaar dat we deze mensen bij elkaar hebben kunnen brengen.

eiceldonatie onvruchtbaar vervroegde overgang

December 2019

Het eiceldonatietraject met Anke en Mandy is uiteindelijk wegens privéredenen niet van start gegaan. Gelukkig is er wel heel goed nieuws te melden want Aniek is via een andere donor —  die op de oproep gereageerd had — zwanger geraakt. Na een goede zwangerschap is zij op 30 december bevallen van het mooiste meisje ter wereld. Lilian Isabel, roepnaam Isa. Wij feliciteren Aniek en Bartele met dit nieuwe levensgeluk en wensen het stel veel liefde en gezondheid toe voor de toekomst. Donor enorm bedankt voor jouw hulp en het vertrouwen.