Het is weer zover; tijd voor de leukste kerstvakantie-uitjes tips want de gezelligste tijd van het jaar breekt bijna aan: de feestdagen. Ik hou er zo van! Nu is gezellig binnen zitten natuurlijk helemaal prima. Lekker warm, met veel eten, drinken, familie, geliefden en Netflix. 

Maar dan: je bent uitgegeten, de familiebanden zijn weer aangehaald, je hebt heel Netflix wel gezien en de kids hebben nog lekker een paar dagen vakantie. Tijd om iets te ondernemen. Ik heb de leukste en meest sfeervolle events voor jullie op een rijtje gezet. Staat er een event niet bij dat volgens jou zeker het vermelden waard is, laat het dan weten in de comments, dan vermelden we deze ook in de lijst. : )

De leukste kerstvakantie-uitjes in Nederland

Kerst in Oud Kampen

Een van de eerste decemberactiviteiten in dit rijtje is Kerst in Oud Kampen. De sfeervolle binnenstad van Kampen verandert op 16 & 17 december 2017 weer in een groot openluchttheater. En dat voor de 18e keer! Het event duurt bijna twee dagen en trekt jaarlijks minimaal 90.000 bezoekers, die zich laten verrassen door de vele acts en optredens in de oude Hanzestad. Van historische doorkijkjes naar een ver verleden tot aan persoonlijke ontmoetingen met de personages uit Charles Dickens’ kerstverhalen. Check snel de website om te zien wat er allemaal nog meer te beleven is.

Dickens Festijn in Deventer

In hetzelfde weekend is er overigens ook een gaaf festijn in Deventer voor de liefhebbers. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in het historische Bergkwartier van Deventer. Ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver komen tot leven: volop theater en muziek. En dat allemaal gratis! Leuk om te weten: de Dickens-elementen komen terug tijdens meerdere markten en evenementen in datzelfde weekend.

Cool Event Scheveningen kerstvakantie-uitjesCool Event Scheveningen

Ben je gek op het strand en al het moois wat de zee te bieden heeft tijdens de winter? Dan is het Cool Event in Scheveningen echt iets voor jou en je gezin. Dit evenement is een topper onder de kerstvakantie-uitjes tips en al even van start. Het is nog te bezoeken tot en met 14 januari 2018. Er is van alles. Je kunt er bijvoorbeeld je dag starten met schaatsen in een overdekte ijsbaan voor het prachtige Kurhaus. Roetsjen in een band van een heuse ijsbaan en de mooiste kunstwerken bekijken in de Ice Expo op de boulevard van Scheveningen. Voor deze activiteiten zijn overigens wel tickets nodig. Je kunt hiervoor terecht op de website. Er zijn voordelige combinatie-tickets te koop voor de verschillende activiteiten. Het leven is immers al duur genoeg!

Winterweken Madurodam

Maar liefst 60.000 schitterende lichtjes, kerstbomen en schaatsende Madurodammertjes op de grachten. Tijdens de kerstvakantie is er voor jong en oud van alles te doen en te beleven in Madurodam. Verzamel gezellig rond het kampvuur om jezelf op te warmen en haal in de sfeervolle blokhutten je winterse lekkernijen om van te genieten. Laat je tijdens de kerstvakantie schminken en maak een leuke winterse familiefoto in de speciale photobooth.

Van 24 tot en met 26 december (12.00 – 18.00 uur) kun je zelfs op de foto met de Kerstman! Speciaal tijdens de kerstvakantie is Madurodam langer geopend, zodat je in het donker van alle lichtjes en de winterse sfeer kunt genieten. En het sneeuwt er zelfs, waardoor je sowieso zeker bent van een winterse sfeer! De Winterweken zijn van 9 december tot en met 7 januari. .

Winterweken Madurodam kerstvakantie-uitjes

Ouwehands Winterland

Dol op dieren? Op 16 en 17 december 2017, de gehele kerstvakantie en in de weekenden van januari 2018 beleef je Ouwehands Dierenpark in winterse sferen. Knusse kampvuren, gezellige kraampjes met lekkernijen en hoge kerstbomen vol gekleurde lichtjes. Aan alles is gedacht: naast de mooiste dieren, zijn er ook een hoop activiteiten. Een winterspeurtocht, de wereld van de beer ontdekken in Expeditie Berenbos of heerlijk overdekt spelen in Gorilla Adventure: het kan allemaal. Een typisch event voor jong en oud dat niet mag ontbreken in deze lijst met kerstvakantie-uitjes!

Kerstmarkt Maastricht

De kerstmarkt van Maastricht is compleet vernieuwd. Dit jaar zal er nog meer sfeer en beleving zijn in Magisch Maastricht, van 1 december t/m 1 januari. Ieder jaar komen er een kleine miljoen bezoekers naar deze kerstmarkt om de heerlijke sfeer op te snuiven. En dat is niet voor niets. Ook dit jaar maakt men er in het Maastrichtse een feest van.

Op het mooie Vrijthof is van alles te doen voor jong en oud. Zo kun je schaatsen op een overdekte baan van wel duizend (!) vierkante meter. Verder wordt er groots uitgepakt met een reuzenrad en een reuzenglijbaan. En terwijl de kinderen (en papa ;-)) zich vermaken, kan mama haar shop-hartje ophalen in de kerstchalets.

Christmas Fair Den Haag kerstvakantie-uitjes

Royal Christmas Fair Den Haag

Den Haag pakt ook uit als het gaat om een kerstmarkt. Van 15 tot en met 24 december is het romantische Lange Voorhout de place to be. De Royal Christmas Fair is gesitueerd in het historisch hart van Den Haag. Te midden van het Binnenhof, Paleis Noordeinde, ambassades, musea en sfeervolle winkelgebieden als de Denneweg, de Plaats en het Plein. Naast de sfeervolle aankleding met vuurtjes en veel licht zijn er kerstacteurs, (kinder)koren, de enige echte Kerstman, culturele activiteiten en voorstellingen en er is in het eerste weekend ook een kinderkerstmarkt!

Amsterdamse Winterparade

Een nieuw evenement in Nederland. Wat dan precies? De RAI wordt van 21 december t/m 1 januari omgetoverd tot Winterpark Amsterdam. Er is echt van alles te beleven. Zoals schaatsen, warme choco drinken en kerstfilms kijken. Maar er zijn ook activiteiten waar je niet direct aan denkt. Zo kan je een fijn bezoekje brengen aan de sauna of een dansje doen in het Bierdorp. Als de dorst is gelest, is er overigens ook nog genoeg te eten in de pop-uprestaurants.

Amsterdamse Lights Festival kerstvakantie-uitjes

Amsterdam Lightfestival

En als je dan toch in Amsterdam bent is dit zeker ook de moeite waard: Het Amsterdam Lightfestival. Dit festival kun je op verschillende manieren beleven. Varen, fietsen of lopen.  Allemaal mogelijk, ook met kindjes erbij. Zo is er een ‘Light Art Tour Family’ speciaal voor het hele gezin. Of de interactieve en kindvriendelijke ‘Stiltlife’ tour. Het ‘verlichte’ Amsterdam is absoluut de moeite waard!

Wereldkerstcircus in Carré 33e editie en Kerstcircus in Ahoy

Dol op alles wat met show en circus te maken heeft? Dan kun je je hart ophalen in zowel Carré als Ahoy! Op beide locaties is er dit jaar een kerstcircus te vinden. De 33e editie van het Wereldkerstcircus in Carré begint op 21 december en loopt door tot en met zondag 7 januari. Het belooft het familiefeest van het jaar te worden met een programma vol spanning, schoonheid en sensatie.

Liever in Rotterdam naar het Kerstcircus? Dat kan in Ahoy van 23 tot en met 30 december. Ook hier verschillende acts, maar liefst elf stuks, van over de hele wereld. Kerstcircus Ahoy is een klassiek circus voor jong en oud, met spectaculaire luchtacrobatiek, hilarische clowns en innemende dierennummers in de piste van het speciaal opgebouwde Ahoy Theater (in hal 1).

Lees ook: Lieve maand december

Het Nederlands IJsbeelden Festival kerstvakantie-uitjes

Nederlands IJsbeelden Festival

Vanaf 23 december tot en met 4 maart barst het los in de IJsselhallen in Zwolle. Daar vindt namelijk Het Nederlands IJsbeelden Festival plaats met het brede thema: wereldberoemde verhalen. Dit festival is het grootste ijssculpturen evenement van Europa. Je kunt er de mooiste ijssculpturen in de speciaal gebouwde grote vrieshal (1.500 m²) bekijken. De 40 beste ijsbeeldhouwers van de wereld uit maar liefst 16 verschillende landen laten hun werk zien. Leuk feitje: Voor dit alles is 275.000 kilo ijs en even zoveel kilo’s aan sneeuw nodig! Alleen die getallen maken mij al nieuwsgierig!

Maar er is nog meer. Want tijdens de Kerstvakantie staat er bij het Nederlands IJsbeelden Festival een heus kinder-plaza onder de naam WinterWonderLand. Kermisattracties, springkussens, LEGO bouwplaats, bioscoop en games zijn gratis (!) toegankelijk voor de jonge bezoekers. Voor de (groot)ouders is er onder andere lekkere glühwein met apfelstrudel. Voor het festival zelfs zijn overigens wel tickets nodig.

Winterkaravaan Alkmaar

Een leuke tip voor als je erop uit wilt zonder kroost. Want dat mag best een keer 😉 Een middag of avond met korte voorstellingen en winters eten & drinken, dat klinkt goed! Winterkaravaan is dit jaar voor de tweede keer te vinden in de Ringersfabriek van 27 t/m 30 december. Dit jaar zijn er vijf nieuwe voorstellingen op vijf nieuwe plekken in de Ringersfabriek. Op deze unieke plekjes in de ontmantelde chocoladefabriek word je niet alleen getrakteerd op verrassend theater, maar ook op winterse lekkernijen. Jonge theatermakers geven met muziek, audiotoers, theater en performances een perspectief op het thema ‘Open Mind’. Middag of avondje uit boeken? Zeker doen!

Zo, dat was ‘m dan. Onze lijst met tips voor gezellige kerstvakantie-uitjes. Hopelijk zit er iets leuks tussen voor jullie.
Ik wens jullie alvast hele fijne feestdagen en een supermooi en liefdevol 2018!

Liefs,

Isa

Besparen in december

De maand december is niet alleen de gezelligste maand van het jaar, ook in veel gevallen de duurste. Wanneer je een gezin hebt, begint het vaak al bij Sinterklaas en eindigt het bij oliebollen en lekkere hapjes op 31 december. Daar tussenin zitten vaak nog cadeautjes, familiebezoekjes en het kopen van lekker eten. Nu hoef je echt niet altijd weg om te genieten van de kerstsfeer en het samenzijn in deze feestelijke maand. Samen thuis kan soms net zo gezellig zijn als samen uit.

Koop bijvoorbeeld een hele mooie grote puzzel om samen te doen of trek de kast met gezelschapsspellen weer eens open. Lekkere hapjes op tafel, warme chocolademelk met een dikke dot slagroom, lekker warm bij elkaar in een gezellig verlicht huis. Sfeer maak je uiteindelijk toch zelf. Daarnaast kun je die dure decembermaand ook enigszins compenseren door je bezig te houden met energieleveranciers vergelijken om zo goedkoop mogelijk van al je kerstverlichting in huis te kunnen genieten. Gemiddeld kun je zo € 350,- per jaar op energie besparen.