Al een paar keer eerder plaatsten we op mamaisthuis verhalen van vrouwen die te maken krijgen met vervroegde overgang. Dames die ontzettend graag een gezin wilden stichten, samen met de liefde van hun leven een kinderwens in vervulling wilden zien gaan. 

Verhalen die allemaal in grote lijnen op elkaar lijken. Alle ingrediënten voor het perfecte plaatje aanwezig: een stabiele relatie en een diepgeworteld verlangen naar een kindje van hen samen.

vervroegde overgang kinderwens onvruchtbaar eiceldonatie oproep

Eiceldonatie als laatste hoop

Na ons laatste interview met Neeltje en Bartele hebben we nog een aantal verzoeken voor een interview ontvangen. Verhalen van mensen die radeloos zijn omdat er in Nederland een schrijnend te kort is aan eiceldonoren. De wachtlijsten zo lang zijn dat stellen — in verband met de maximale leeftijdsgrens voor vergoeding — soms zelfs hun wens moeten laten varen. Het hele traject zelf bekostigen is voor veel mensen niet weggelegd, het is een enorm kostbaar proces. De keuze om naar het buitenland uit te wijken is een persoonlijke. In een besloten Facebookgroep ontmoeten de stellen elkaar, wisselen informatie uit en steken elkaar een hart onder de riem. Hoewel het geregeld moeilijke berichten zijn, wordt er zo nu en dan ook een positief bericht geplaatst over een prille zwangerschap. Heel belangrijk want dit geeft stellen hoop. Dat eiceldonatie juist heel succesvol kan zijn, blijkt wel uit het verhaal van Bente en Rob dat we deelden. Kleine stoere Ibbe is inmiddels alweer bijna 2 jaar!

Alles of niets

Het probleem ligt vooral bij het tekort aan donoren. De wachtlijsten creëren een hoop onzekerheid en onrust. Het eiceldonatietraject moet een donor zeker niet onderschatten. Maar als je een voltooid gezin hebt, gezond bent en geen erfelijke ziektes in de familie hebt en je voelt met heel je hart dat je deze stellen zou willen helpen dan ben je heel hard nodig in deze wereld. Niets is moeilijker dan een kinderwens onvervuld zien en moeten accepteren dat de liefde nooit bezegeld zal worden met een kind van jullie samen. Juist omdat we weten dat ons platform succesvol kan zijn in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, plaatsen we nog eenmaal een oproep van een stel dat onze hulp in heeft geschakeld. De tijd dringt, de biologische klok staat niet stil. Voor Jeannette en haar geliefde Fabio is het alles of niets.

Toekomstdroom in duigen

“Samenwonen, trouwen en dan kinderen krijgen. Ik zag het allemaal voor me met de liefde van mijn leven waar ik al negen jaar mee samen ben. Het was onze toekomstdroom tot we een ongelooflijke klap kregen te verwerken; op mijn 37e bleek ik in de overgang te zijn. Mijn lijf liet me volledig in de steek en ons toekomstbeeld spatte uiteen.”

De grond zakte onder Jeannettes voeten vandaan toen bleek dat eiceldonatie mogelijk was, maar bij het UMC Utrecht wel tien jaar kon duren. Vanwege de grote vraag naar geschikte eiceldonoren en het enorme tekort aan aanbod staat er nu een stop op. Vol ongeloof ging Jeannette verder zoeken naar oplossingen. Ze kon maar niet accepteren dat ze vervroegd in de overgang was gekomen en die tien jaar wachten voor hen waarschijnlijk veel te lang zou duren.

Vervroegd in de overgang

“Ik die niet rookt, niet drinkt, geen drugs gebruikt en altijd voor een ander klaarstaat. Waarom moest dit mij overkomen. Waarom is ons dit zo gewenste kindje niet gegund. Aangezien het ziekenhuis in Gent tien jaar voorloopt op het gebied van IVF/ICI liet ik daar een second opinion doen en uitgebreidere onderzoeken. Maar helaas … het enige dat ze mij konden vertellen was hetgeen ik al wist. Ik kon het niet bevatten. Intens verdrietig en vol ongeloof ging ik verder met mijn zoektocht.”

Via via kwam Jeannette in contact met iemand uit het buitenland. Een dame uit Spanje gaf aan haar belangeloos te willen helpen. Niets anders dan hoe vrouwen dat in ons eigen land ook doen. Ze gunde Jeannette en Fabio het geluk van een kindje en wilde hen helpen deze wens in vervulling te laten gaan. Nadat Jeannette er over nagedacht had, alles emotioneel op een rijtje had gezet, gingen zij en haar donor vol vertrouwen het traject in.

Een oneerlijke emotioneel proces

“Van het UMC Radboud Nijmegen — waar ik onder behandeling ben — kreeg ik de benodigde formulieren opgestuurd. Zowel ik als de donor moest dit invullen en terugsturen. Aangezien we dagelijks contact hadden en dat eigenlijk heel goed verliep, verbaasde het mij dat ze niet reageerde toen ik haar om het adres vroeg waar ze tijdens het traject in Nederland zou verblijven. Vanaf dat moment kreeg ik geen enkele reactie meer van haar en liep ons spoor dood. Niet te bevatten dat iemand zoiets kan doen. Voor ons zo’n belangrijk traject, een emotionele rollercoaster en dan krijg je dit! Wanneer er twijfels komen gaandeweg het traject dan hebben we daar begrip voor maar dan praat je daarover. Dit voelt zo oneerlijk voor ons, alsof iemand je bewust pijn heeft willen doen.”

eiceldonatie eiceldonor gezocht oproep onvruchtbaar vervroegde overgang

Geen geschikte donor

In Jeannettes directe omgeving is er niemand die in aanmerking komt voor eiceldonatie. Directe familie heeft er wel met haar over gesproken maar kwamen tot de conclusie dat het niet een goede stap zou zijn. Soms liggen dit soort zaken te gevoelig, alle betrokken partijen moeten er 100% achterstaan. Zeker ook voor het toekomstige kindje. Het kan alleen dan uitbloeien tot iets heel moois wat familieleden nog meer kan verbinden.

“Volgend jaar mei word ik 43 jaar. De leeftijd waarmee ik de grens bereik voor financiële vergoeding hier in Nederland. Uiteraard hebben we ‘de wereld’ over voor ons kindje en stoppen we al het geld dat we hebben in het verwezenlijken van onze droom. Maar meer dan dat hebben we niet. Voor ons is het buitenland geen optie, net als dat het voor heel veel andere stellen geen optie is.

Liefdevol nest bieden

“We willen heel graag met alle liefde die we voor elkaar voelen een kindje samen krijgen. Omdat we weten dat we nog zoveel meer liefde te geven hebben en we een liefdevol nest kunnen bieden. Dat dat in Nederland onmogelijk lijkt door het enorme tekort aan eiceldonoren doet pijn en is lastig te accepteren. We hopen dan ook dat er iemand meeleest die overweegt om eicellen te doneren. Iemand met een voltooid gezin en een goede gezondheid. Dat het kindje niet op mij zal lijken vind ik geen probleem. Zolang het van karakter en uiterlijk deels op de liefde van mijn leven lijkt, ben ik de gelukkigste vrouw op aarde.”

In contact komen met Jeannette en Fabio?

Wil jij dit stel helpen met hun kinderwens? Of tenminste in contact komen om te kijken of er een klik is, dan verwijzen we je graag naar deze brochure waarin je alles leest over eiceldonatie. Mocht je na het doornemen van alle informatie achter je beslissing staan om eiceldonor te worden, dan ontvangen we heel graag een mail: esther@mamaisthuis.nl. Wij zorgen ervoor dat je in contact komt met Jeannette en Fabio. Namens hen veel dank voor het lezen van hun verhaal en heel veel dank aan diegenen die serieus een donatie overwegen. Uiteraard zullen alle reacties en mails discreet behandeld worden.

Het delen van dit bericht op social media wordt zeer gewaardeerd door hen beiden!