Twee weken geleden zwaaiden we met gepaste zolang-de-peuter-de-enorme-opluchting-in-mijn-ogen-maar-niet-ziet blijdschap die ouwe uit. Die man met staf en baard die zowel liefde, als veel te veel cadeaus en mega-onrust brengt. Tegenwoordig noemen we hem ook wel de Kerstman maar daarover later meer.

Dáág Sinterklaasje, het was fijn, enerverend en bovenal heel zoet — de pepernoten plakken nog aan mijn verhemelte — maar we keken de laatste week ook erg uit naar meer rust. Vooral onze peuter vond het af en toe spannend en sliep slecht sommige avonden. Het was dan ook niet voor niets dat we heel even gewacht hebben met ‘De Boom’.

Normale wereld zonder magie

Waar anderen trots de kerstversiering direct na 5 december en soms zelfs al daarvoor toonden op social media, probeerden wij vooral terug te komen in de normale wereld. De wereld zonder sprookjes die tot leven komen, zonder magie. We verlangden naar het normale ritme, het alledaagse, de 3 r-en. Supersaai maar we hadden het gemist. Vooral omdat goed luisteren en lief slapen in deze tijd niet altijd bleken te werken. Ook niet wanneer we ‘Wie zoet is krijgt lekkers … ‘, erin gooiden. De kids waren een beetje van de leg, begrijpelijk.

De Kerstman bestaat

Omdat we wel van de kerstsfeer houden, hebben we dit weekend onze boom opgetuigd. Gezellig de kerstversiering weer aan en af en toe draait er zelfs een te burgerlijk kerstdeuntje op de achtergrond. Heerlijk, de gezelligste tijd van het jaar breekt aan. Genieten van de sfeer, warmte en r-u-s-t … zei ze hakkelend. Niet dus! Geen idee hoe het kan en het is zeker niet iets wat wij gewend zijn van de oudste maar de Kerstman bestaat sinds dit jaar! Help!

kerstman bestaat volgens peuter kerst 2017

Kleine cadeautjes voor de Kerstman

We hebben een peuter die heilig in de Kerstman gelooft. Hoe dan? Echt geen idee. Nadat we de boom opgetuigd hadden gebeurde het: net als een paar weken geleden begon onze kleine man met het maken van cadeautjes — tekeningen als kleine pakjes ingepakt met te veel plakband eromheen. Tja, een peuter denkt nog niet aan de artrose vingertjes van een man op leeftijd, dat mag duidelijk zijn. ; )

Niet onder maar in de boom

Ik dacht eerst nog dat het vrij onschuldig was totdat ik vandaag onze kerstboom eens goed bekeek. De boom waar we met zorg en aandacht nieuwe ballen in hadden gehangen en die sinds drie dagen het middelpunt van onze huiskamer is. In die boom liggen nu dus allemaal pakjes. Hoe lief ik mijn kind en het gebaar ook vind, allemaal verfrommelde papiertjes in onze vers gestylde boom, is op zijn zachts gezegd toch bijzonder. En nu eerlijk: OMG! De peuter verzamelt in onze kerstboom allemaal cadeautjes voor de — volgens hem — goedheilige kerstman. Voor Sinterklaas werden de pakjes zorgvuldig onder zijn bed bewaard. Ik zeg topidee, kan best een tweede keer ingezet worden. Echt; waarom IN de boom en niet eronder?

Mannen met witte baarden en geld

Vanavond kwam zijn zus zelfs naar mij toe met de vraag of we het hem gaan vertellen. Of we hem wat? Ik wist niet wat ik hoorde. Er gaat hier iets compleet mis. Natuurlijk gaan we hem vertellen dat er niet wéér iemand door onze niet bestaande schoorsteen komt. We moeten hem stoppen, straks kan er geen kerstbal meer normaal in de boom hangen. Vanmiddag wilde hij er zelfs een paar ballen uithalen zodat zijn pakje op een paar dennentakken kon blijven liggen. Lief hoor dat wel maar ik voel weer een bepaalde spanning opkomen. Wat is dat toch met mannen met witte baarden en te veel geld.

As simpel as that

Kerst heeft voor ons een andere betekenis. Hoewel er altijd iets onder de boom ligt voor de kinderen, vertellen we er wel duidelijk bij dat ze dat van ons krijgen. Een lief cadeautje aan het einde van het jaar, gewoon as simpel as that zonder magie, betovering of liegen. Het is duidelijk dat we onze kleine peuter hiervan snel op de hoogte moeten brengen. Inmiddels slaapt hij al twee avonden slecht, zou hij dromen over een arrenslee vol pakjes die voor de deur geparkeerd staat?

Benieuwd hoe jullie hiermee omgaan. Bestaat voor jullie kleintjes de Kerstman? Laat het weten in de comments, leuk om andere verhalen te lezen : )