Afgelopen donderdag heeft iedereen kennis kunnen maken met Bente en Rob Meijs, het pasgetrouwde stel wat via een filmpje op Facebook hoopt de juiste eicel donor te vinden die hun kinderwens in vervulling kan laten gaan.

Het filmpje plaatsten Bente en Rob op hun eigen Facebook pagina’s met daarbij de vermelding dat het gerust met vrienden en familie gedeeld mag worden. Graag zelfs want hoe groter het bereik van het filmpje hoe groter de kans van slagen. “In eerste instantie is het bedoeld om zelf in contact te komen met een mogelijke donor die er indirect voor kan zorgen dat wij ouders mogen worden. Daarnaast willen wij het taboe rondom vervroegde overgang helpen doorbreken, het is niet veel besproken terwijl veel stellen met hetzelfde probleem zitten.”

11220791_10206708023395586_7918194741125985429_n

In het filmpje heeft Bente al een korte uitleg gegeven over de oorzaak van haar onvruchtbaarheid en ook in de interviews die daarop volgden is dit wel benoemd maar niet echt verder uitgelicht. Omdat Bente en Rob met het filmpje óók het doel hebben om ‘de vervroegde overgang’ bespreekbaar te maken, is mamaisthuis met Bente hier in een interview wat dieper op ingegaan.

Bente was 15 jaar toen van de ene op de andere dag haar menstruatie uitbleef. Ze was in de twee jaar daarvoor wel ongesteld geweest maar heel onregelmatig. Omdat dit in de familie wel vaker voorkwam, werd er niet echt van opgekeken en er werd er verder geen actie op ondernomen. “Omdat ik op mijn 18e jaar nog steeds geen menstruatie had, ben ik toch advies gaan inwinnen bij de huisarts, het zat mij toch niet helemaal lekker. Deze arts schreef mij het ene na het andere kuurtje voor waarbij hij mij telkens verzekerde dat mijn cyclus en de menstruatie wel weer op gang zouden komen. Maar niets bleek minder waar; er gebeurde helemaal niets. 18 jaar jong en ik was al langer dan 3 jaar niet ongesteld geweest!” De arts vond uiteindelijk dat verder onderzoek verstandig was en stuurde Bente door naar de gynaecoloog. Bente werd in het ziekenhuis in Heerlen gezien door een gespecialiseerde gynaecoloog en deze heeft uiteindelijk kunnen vaststellen dat het uitblijven van de menstruatie werd veroorzaakt door prematuur ovarieel falen (POF), oftewel vervroegde overgang.

Achteraf gezien zijn er voor Bente wel bepaalde symptomen geweest dat ze mogelijk vervroegd in de overgang was. Al op hele jonge leeftijd had ze een zeer onregelmatige cyclus en ook heeft zij nooit gepuberd. “Ik heb sowieso nooit een lastig karakter gehad, was altijd als kind al evenwichtig maar achteraf gezien zouden dit wel symptomen kunnen zijn geweest.”

Bente is van haar 13e tot haar 15e jaar in de overgang geweest. Dit heeft zij niet opgemerkt omdat ze eigenlijk geen klachten had. Ook heeft zij op die zeer jonge leeftijd geen moment gedacht aan de mogelijkheid om eicellen in te laten vriezen. Ze was een tiener, ging uit, maakte lol en vond het juist vooral handig dat ze het hele jaar kon zwemmen zonder dat ze zich zorgen moest maken of ‘het blauwe touwtje’ niet uit haar bikini broekje stak.

“Wat mij nu vooral beangstigt is dat als ik geen pil slik het ouderdomsproces in gang wordt gezet. Ik ben al twee centimeter gekrompen, gelukkig is dit nu stabiel. Verder kan het zijn dat dun, uitvallend haar en verhoogde kans op overgewicht ook met de vervroegde overgang te maken hebben. Maar dit is niet bewezen dus het kan ook genetische pech zijn. Emotioneel kan ik er nu goed mee omgaan. Maar in het begin is het natuurlijk wel iets geweest wat mijn vrouw-zijn enorm aangetast heeft.”

Rond het onderwerp vervroegde overgang heerst een taboe, jonge vrouwen schamen zich ervoor en er wordt liever niet te veel over gesproken. Het lijkt alsof vrouwen het gevoel hebben dat hun vrouwelijkheid afneemt als de overgang eenmaal daar is. Bente vindt het juist ook vanwege dit heersende taboe belangrijk dat door het filmpje op Facebook ook dit onderwerp meer belicht wordt. “Vrouwen hoeven zich er niet voor te schamen of het voor zichzelf te houden. Het overkomt elke vrouw vroeg of laat. Zeker wanneer de overgang al op hele jonge leeftijd komt, is het heel ingrijpend: je voelt je oud en afgeschreven, iets wat niet past bij het gevoel wat je op jonge leeftijd zou moeten hebben en je weet dat je vruchtbare fase erop zit. Dat is echt iets waar je met iemand over zou moeten kunnen praten vind ik. Juist omdat er ook zoveel vrouwen zijn die al op hele jonge leeftijd in de overgang raken is het zo belangrijk dat er eiceldonatie bestaat.”

Het plaatsen van het filmpje hebben Bente en Rob zorgvuldig afgewogen, alle voors en tegens werden besproken en uiteindelijk bleek dit voor hen de juiste manier. “We waren bang voor negatieve reacties omdat we bewuste keuzes maken in onze wensen en wij begrijpen dat daar meerdere kanten aan zitten. Persoonlijk een aantal mensen aanspreken waarvan we verwachten dat zij het eventueel zouden kunnen en willen doen, vonden wij te direct en op de een of andere manier ongemakkelijk. We hebben de knoop doorgehakt om het op deze manier te doen omdat we in een filmpje onszelf konden zijn zonder dat iemand zich direct aangesproken zou moeten voelen.”

In het filmpje vertellen Bente en Rob dat ze gekozen hebben voor de techniek ‘kruisdonatie’ die ze in het ziekenhuis in Gent hanteren. Bij deze techniek kun je spreken van anonieme donatie van een eicel. “De donor die uiteindelijk geschikt is zal haar eicel niet aan ons afstaan maar aan een, voor ons en haar onbekend stel. Wij kiezen hier bewust voor omdat we er geen derde partij bij willen halen. We snappen dat dit dubbel is, want we hebben die derde partij immers nodig! Uiteraard zullen we altijd eerlijk naar ons toekomstige kindje en de buitenwereld zijn dat we een donor eicel hebben gebruikt om zwanger te worden, maar wij willen niet dat daar een naam en gezicht aan gekoppeld wordt.

Voor ons zijn de genen niet hetgeen wat iemand een biologische moeder maakt. In onze ogen ben ik dat uiteindelijk omdat ik het kindje zal dragen tijdens een zwangerschap en het met mijn bloed verbonden zal zijn, alleen hebben we wel een eitje nodig om dit mogelijk te maken. Ook omdat wij niet willen dat de donor óf het kindje later beroep kan doen op een moeder/kind relatie, kiezen wij voor deze vorm van donatie. We hebben er begrip voor dat er mensen zullen zijn die het een heftige keuze vinden dat wij het kind het recht ontnemen om op zoek te gaan naar haar/zijn genetische moeder, maar wij denken dat de kans dat het kind daar behoefte aan gaat krijgen dermate klein is omdat wij vanaf het begin al duidelijk willen maken dat die optie er niet is.”

Al meer dan zes jaar hebben Bente en Rob mogelijkheden bekeken om uiteindelijk dichterbij de invulling van de kinderwens te komen. Ook hebben ze vaker de vraag gehad: waarom adopteren jullie niet een kindje. “Veel mensen weten niet hoelang zo’n proces duurt en dat daar ook lange wachtlijsten voor zijn. Adoptie is zeker nog een optie die openstaat maar we willen eerst gaan kijken of we zelf zwanger kunnen raken middels de donatie. Een kindje zelf dragen middels een zwangerschap en vanaf baby af aan zien opgroeien is een grote wens en we willen er alles aan gedaan hebben om deze in vervulling te laten gaan.”

Inmiddels is het filmpje al meer dan 82.000 keer bekeken en is het al ruim 1000 keer gedeeld. Maar hier bleef het niet bij, ook het nieuws en Hart van Nederland hebben een kort interview met Bente en Rob uitgezonden. Van de ene op de andere dag is het stel bekende nederlanders geworden. Bente en Rob blijven er rustig en nuchter onder en hoewel ze deze aandacht niet hadden verwacht zijn ze er wel heel erg blij mee. Op dit moment hebben er al ongeveer 10 vrouwen aangegeven dat ze serieuze interesse hebben in het doneren van een eitje, oftewel er zijn al 10 potentiële eiceldonoren. Omdat maar 50 % van de vrouwen door de 1e keuring komt en dus mogelijk geschikt is als donor, is het belangrijk dat er voldoende vrouwen het proces kunnen gaan starten. De oproep en de zoektocht blijven dus staan zolang dat ene eitje niet gevonden is, vandaar dat mamaisthuis de link naar het mooie integere filmpje onderaan dit interview plaatst.

https://www.facebook.com/BentOOe/videos/10207491759068488/?theater