Als je kindje 4 jaar is dan gaat het in ons land voor het eerst naar de basisschool. Op deze leeftijd zijn ze oud genoeg om 5 dagen in de week spelenderwijs onderwijs te volgen, zijn ze energiek genoeg en zijn ze zindelijk. Tenminste, dat is een voorwaarde maar helaas lijkt deze steeds minder serieus genomen te worden door ouders van nieuwe leerlingen.

Op de basisscholen starten steeds meer kleuters die niet of niet geheel zindelijk zijn. Af en toe een ongelukje is normaal en kan gebeuren als een kindje in het basisonderwijs start. Een spannende tijd breekt dan aan en ze moeten enorm veel nieuwe prikkels verwerken waardoor het naar de wc gaan soms ‘vergeten’ wordt. Ook zijn de feestdagen, de opwinding rondom de Sinterklaas en Kerst, momenten waarop kindjes die zindelijk zijn zo af en toe weer in de broek plassen. Maar er zijn ook kindjes die helemaal niet zindelijk zijn, die dragen zelfs nog een luierbroekje of krijgen een luier mee naar school.

De kleuterjuffen op de basisscholen hebben letterlijk hun handen vol aan deze kindjes. Ze moeten de lessen steeds onderbreken vanwege het verschonen óf het verkleden van kindjes die in de broek geplast hebben. Dat dit de rust en de regelmaat in de klas niet ten goede komt, moge duidelijk zijn. Mijn tante heeft ook altijd in het onderwijs gewerkt en vertelde een keer dat ze soms les gaf aan kleuterklassen waarvan 1/3 van de kindjes niet zindelijk of niet geheel zindelijk was.

Op sommige basisscholen worden kleuters die niet zindelijk zijn en zelfstandig naar het toilet kunnen zelfs geweigerd. Het is voor een juf of meester niet te doen als een kindje niet zindelijk is en meerdere keren op een dag in zijn broek poept of plast. Op het moment dat je dan het kindje aan het verschonen bent, laat je een klas met 30 leerlingen achter en dat is niet verantwoord.

Babybjorn

Onze dochter was met haar 2.5 jaar al geheel zindelijk. Ze voelt heel duidelijk aan wanneer ze moet en dit voelt ze ook gedurende de nacht. Ze heeft nog nooit een ongelukje gehad en dit is heel goed geweest voor haar zelfvertrouwen. Het zindelijk worden heb ik getraind toen ik merkte dat ze er aan toe was, de luiers bleven ’s nachts droog en overdag gebaarde ze of vertelde ze dat ze een volle luier had. Wat erg hielp was dat ze een volle luier op een gegeven moment vervelend begon te vinden. Steeds vaker gebeurde het dat we de volle luier voor waren en ze op tijd op de pot zat. Ik zal nooit die trots, die blik in haar ogen vergeten toen het eerste minuscule drolletje in het potje lag. Ze wilde nog net niet dat we deze gingen inlijsten of op sterk water gingen zetten maar dat scheelde niet veel! Ik ben heel benieuwd hoe onze kleine dreumes boy met zindelijk worden omgaat. Het zou natuurlijk super zijn als hij er ook zo makkelijk doorheen fietst maar ik kan mij voorstellen dat het bij een jongetje net weer even anders werkt. Waar we al wel mee begonnen zijn is vragen of hij een volle luier heeft en als dat zo is dan slaat hij vaak met zijn handje in zijn kruis om te gebaren dat het bingo is. Dit is al een mooi begin van het bewust worden voor hem.

Veel ouders beginnen veel te laat met zindelijkheidstraining doordat ze te druk zijn met werk. Ook gaan veel kindjes voordat ze naar de basisschool gaan eerst naar de kinderopvang en daar worden ze niet getraind in zindelijk worden. Vanaf dat een kindje 3 jaar is geven de pedagogische leidsters vaak wel aan de ouders mee dat ze er op moeten letten dat hun kind vóórdat het naar de basisschool gaat zindelijk moet zijn, maar deze verantwoordelijkheid ligt bij de ouders zelf. Ouders denken soms dat hun kindje op een dag vanzelf wel zonder luier kan en dat ze hier zelf geen energie in hoeven te steken. En soms weten ouders ook gewoon niet waar ze moeten beginnen, want hoe krijg je je kindje nou uit de luiers en op de pot? Belangrijk is dat ouders zich gaan beseffen dat de juf niet degene is die tijd heeft om elk kindje, in een al bomvolle kleuterklas, zindelijk te maken. Dit is echt iets wat de ouders zelf moeten doen en dat kost tijd en daar moet je niet te laat mee beginnen. Want een kleuter die niet zindelijk is kan daardoor enorm onzeker worden en helaas worden er ook kindjes gepest die in de broek plassen. Dat is natuurlijk heel sneu want het ligt soms meer aan de ouders dan aan de kinderen zelf dat ze niet zindelijk zijn op het moment dat ze op de basisschool starten.

Een aantal tips die kunnen helpen bij het zindelijk worden:

  • Begin op tijd met oefenen. Vanaf 2,5 jaar is prima want dan is er nog voldoende tijd als het niet meteen lukt
  • Leer je kindje wat naar de WC gaan is door het zelf voor te doen en doe dat vooral op een gezellige manier
  • Zet het potje altijd binnen handbereik, dat voorkomt de meeste ongelukjes. Dus tijdens het spelen in de woonkamer en laat ze af en toe zonder broekje spelen
  • Zorg er voor dat het op het potje zitten ontspannen gaat door bv een boekje voor te lezen
  • Motiveer je kindje op vaste tijden om even op het potje te gaan
  • Zorg dat je kindje over de dag verdeeld voldoende drinkt en matig dit in de avond
  • Laat je kindje zelf een potje uitkiezen in de winkel, een potje met een leuk muziekje en applaus na een plas of poep deed bij onze dochter wonderen!
  • Ook tijdens het zindelijk worden en daarna horen ongelukjes erbij, motiveer je kindje om het weer goed te doen maar wordt niet boos

Hoe oud was jullie kindje toen het zindelijk was en ging de zindelijkheidstraining makkelijk? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen ook omdat ik benieuwd ben of zindelijk worden bij een jongetje anders zal gaan…