Verslaafd..
Jeetje, wat is er tegenwoordig veel over suikers te lezen! Dat witte (geraffineerde) suikers super slecht zijn, weten we inmiddels wel.

Dat (verborgen) suikers in meer producten zitten dan goed voor je is, weten we inmiddels ook allemaal. Dus vandaag zal ik je niet gaan verleiden met een mooi recept wat past bij dit onderwerp maar vandaag deel ik de echte waarheid over suiker met je!

Ik ben zelf inmiddels aardig afgekickt van de witte suikers en hier is mijn lijf ontzettend blij mee. Ik heb veel minder last van migraine en van mijn reuma. Ook is mijn huid er beter uit gaan zien en heb ik geen last meer van die vervelende suikerpieken of dalen. Wel had ik de eerste twee weken tijdens het afkicken knallende koppijn; hoe bedoel je verslaafd?! Mijn lijf moest ontgiften en resetten en juist dan wordt duidelijk wat suiker voor slechte invloed op je lichaam heeft.

Afgekickt
Ondanks het afkicken blijf ik toch zo af en toe een echte zoetekauw. Een zelf gemaakt taartje, passend binnen mijn dieet, daar mag je mij best voor wakker maken. Mijn dieet is eigenlijk meer een noodgedwongen nieuwe lifestyle geworden. Ik eet altijd glutenvrij (in verband met mijn coeliakie),  lactosevrij, beperkt vlees, veel groenten en ik gebruik nooit pakjes of zakjes. Mijn nieuwe lifestyle is met name geïnspireerd op het Paleo principe (daarover later meer).

 suiker (2)

Wat zijn suikers?
Eet je een stuk fruit, dan eet je natuurlijke suikers. Deze suikers zijn in combinatie met de vezels, vitaminen en mineralen uit de vrucht ‘in balans’. Zo is bijvoorbeeld een zoete aardappel (bataat) een hele goede bron van koolhydraten.
Nuttig je andere vormen van suiker, de geraffineerde suikers of neem je een smoothie (waar vaak veel fruit in zit) dan heb je kans dat de suiker een schommeling in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Het gevolg hiervan is dat je steeds meer en meer wilt. Suiker is in dit geval een klein monstertje dat eenmaal gevoed onverzadigbaar lijkt.

Mag je dan niets meer eten wat zoet is?
Toegegeven: het is sowieso beter om af te kicken van je behoefte aan zoet! Probeer je eens te bedenken waarom je zo’n behoefte hebt aan zoet. Verveel je je? Is het misschien de gewenning dat er altijd iets lekkers bij de koffie ‘hoort’? Heb je te weinig gegeten eerder op de dag? Spelen er misschien bepaalde emoties mee die je behoefte opwekken? Misschien kun je in plaats van die koek nu ook een gezonde maaltijd eten? Vaak komt later het besef dat het niet de suiker is die je nodig blijkt te hebben. ‘Dorst’ is bijvoorbeeld ook een kei in het zich voordoen als lekkere trek!

De keuken in
Nu ben je misschien bang dat bakken zonder suiker saai zal zijn; een smaakloze niet zoete taart, een leeg gebaksschoteltje naast het ook al suikerloze kopje koffie. Niets is minder waar. Je kunt je baksels en gerechten namelijk heel erg goed op smaak brengen en een zoete smaak geven door verse vanille te gebruiken. Andere gezonde alternatieven zijn natuurlijke producten zoals; dadels, rauwe honing, verse sappen, kokosbloesemsuiker of bijvoorbeeld zelf gekweekte stevia plantjes. Ahornsiroop wordt ook veel in de suikervrije keuken gebruikt alleen over de benaming ‘gezond alternatief’ zijn de meningen verdeeld. In ieder geval zijn bovenstaande producten ‘gezondere’ alternatieven. Het blijven natuurlijk wel suikers alleen is het effect op je bloedsuikerspiegel veel kleiner. Maak verstandige en gezonde keuzes maar kies je een keer voor een snoepmoment geniet er dan ook van!

Een ezelsbruggetje
Voor suiker worden wel meer dan 100 verschillende benamingen gebruikt en daardoor kan het heel lastig zijn om etiketten goed te lezen en suiker in een product te herkennen. Dit ezelsbruggetje gaat je hier bij helpen:

  • Uiteraard alle woorden met ‘suiker‘ erin
  • Alles wat eindigt op ‘siroop‘, ‘stroop‘, ‘honing‘ of ‘nectar
  • Alle woorden eindigend op ‘ose‘ (fructose, glucose, dextrose etc).   

 

DIY scrub

DIY
Wil jij ook matigen of misschien zelfs stoppen met het nuttigen van suiker, gooi dan niet meteen al je witte (kristal) suiker weg want je kunt het nog uitwendig gebruiken. Suiker en een olie naar keuze zijn namelijk de basis voor een heerlijke lichaamsscrub! Rituals maakt het al jaren op deze manier; een biologische suiker mengen met een zalig ruikende olie, mooi potje er omheen en voor een goede prijs verkopen. Vanaf nu bespaar je niet alleen op de lichaamsscrub maar je spaart ook meteen je lichaam. 

Stop de suiker in een goed afsluitbaar bakje, schenk hier de olie bij en zorg dat al het suiker vochtig is van de olie. Het hoeft niet helemaal onder de olie te staan! Roer het goed door met een vork en sluit het bakje daarna goed af. Het fijne van deze scrub is dat je je door de olie na het douchen niet meer hoeft in te smeren (alsof we daar ooit tijd voor hebben). Wordt je scrub na verloop van tijd wat waterig, voeg dan opnieuw wat suiker toe.

Hoera, vanaf nu geen cellulitis meer maar gladde billen van suiker!

Tot volgende week, Liefs Monique

Over Monique:
Als trotse moeder en een ‘foodie’ pur sang, houd ik mij graag bezig met gezond eten. Mijn eigen website www.hetmeisjemetdevoedselallergie.nl is hét platform voor iedereen die van lekker eten houdt. Of je nu net als ik coeliakie, een voedselallergie of enorme trek hebt: hier inspireren wij jou met veel tips en lekkere & gevarieerde recepten. Altijd zonder pakjes, vrij van geraffineerde suikers, soja, gluten en lactose.
Naast het bloggen geef ik training aan restaurants op gebied van de allergenenwetgeving en koken voor mensen met een speciaal dieet. Daarnaast ben ik binnenkort afgestudeerd Orthomoleculair Voedingsdeskundige en sta ik te popelen mensen te leren wat voeding allemaal voor je kan doen!

Profielfoto (2)