Snel een gezonde maaltijd op tafel zetten is niet altijd even makkelijk. Na een lange (werk) dag ben je moe, hangen dikwijls meteen je kinderen aan je benen en het liefste wil je dan even helemaal niks. Of in mijn geval: pizza en een glas wijn!

Wat doe je
Om niet voor een slechte maaltijdkeuze te zwichten, plan ik altijd mijn maaltijden een aantal dagen vooruit. Vaak kijk ik al op zondag wat de nieuwe weekaanbiedingen zijn en duik ik op mijn vrije maandagochtend de supermarkt in om groots in te slaan, heerlijk vind ik dat. Door vooruit te denken (en niet aan het einde van de dag met een hongerige buik op pad te hoeven) kom ik niet in de verleiding om voor die pizza en wijn te gaan. Niet dat daar iets mis mee is, maar ik wil graag dat dit een traktatie blijft. Dat ik er op een rustig moment echt van kan genieten en niet hiervoor kies omdat het een makkelijke en snelle vulling voor mijn lege buik is.

Een snel recept
Mijn moeder deed dit vroeger al en ik op mijn beurt nu ook: een aantal succesrecepten die snel klaar zijn, opschrijven in een schriftje. Met dit schriftje heb je altijd inspiratie voor een snelle maaltijd. Voor onderstaand recept heb je waarschijnlijk de meeste ingrediënten wel standaard in je voorraadkast of vriezer liggen. Het is een voedzaam en makkelijk recept; naar de snackbar fietsen of wachten op je bezorgpizza kost meer tijd!

eten binnen 10 minuten

Aan de slag!
Het gerecht van vandaag is een snelle quinoa schotel met doperwten, feta en noten. Let bij kleine kindjes op dat je de noten klein maakt of achterwege laat i.v.m. verstikkingsgevaar. De hoeveelheden kun je naar wens aanpassen, dit is voor 2 volwassen en 1 hongerige kleuter:

  • half doosje Quinoa
  • 1 doosje diepvriesdoperweten van 450 g
  • half pakjes dodini feta kaas (van schaap- en geitenmelk ivm koemelkallergie)
  • 2 handjes amandelen
  • optioneel: wat verse munt

Bereiding
Je kunt voor twee opties kiezen: ofwel de quinoa koken volgens de beschrijving op de verpakking ofwel de quinoa 2 tot 4 minuten roosteren in kokosolie op middelhoog vuur. Hierdoor krijgt het een knapperige bite en is het wat sterker van smaak. Kook de diepvriesdopertwen enkele minuten in een grote pan met een ruime hoeveelheid water.
Giet de quinoa en doperweten af en voeg deze samen. Verdeel het geheel over de borden en brokkel wat fetakaas erover. Daarna kun je het gerecht afmaken door er wat amandelen en verse munt over te strooien. Mocht je het iets te droog vinden, schenk er dan een klein scheutje extra vergine olijfolie over. En dan nu snel eten!

Vergeet niet om hieronder je vragen te stellen over eten; hoe je bepaalde ingrediënten kunt vervangen of hoe je jouw lievelingsrecept wat gezonder kunt maken? Wie weet zie je dan de laatste woensdag van april jouw recept in aangepaste vorm voorbij komen.

Tot volgende week, liefs Monique

Over Monique:
Als trotse moeder en een ‘foodie’ pur sang, houd ik mij graag bezig met gezond eten. Mijn eigen website www.hetmeisjemetdevoedselallergie.nl is hét platform voor iedereen die van lekker eten houdt. Of je nu net als ik coeliakie, een voedselallergie of enorme trek hebt: hier inspireren wij jou met veel tips en lekkere & gevarieerde recepten. Altijd zonder pakjes, vrij van geraffineerde suikers, soja, gluten en lactose.
Naast het bloggen geef ik training aan restaurants op gebied van de allergenenwetgeving en koken voor mensen met een speciaal dieet. Daarnaast ben ik binnenkort afgestudeerd Orthomoleculair Voedingsdeskundige en sta ik te popelen mensen te leren wat voeding allemaal voor je kan doen!

Profielfoto (2)