Nadat het al een aantal jaren kriebelt, tenminste bij mij dan, zijn we nu dan echt serieus op zoek naar een andere woning. Wat begon als een leuk en ontspannen avontuur is een dynamisch en (helaas) energieslopend proces gebleken. 

woningmarkt zoektocht nieuwe woning overspannen woningmarkt 2018

Fijne plek om op te groeien

Tien jaar geleden zijn we neergestreken in deze heerlijke Vinex-wijk. We hebben de wijk zien veranderen van een bouwput met slechts één noodsupermarkt tot een nieuwe stad met een prachtig compleet winkelcentrum. Nu vind ik het enorme grootse karakter van de wijk niet alleen maar positief, maar aan de andere kant is het wel een hele fijne plek voor de kinderen om op te groeien. Alles is er; van scholen — zelfs een middelbare school — tot aan winkels, sportverenigingen, een bibliotheek en een zwembad. En hoe centraal kun je wonen? We wonen praktisch aan de snelweg in het midden van het land. Ideaal. Uitstapjes in de zomer vliegen alle kanten van het land uit!

Nee we wonen hier goed. De kinderen gaan graag naar school, ze hebben leuke vriendschappen en er is voldoende groen om ons heen. Dat een Vinex meestal omhoog borrelt te midden van weilanden is absoluut een groot voordeel. Hierdoor wonen we fijn dicht bij de natuur en op slechts een kwartier fietsafstand van ‘kersjes eten bij de boer’, de geitenboerderij en een prachtig groot kasteel.

Dief eigen portemonnee

En toch voelt het soms ook een beetje onhandig om in deze absurde markt te willen kopen in een dure Vinex-wijk in het midden van het land. Zowel ik als mijn lief komen uit andere streken. In Friesland heb je voor de bedragen waar wij voor kijken een kast van een huis met een lap grond er omheen waar je U tegen zegt. In het zuiden van het land is dat niet anders, ook daar ben je goedkoper uit. Het doet dus wel een beetje pijn om je ‘dief van je eigen portemonnee’ te voelen als je beiden een andere leefomgeving vanuit de opvoeding gewend bent.

Ik weet zeker dat als we nog geen kinderen hadden, we vertrokken waren uit deze wijk. Dan waren we voor ‘veel meer voor veel minder gegaan’ en hadden we makkelijker dromen op het gebied van wonen kunnen realiseren.

Stabiliteit voor de kinderen

Voor de kids blijven we hier wonen. Ik ben zelf nooit verhuisd in mijn jeugd, dat wil zeggen niet naar een andere stad en die rust en stabiliteit gun ik de kinderen ook. Op de fiets naar school, sport en vriendjes en vriendinnetjes is enorm veel waard. Het maakt ze zelfstandig en vertrouwd met de plek waar ze wonen. Misschien dat het anders was als we niet al een keer van school gewisseld waren. Nu we sinds een jaar een hele goede en fijne school voor de kinderen én ons als ouders hebben gevonden, vind ik het niet waard dit op te geven voor een andere woonplek. Want als we buiten de wijk zouden gaan kijken dan gaan we ook echt verder weg wonen, daar waar wonen nog betaalbaar is.

Lees ook: Waarom het wat stiller was

Bieden vanaf prijs

We hebben in de afgelopen maanden al behoorlijk wat woningen bekeken … en geboden op huizen die we mooi vonden. Net als heel veel potentiële kopers met ons. De vraagprijs is in de praktijk een ‘bieden vanaf prijs’ geworden. Het is ‘een spel’ geworden waarbij overbieden uitgespeeld wordt door makelaars en je uiteindelijk geluk moet hebben dat je royaal genoeg bent geweest. Het is de markt van 20 of zelfs 30 duizend bovenop de vraagprijs geven. En een tweede bezichtiging of onderhandelen over inboedelzaken is volledig van de kaart geveegd.

Voorheen keken we steeds naar woningen die instapklaar waren, helemaal strak afgewerkt en waarbij al een dakkapel was aangebracht. Een woning waar we alleen nog ons ‘sausje’ overheen hoefden te gieten, misschien een andere vloer laten leggen maar dat was het dan ook wel. We boden de hoofdprijs in de hoop het huis te krijgen en wetende dat we verder niet veel kosten hoefden te maken omdat de woning verder perfect was. Het werkte niet, tenminste vooralsnog niet. De woningen gingen voor bizar hoge bedragen weg. Say hello tegen de markt van emo-bieders. ; )

Bezichtigen van een opknapper

Vorige week hebben we een uitstapje gemaakt in een ander soort ‘markt’. We vonden een huis dat aan de buitenkant onze smaak is, gelegen in een superleuk gedeelte van onze wijk. Aan de binnenkant moet er alleen van alles aan gedaan worden, tenminste dat vinden wij. : ) Een nieuwe badkamer, toilet en overal een nieuwe vloer. Met deze insteek gingen we kijken, het was de moeite waard om eens een huis te bezichtigen wat voor ons onder de noemer ‘opknapper’ valt. Een leuk straatje en een mooie gevel zijn ook veel waard, de binnenkant kun je zelf realiseren zoals je wenst.

Helaas bleek deze woning veel meer werk dan we in eerste instantie via de foto’s hadden ingeschat. De ruimte was prima — tijdens de bouw was de woning al uitgebouwd — dus de kosten voor een architect kunnen bespaard blijven. Maar het hele huis moet onderhanden genomen worden. Stucwerk, schilderwerk, vloeren, verbouwing van badkamer en toilet. Op zich geen probleem ware het niet dat dit soort woningen dus ook al voor de hoofdprijs in de markt gezet worden. En het kan, de overspannen markt is door potentiële kopers zelf gecreëerd en door voor dit soort woningen ook een bizarre prijs te betalen zetten we de huizenmarkt op slot. Jammer.

Er breekt nu waarschijnlijk een rustige maand aan. In december komen er weinig woningen in de verkoop maar in het nieuwe jaar weer nieuwe kansen. Wie weet wordt het jaar 2019 wel ons jaar op het gebied van wonen. Ik kijk er erg naar uit!