Moe, altijd moe, dag in dag uit. Moe naar bed gaan om vervolgens na een niet verkwikkende slaap weer net zo moe op te staan. Uitgeput raken van zelfs de minste inspanning. Dit is het meest kenmerkend voor mensen met ME/CVS.
Doodmoe zijn zonder aanwijsbare medische oorzaak, zonder dat artsen een vinger kunnen leggen op de bron die deze aandoening veroorzaakt. Er zijn nog geen diagnostische tests beschikbaar om ME/CVS vast te kunnen stellen. Wel zijn artsen het er inmiddels over eens dat oorzaak van deze aandoening een complex geheel is van meerdere factoren. Doordat er nog geen oorzaak gevonden kan worden kan er ook geen passend medicijn of passende behandeling ontwikkeld worden.
De aandoening is veelomvattend, naast uitputting is er vaak sprake van symptomen als bijvoorbeeld spierpijn- en gewrichtspijn, lang aanhoudend malaisegevoel na inspanning, hartklachten, hoofdpijn, slaapstoornissen, maag- en darmklachten, concentratie- en/of geheugenproblemen. Studies laten duidelijk zien dat er afwijkingen zijn in het lichaam van patiënten waardoor het idee dat ‘het tussen de oren zit’ inmiddels achterhaald is. Zo is er onder andere sprake van afwijkingen in het immuunsysteem, en in de hormoonhuishouding en functioneert het autonome zenuwstelsel niet goed. Er is nog een hoop onderzoek nodig en steeds meer artsenverenigingen en patiënten maken zich hier hard voor. Meer onderzoek geeft hoop op verbetering van de levenssituatie van veel patiënten.
ME/CVS is een Chronisch Vermoeidheidsyndroom, ook bekend als Myalgische Encefalomyelitis. ME/CVS is veel meer dan gewoonweg heel erg moe zijn. Patiënten kunnen zo uitgeput zijn dat het een grote invloed heeft op hun functioneren. De ziekte heeft een onvoorspelbaar verloop. Elke dag kan anders zijn en als patiënt weet je niet waar je aan toe bent.
ME/CVS komt in 4 gradaties voor; gering, mild, ernstig en zeer ernstig. Zelfs in de geringe variant kunnen mensen minder dan 50% van wat zij vroeger konden. Er zijn mensen die een lichte vorm hebben en bijvoorbeeld nog kunnen werken maar er zijn ook ‘ernstige gevallen’ bekend waarbij mensen dag in dag uit in het donker op bed liggen. Die niets meer kunnen, lichamelijk niet meer functioneren, geen daglicht en geen prikkels kunnen verdragen en voor wie het leven eigenlijk uitzichtloos is geworden. In welke gradatie je deze aandoening ook hebt, het verandert je leven in alle opzichten en het legt een enorme druk op het leven, je onafhankelijkheid en je eigenwaarde. Veel patiënten voelen zich niet serieus genomen door hun omgeving omdat er vaak gedacht wordt dat het om een burn-out of depressie gaat. Of ze voelen zich onbegrepen doordat ze de opmerking krijgen dat iedereen wel eens moe is, het gezinsleven nu eenmaal zwaar is en ze misschien minder hooi op hun vork moeten nemen. Reacties waaruit blijkt dat de meeste mensen geen idee hebben van wat de aandoening precies inhoudt. Veel patiënten lopen bij instanties en behandelaren tegen een muur aan doordat de ziekte officieel nog niet wordt erkend met alle (financiële) gevolgen van dien.
Deze week vertellen twee moeders over hun aandoening en wat dat voor hun gezin betekent.
Patti, een prachtige vrouw, getrouwd, moeder van twee dochters en werkzaam als officemanager in de ICT. Na een langdurig IVF traject hebben Patti en haar man hun wens voor een tweede kindje in vervulling zien gaan en vormen ze samen met de meiden en hun huisdieren een fijn gezin. Patti is een actieve vrouw; naast haar werk is ze vrijwilliger in de wijkcommissie, kookt en blogt ze graag, is ze actief op social media en heeft ze met haar gezin een druk en gezellig sociaal leven. Ze zijn gelukkig en genieten volop maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn; hun jongste dochter kampt met ernstige eetproblemen …
De situatie eist zijn tol
“Vanaf haar geboorte had onze dochter al grote moeite met de voedingen, niemand wist waarom maar het kostte ons vreselijk veel tijd en energie om haar aan het eten te krijgen. Alle gebroken nachten vanwege de bijvoedingen braken mij na een paar jaar op. In diezelfde periode had ik ook veel werkgerelateerde stress, en besloten onze nieuwe buren anderhalf jaar lang, dag én nacht, te klussen waardoor de rust in ons huis ver te zoeken was.” Patti kreeg een buikgriep waarvan ze nauwelijks herstelde en waar ze naderhand allerlei vage klachten aan overhield. Ze zat wekelijks bij de huisarts met o.a. spier- en gewrichtspijnen, uitputting, hartritmestoornissen, duizelingen en uitvalverschijnselen. Ondanks dat de huisarts had aangegeven dat Patti zich ziek moest melden om zo erger te voorkomen, ging zij door. Ze had een groot verantwoordelijkheidsgevoel en arbeidsethos.
Tot in oktober 2012 de klachten zo erg werden dat zij zich ziek moest melden. Patti kreeg de diagnose ‘burn-out’, en ook bleek dat het hele gezin de ziekte van Pfeiffer had gehad. “In oktober 2013, een jaar later dus, was ik ondanks heel veel rust, wekelijkse bezoekjes aan een psycholoog en de huisarts, yoga en rustige cardiofitness, geen stap verder gekomen. Mijn situatie was eigenlijk zo verslechterd dat de artsen zich afvroegen of er niet iets anders met mij aan de hand was. Als eerste hebben ze een depressie en andere aandoeningen uitgesloten en pas daarna werd ik voor onderzoeken naar het Vermoeidheidscentrum in Lelystad doorverwezen. Er moest een oorzaak zijn waardoor ik zo uitgeput geraakt was én bleef!”
De diagnose
Na allerlei onderzoeken kreeg Patti eind 2013 de diagnose: ME/CVS. Patti is onzichtbaar ziek, altijd uitgeput, krijgt nergens energie van (zelfs niet van de leuke dingen) en is intolerant voor (in)spanning. En nu was er dan ook en naam voor haar ziektebeeld. Een diagnose die veel vragen opriep en een aandoening waar ze mee moest leren leven. Ondanks dat zij al lange tijd niet meer de energieke vrouw was van voorheen was er nu geen ontkennen meer aan; ze is ziek.
Revalideren
Patti heeft een aantal revalidatietrajecten gevolgd. Ze is in 2014 gestart met een traject in Lelystad van één dag per week, gedurende acht maanden. En in 2015 heeft zij zestien weken, drie dagen per week, gerevalideerd bij Ciran in Utrecht. Beide trajecten waren intensief en leerzaam maar de GET (Graded Exercise Therapy) in haar laatste traject brak haar op. Haar lijf begon na de derde revalidatieweek steeds harder te protesteren en een paar weken later stortte ze compleet in. “Ik hoopte nog steeds dat mijn diagnose een vergissing was, dat ik stiekem toch een burn-out had en dat ik met deze revalidatie weer vooruit kon. Doordat ik zo heftig reageerde op inspanning, realiseerde ik me dat ik écht ME heb. Tijdens de revalidatie heb ik geleerd dat ik beter mijn grenzen moet aanvoelen en aangeven. Ook ben ik mij gaan beseffen dat mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme mijn grootste valkuilen zijn geworden. Alleen het meest belangrijke van alles; acceptatie van de aandoening, dat lukt mij alleen nog niet. Ik wil hoe dan ook beter worden, zo goed als mogelijk zélf voor mijn gezin zorgen en weer kunnen meedoen met ‘de rest’. Door minimale activiteit af te wisselen met rust, lukt het om ‘zo goed mogelijk’ te leven maar wat vind ik dat moeilijk! De oude en de nieuwe Patti hebben elkaar op dat vlak nog steeds niet gevonden. In mijn hoofd ben ik nog steeds die spontane ‘spring in ’t veld’ die altijd doorgaat en nooit hoeft stil te staan, maar mijn lijf denkt daar heel anders over.”
Werk en uitkering
“Na mijn eerste revalidatietraject moest ik bij mijn werkgever gaan reïntegreren om aanspraak te kunnen maken op een WIA uitkering. Hoe krom kun je het maken? Iemand die te ziek is om te werken, laten werken om te bewijzen dat deze persoon te ziek is om te werken? Op een gegeven moment werkte ik alweer 3 x 4 uur in de week. Werken kun je het eigenlijk niet noemen; ik was aan het overleven, sleepte me naar mijn werk toe, deed daar wat kleine klusjes en dook zodra ik thuis was meteen mijn bed in voor de rest van de dag.” Patti was compleet uitgeput en het ging weer net zo slecht met haar als vóór het revalidatietraject. De zorg voor haar jongste dochter moest zij bijna dagelijks uitbesteden en het huishouden rustte volledig op de schouders van haar man. Duidelijk werd dat reïntegreren voor Patti op dat moment geen optie was. Patti werd voor 53% afgekeurd en ontvangt nu een WIA uitkering die tot december wordt aangevuld met een WW uitkering. “Voor het einde van dit jaar moet ik zo’n 10 a 12 uur aan het werk zijn, en hierbij krijg ik hulp van een reïntegratiebureau. Ik wil niets liever dan weer een stukje meedraaien in de maatschappij, maar of ik dat ga redden en ten koste van wat, is nog maar de vraag.”
Het leven nu
“Inmiddels zit ik al 3.5 jaar thuis. Van de energieke Patti van vroeger is niet veel meer over. Ik zit veel alleen thuis, heb met name via Facebook of Whatsapp contact met familie en vrienden en ben altijd moe. Mijn sociale leven staat op een laag pitje, maar soms negeer ik mijn aandoening om zodoende nog een beetje te kunnen genieten. Ik probeer 2 x per week een uur naar de yogastudio te gaan maar ook dit lukt niet altijd.” Activiteiten moet Patti altijd zorgvuldig plannen en helaas ook geregeld weer afzeggen omdat het fysiek toch niet blijkt te gaan. Iets ondernemen met haar man of gezin betekent bijna altijd verergering van de klachten en dat is enorm frustrerend voor haar. De buitenwereld ziet een verzorgde en spontane vrouw die zich af en toe nog op een feestje begeeft of de deur uitgaat om bijvoorbeeld een kinderboerderij te bezoeken met haar jongste dochter. Maar dat Patti hiervan lange tijd moet herstellen, dat ziet niemand! “Ik zie er niet ziek uit en daarnaast gedraag ik me tegenover anderen ook niet als een zieke. Zeventig procent van de tijd breng ik thuis door, afwisselend met kleine klusjes en op de bank of in bed. Dat ziet ‘de maatschappij’ niet. Zodra ik mij buiten vertoon, ga ik over al mijn grenzen heen om maar vooral zo normaal mogelijk te doen en te zijn. Fijn voor de buitenwereld, want die worden niet met een patiënt geconfronteerd, maar de klap komt eenmaal thuis weer drie keer zo hard aan. Door mijn ‘happy mask’ onderschatten ook behandelaren en instanties vaak hoe het echt met mij gaat.”
ME/CVS heb je niet alleen als moeder, het hele gezin lijdt aan deze aandoening. Patti’s man trouwde met een energieke duizendpoot, nu heeft hij een vrouw aan zijn zijde die veel aan huis gebonden is. “Hij vindt het vooral vreselijk voor mij, ik ben tenslotte degene die gevangen zit in dat lichaam dat niet wil. Maar hij moet wel vaak rekening houden met mijn aandoening. Afspraken, uitjes, vakanties; niets wordt meer spontaan gedaan, alles wordt goed afgewogen en zelfs dan gaat hij er geregeld nog alleen met de kinderen op uit. Ook het huishouden komt voor een groot deel op zijn schouders. We kunnen er gelukkig goed over praten en delen de frustraties, de angsten en het verdriet.”
Het verhaal op mamaisthuis
“Ik hoop op meer (h)erkenning voor ME/CVS. Mijn verhaal is niet op zichzelf staand; ik ben beheerder van een Facebook groep voor mensen met deze aandoening en die groep telt meer dan 2500 leden. Behalve lotgenoten hoop ik met dit interview huisartsen, arboartsen, verzekeringsartsen en werkgevers te bereiken en hen ervan te doordringen dat de mensen die door deze aandoening zijn getroffen, wel willen maar niet kunnen. Het zijn geen luie profiteurs zoals vaak wordt beweerd. Het zijn mensen die een actief leven hadden, werkten, en volop deel uit maakten van de maatschappij tot het moment dat ze ziek werden. Mensen die er alles voor over hebben om dat leven terug te krijgen. Die intensieve revalidatietrajecten volgen, een fortuin besteden aan supplementen en bezoekjes aan reguliere en niet-reguliere artsen. Mensen die door een onverklaarbaar gevoel van uitputting in zowel lijf als hoofd, en een breed scala aan fysieke klachten, minstens 50% minder kunnen van wat ze ooit konden. Dat is al erg genoeg en het geeft nog meer verdriet en wanhoop als je dan ook nog tegen ongeloof bij je omgeving en instanties waarvan je afhankelijk bent geworden aanloopt. Een beetje meer begrip, inleving en steun zou prettig zijn.”
Comments
Beste ziekte – Welkom op het Spectrum
24/05/2022
[…] https://www.mamaisthuis.nl/mama-en-gezin/patti-leeft-haar-leven-met-mecvs/ […]
Nancy
18/04/2018
Ik heb al ruim 6 jaar ME (ben nu 33). Het is heel naar dat ik afhankelijk ben geworden maar ook dat veel mensen het niet begrijpen, na zes jaar ben ik nog steeds aan het uitleggen. Omdat iedereen zijn eigen leven heeft, inclusief mijn vriend, ben ik vaak alleen thuis. Het zijn niet alleen ouderen die eenzaam kunnen zijn…
Het zou fijn zijn om een appgroep oid te hebben onder/met elkaar.
Maria Lourens
14/02/2018
Ook ik herken zoveel van wat je schrijft. Ik heb geen diagnose me/CBS maar ga steeds meer er vanuit dat het dat wel is. Het doet me erg goed wat je beschrijft, omdat het inderdaad voelt als erkenning. Dat het niet aan mij ligt, dat ik niet meer degene ben die ik was (qua energie). Ook herken ik erg wat je zegt over je gezin. Ze lijden inderdaad méé, door zonder je op pad te moeten, taken over te moeten nemen etc.
Dank voor je stuk en sterkte met je alledaagse leven.
Danielle
26/01/2018
Ik heb net je verhaal gelezen en herken veel wat je zegt. Wat moet dat ontzettend zwaar zijn allemaal. Ik zelf heb geen diagnose CVS omdat ik denk dat alle klachten die ik ervaar te maken hebben met hormonen. Ik heb al 10 jaar klachten die passen bij CVS en Fibromyalgie alleen zit ik sinds een paar jaar in de vervroegde overgang. Ik weet zeker dat dit de oorzaak is. Vind het zo moeilijk want ik wil geen stempel CVS hebben maar functioneren doe ik ook niet meer. Ik heb sterk het vermoeden dat veel klachten bij vrouwen te maken hebben met hormonen. Hormonale problemen worden zo onderschat en kunnen een scala aan klachten geven. Het is een gebied waar weinig onderzoek naar is gedaan jammer genoeg.
Truus Groot
13/03/2017
Wat een herkenbaarheid! En sorry, maar net wat ik even nodig had. Vanmorgen net een gesprek gehad met mijn arbo arts die letterlijk zei je hebt revalidatie (ook Ciran) gehad voor je CVS dus je moet gewoon in opbouw kunnen werken. Je bent een gezond mens alleen je hersens geven verkeerde signalen af. Ik werk nu 5 uur per dag, vier dagen in de week en het is nauwelijks te doen, doodop kan verder niets meer. En als je dan ook nog te horen krijgt dat je nooit afgekeurd gaat worden, het je eigen fout is, er een opbouwschema is waaraan je niet kunt voldoen, en er geen rekening wordt gehouden dat je rustig aan moet doen tijdens werktijd en niet alles tegelijk kunt….Bijna twee jaar ziek, ik wil graag beter zijn maar hoe
soofje
13/05/2017
dat van die hersens die verkeerde signalen afgeven klopt wel denk ik maar niet zoals zij bedoelden, de pfeiffer (noem ik het maar even maar het ligt wat complexer) is er nu alternatief uit bij mij en m’n brein begint als een dolle signalen te sturen, alsof de neurotransmitters die eerst viraal geblokkeerd werden nu de schade inhalen (én repareren, het gaat steeds een klein beetje beter) en ben ik zélfs helemaal op eigen houtje al een beetje bezig met een opbouwschemaatje qua tuinieren en hooguit 3 minuten op roeiapparaat, onvrijwillig zou dat bij M.E verboden zou moeten worden vind ik!!
harstikke veel sterkte hier allemaal, het is een creepy rotkwaal maar in chronisch geloof ik gelukkig niet meer zo
De blogger en de blog: Mamaisthuis.nl – Mama met een Blog
3/01/2017
[…] http://mamaisthuis.nl/mama-en-gezin/patti-leeft-haar-leven-met-mecvs/ […]
Dillian
31/12/2016
Alsof ik me eigen verhaal lees op het feit na dat ik nu zwanger ben van de 2e… heel beangstigend maar een wonder ivm dat er werd gezegd niet zonder hulp en dus toch gebeurd maar ja we zullen zien
Debby is onzichtbaar ziek – Mama is thuis!
11/09/2016
[…] Lees ook: Patti leeft haar leven met ME/CVS […]
geert
24/12/2016
beste
heb uw verhaal gelezen. heb nu al ongeveer 20 j cvs en fibro . dat is al moeilijk om mee te leven. het is allemaal begonnen toen ik klierkoorts had maar dit gewoon genegeerd omdat, en zo zijn er vele bij ons , we denken , het zal wel overgaan. niet dus . mijn hele leven stond in teken van werken en sporten , en dat hebben ze nu afgenomen. heb vele therapieën gedaan maar uiteindelijk levert dit niets op. jij krijgt wel tips van hoe je dit en dat zou kunnen aanpakken maar uiteindelijk bots je tegen een muur. wij willen iets doen maar kunnen het gewoon weg niet. ik wil terug werken – wil terug een sociaal leven hebben – wil terug uitgaan met vrienden – wil terug sporten net zoals vroeger – ik leef nog steeds met hoop dat ik mijn leven van vroeger terug kan opnemen – maar telkens loop je tegen die verdomde muur aan. eraan toegeven , nooit. ermee leren mee te leven – ja en nee. bij dit alles heb ik dan ook nog eens borderline. dus alles wat je dan zegt of doet – kan de border het omgekeerde laten doen en visa versa. dus nog eens een extra voor mij wat zoals veel energie opslorpt die ik anders kan gebruiken.
heb ik tips – ja en die kan ik u geven – gaan die helpen misschien wel – maar ieder persoon reageert anders.
1 ding heb ik wel geleerd kom naar buiten – doe iets – ook al zie je de dag erna af van hetgeen je gisteren gedaan hebt. want zelfs uw eigen huis wordt een gevangenis.
ik heb zelf ondervonden – als ik ergens naar toe wil doe ik 2 dagen zo goed als niets in huishouden om dan een dag te genieten met men gezin wetende dat ik morgen het mag voelen. genieten voor men eigen neen – maar ik geniet wel dat mijn kids een geweldige dag hadden.
zeggen tegen de mensen wat ik heb – ik doe de moeite niet meer om het uit te leggen – als ze nu iets vragen hoe het komt dat ik niet werk zeg ik gewoon dat ik een arbeidsongeval had. want dat vinden ze heel erg. zo zie je hoe de mensen er tegenover staan over iets dat ze zelf niet kennen.
luister naar uw lichaam maar blijf niet rusten want rust roest. doe kleine dingen ook al is het moeilijk – maar door die kleine dingen heb je wel het gevoel dat je iets hebt gedaan en dat gevoel heb je nodig
grtz
je kan me steeds bereiken via de mail als je er nood aan hebt
Gustin
19/07/2016
Hoi Patti,
Dank je wel voor dit mooie stuk. Ik ben ook iedere dag moe na een auto-ongeluk dat ik lang geleden kreeg. Ik krijg iedere keer weer een brok in mijn keel bij verhalen als die van jou. Ik herken er heel veel uit. Na allerlei onderzoeken heb ik 7 jaar geleden onderzoek laten doen op ME/ CVS. Maar dat bleek ik niet te hebben. Ik kan dan ook niet anders dan bewondering voor je hebben. Het geeft ook een stukje (h)erkenning. Sterkte met alles!
Groetjes, Gustin
Gwen
19/07/2016
Al heb ik geen cvs, mijn vermoeidheid voelt exact zoals je het beschrijft. En vooral hoe er niets van je leven over blijft. Het gemis van dat “spring in het veld” zijn. Zijn zoals je was.
Oh wat mis ik dat! En het is zo lang geleden.
Ik heb de ziekte van Crohn en reumatische klachten, en daarnaast draag ik een paar emotionele trauma’s mee die ook bijdragen aan de vermoeidheid. Dodelijke vermoeidheid. Ik heb me wel eens afgevraagd waarom men dat zo noemt… Niet zozeer omdat ik/je/men dood wil als je zo moe bent, maar meer omdat je je dood VOELT op zo’n moment. Er valt niets te leven als je zo uitgeput bent. Alleen maar energie KWIJT raken, ook aan de leuke dingen, dát vond ik even heel verhelderend. Dat werkt bij mij ook zo en had ik mij niet gerealiseerd. Dat dat inderdaad ook nog eens onzichtbaar is voor bijvoorbeeld de behandelaars.
Hartelijk dank voor je verhaal! Ik heb ook weer wat nieuws over mijzelf geleerd.
Tanja
8/07/2016
Patti mijn vraag aan jouw is. Hebben ze je ook al eens getest op slaapapneu? Vele verschijnselen zijn ook herkenbaar bij slaapapneu. Zelfs volgt er nu een onderzoek van slaapapneu bij vrouwen die niet zwanger kunnen raken. Door slaapapneu is je hele hormoonhuishouding in de war. Ik heb ook een heel traject gehad van ICSI/PESA en ben toch uiteindelijk op een natuurlijke wijze zwanger geraakt, voor dat ik wist dat ik apneu had.
Ik kan me goed spiegelen in jouw verhaal en probeer van ieder gelukkig moment met mijn zoontje van 5 te genieten. Ben nog wel aan het werk, maar daarna zijn mijn knolien ook op. Maar dan denk ik maar even de boel de boel thuis en leg de lat dan niet te hoog. Even een moment voor mezelf en al heb ik dan daarna iets thuis gedaan geef ik mezelf ook weer een schouderklopje al pil ik wel vaak dan even een traantje weg. Ook bij het lezen van jouw verhaal.
Patti
17/07/2016
Beste Tanja, er zijn bij mij heel veel dingen uitgesloten, oa slaapapneu. Bedankt voor je lieve reactie, ik wens je heel veel sterkte met alles en blijf genieten van de kleine dingetjes ❤
Patti
7/07/2016
Bedankt allemaal voor de hartverwarmende reacties <3
Romee
7/07/2016
Bedankt voor dit artikel.
Ik heb de tranen nog in mijn ogen staan.
Ik probeer inmiddels meer dan 2 jaar ‘op te knappen’ maar allerlei pogingen en onderzoeken wijzen er op dat er lichamelijk niks te vinden is en er niks aan te doen is of er niet beter van wordt. Ik dacht wel aan cvs maar omdat er zoveel verhalen zijn van de ‘extreme’ gevallen die alleen nog maar op bed kunnen liggen dacht ik dat het ook geen cvs kon zijn want ik kan nog wel wat meer dan dat. Maar de uitleg dat er 4 gradaties zijn en de milde variant je nog maar 50% kan van wat je kon en alle gevolgen van dien slaan de spijker op zijn kop.
Het is “fijn” te weten dat het toch echt niet tussen de oren zit maar een ziekte is waar veel mensen mee worstelen.
Dian
7/07/2016
Lieve Patti,
Dank je wel voor het delen! Het is voor mij zeer herkenbaar. Ik ben vanaf mijn 8e jaar ziek en weet dus niet hoe het voelt om gezond te zijn. Ik heb er intussen wel mijn weg in gevonden. Fybrio/M.E is een slopende onzichtbare ziekte. Gelukkig lees ik dat er vele momenten van genieten zijn. En weet je! Ook al kun je niet alles doen met je kinderen: liefde geven kan altijd! En ik weet zeker dat ze dit voelen!!!
Heel veel sterkte en nog vele mooie momenten, Patti.
Trek je niet te veel aan van mensen die je niet begrijpen, maar concentreer je op de mensen die dat wel doen!
(Ook al hoop ik dat er meer begrip komt in het algemeen voor onzichtbare ziektes!)
Liefs,
Dian
Dumont
9/08/2016
Ik heb ook fibromyalgie en cvs jullie zijn niet alleen hopelijk leren we van elkaar
Henriette
6/07/2016
Lieve Patti,
Als reactie op jouw verhaal had ik een ietwat lange reactie geschreven, dat ik toch maar weer gewist heb. Waarom? Omdat jouw verhaal helaas ook mijn verhaal is…al 10 jaar lang…
Niet alleen een dank je wel (voor jouw verhaal) en een dikke knuf voor jou, maar een wens. Mijn wens voor jou is, dat jouw goede momenten langer gaan duren dan de minder goede momenten.
Lieve groet,
Henriette
Chantal
6/07/2016
Lieve Patti, Wat ongelofelijk mooi geschreven. Het geeft zo’n duidelijk beeld over hoe het nu echt voor jou en je gezin voelt. Ondanks dat ik iets anders heftigs heb (hersenbloeding/SAB) herken ik er zo veel in. Vooral die vermoeidheid en het onbegrip van mensen die denken dat als je er goed uitziet en je best doet om een vrolijk en gezellig persoon te zijn er ook niks met je aan de hand is. Echt respect voor jouw verhaal. Heel veel sterkte met alles.
groetjes (van iemand die je hierin wel herkent!)
anja
18/07/2016
wat vind ik veel terug in jou verhaal ! ik heb zelf een sab gehad. Ik hoop alleen dat de vermoeidheid bij mij nog minder gaat worden.
heel veel sterkte allemaal en de krachtige behouden tegen het onbegrip
lieve groet
Sandra Pasten
6/07/2016
Erg herkenbaar! Sinds 6 jaar B12 en vit D tekort en sinds kort de diagnose fybromyalgie… Maar denk dat als ik dit lees dat het niet alleen de Fibro is…
Zou het ook me/cvs kunnen zijn? Van een bezig bijtje veranderd in iemand die niets meer doet en altijd moe is (en 15 kg zwaarder! Door het niets doen!)
Hoe kom je erachter of het ME/ CVS is? Natuurlijk ook gelijk aangemeld op de pagina.
Marianne
8/07/2016
Hoi Sandra, zou het ook slaapapneu kunnen zijn? Jouw klachten lijken er veel op. Zelf merk je er helaas niets van ….Het gebeurt in je slaap
Katinka
6/07/2016
Gek is dat… dat je een heel naar verhaal leest en denkt: wat fijn om te lezen! Super herkenbaar!
Mensen onderschatten het enorm omdat ze je altijd op het moment zien dat je je best doet om er wel te staan en wel dingen te kunnen doen. Dat er standaard een kussen en een deken op de bank liggen, wordt gezien als lekker lui in plaats van noodzakelijk om überhaupt de volgende dag weer op te staan.
Doordat ik het al zo lang heb weet ik niet meer wat het is om het niet te hebben, dus vind ik het soms lastiger om uit te leggen. Verhalen zoals de jouwe maken het verschil van voor en na weer ZO duidelijk.
Het blijft ‘leren leven met’ en regelmatig de mist in gaan omdat je ‘toch nog even’…maar soms kan dat het ook zo waard zijn 😉
Bedankt voor je verhaal! En heb me meteen maar aangemeld op de Facebookgroep!
Esther
6/07/2016
Jee, wat veel overeenkomsten met mijn verhaal! Goed om dit te lezen, zo zijn er vast velen helaas. (H)erkenning is zó belangrijk, want de struggle waar je zelf al mee zit wat betreft acceptatie kost al (te) veel energie, dat wordt nog verergerd zonder erkenning. Zo lastig om M.E. te hebben maar… we vinden vast een weg om ondanks dat toch een waardevol leven te hebben. Ik zoek in ieder geval de facebookgroep op! Veel sterkte!
alie de sterke
6/07/2016
heel herkenbaar allemaal pattie ik zelf moeder van drie kinderen nu allemaal volwassen maar toen nog klein ,heb vanaf ongeveer 1975 ME en FIBRO na een beroerte ,en griep ,ik heb mijal die jaren er door moeten slepen ,ik kreeg steeds meer kleachten er bij tia,s en hart infarcten ,en ernstige ritme stoornissen ,op een gegeven moment zag ik het niet meer zitten onze kinderen waren al jaren de deur uit ,toen dacht ik waarom leef ik nog ,tot onze zoon kwam zeggen mam pap jullie worden opa en oma ,nu ben ik erg blij met mijn twee klein kindjes ,maar nog steeds vechtend door het leven ,denk ik als ik mijn broer ziet met huntington wij hebben veel familie verloren daaraan heel jong, ben ik dankbaar dat ik dit niet heb ik heb een DNA test gedaan en ik krijg het niet dus ook mijn nageslacht niet ik vecht mijn leven door hoe moeilijk het ook is ,en ik word ouder ,ondanks deze pokken ziekte ik dien mijn tijd wel uit en geniet van mijn kinderen en kleinkinderen ik hoop dat jou patti dit ook zal lukken en alle anderen sterkte allemaal groeten alie
Marjolein
6/07/2016
Zo ontzettend herkenbaar. Het had mijn verhaal kunnen zijn, zo treffend. Wat is de website? Ik wil graag lid worden..
Esther
6/07/2016
De groep waarop Patti actief is op Facebook:
https://www.facebook.com/groups/260436621859/?fref=ts
Succes!
monique
6/07/2016
Behalve dat ik geen kinderen heb is het of dat ik over mijzelf lees.
Ria matthiesen
6/07/2016
Lieve schat. Ik weet als geen ander hoe dynamisch je vroeger was. Een heerlijke spontane vrouw die alles aankon. Deze ziekte sloopt je helemaal. Maar je blijft een lieve fijne vrouw. Love You mop.
Liefs
Ria
Nadeche
5/07/2016
Dit verhaal is zo herkenbaar. Zelf kamp ik met permanente moeheid, extreme hoofdpijn en gewrichtspijn, maar bloedtesten wijzen niets uit. Daarom wordt er maar vanuit gegaan dat ik lui ben en dat mijn leerstoornis ADD de boosdoener is. Voor de grap zeg ik weleens tegen mijn familie dat ik gewoon aan een onbekende aandoening lijd, maar nu weet ik niet zeker of het grapje nog zo leuk is.
Liefs,
Nadeche
Veerle
5/07/2016
Herkenbaar….
judith
5/07/2016
Lieve allemaal. Check svp de training anderleven.nl daar hebben heeel veel me/cvs patiënten echt een levensverandering door gehad doordat klachten tot een minimum werden teruggebracht.
Liefs
Mariska
6/07/2016
Daar heb ik al eens naar gekeken, maar dat is ontzettend duur. Dus dan valt dat voor veel mensen al snel af. Een wia uitkering is geen vetpot.
Carmen
5/07/2016
Hoi Patti,
Zo herkenbaar. Ik ben elke dag doodop. Paar keer per week als ik geluk heb wat energie zodat ik mijn huis wat kan doen. Het is frusterend ik wil zo graag mijn huishouden in orde hebben, werken, zelf geld binnen halen. Helaas wordt het Door mijn familie absoluut niet erkend wat heel verdrietig is. Mijn man heeft add en geeft alles op zijn werk waardoor hij thuis ook weinig kan doen wat veel ruzies veroorzaakt. Wij wilden altijd heel graag ouders worden maar omdat wij hebben zo weinig energie hebben gaat dat echt niet lukken, dat maakt mij heel erg verdrietig. Gelukkig kan ik van de kleine dingen in het leven genieten en steunt mijn man waar hij kan.
Dank voor je verhaal.
Een zonnige groet,
Carmen
Nanda
5/07/2016
Hoi Patti, een slechte film is dit verhaal, maar mooi verwoord door jou!
Ik heb dan iets heel anders, maar er is zoveel herkenbaar!
Ik wens je sterkte, en dank je voor het delen! Je bent buiten een zieke, leuke, lieve moeder/vrouw, zeker heel erg moedig om dit te delen! Dank je wel xxx
Gillyan
5/07/2016
Lieve Patti,
Ik ben er stil van. Ik lees natuurlijk vaak mee op Facebook en reageer niet op alles, maar ik dacht altijd wel, jeetje wat heeft zij het zwaar :'(! Hopelijk komt er hiermee meer begrip voor jouw ziekte en dat je er vooral mee kunt leren leven. Petje af voor hoe je het toch allemaal doet.
Dikke kus van ons
xxxxxx
Ramona
5/07/2016
Wat is de fb site??? ik zou ook heel graag lid willen worden
Esther
6/07/2016
De groep op Facebook waarop Patti actief is:
https://www.facebook.com/groups/260436621859/?fref=ts
Groet Esther mamaisthuis
Astrid Brocken
5/07/2016
Lieve Patti
Bedankt voor je artikel en het verwoorden van hoe ons (chronisch zieken ) leven eruit ziet. Ik heb sinds 2007 gediagnosticeerd fibro. Er wordt door de reuma artsen niet gesproken over het me/cvs gebeuren wat hier vaak aan vast zit. Volgens de artsen ben ik in 2014 met een zware depressie en burnout verschijnselen in de ziektewet beland. Heb ook een revalidatietraject doorlopen en bewegingsintolerantie geconstateerd. Heb wel geleerd wat ik nog wel kan en helaas ook wat ik niet meer kan. Volgens de deskundigen (uwv/arbo/arbeidsdeskundigen) kan ik makkelijk 24 uur weer gaan werken. Als ik de honden uitgelaten heb lig ik total los op de bank dus moet makkelijk kunnen.
Groetjes Astrid Brocken
anja puts
5/07/2016
Dank Patti
Voor dit geweldig-duidelijke stuk
Jouw stuk-Mijn stuk-stuk van velen..
Ik vind het elke keer weer schokkend te ervaren-dat ik iemands verhaal lees-bewogen ben-en bedenk ,
besef ,dat het ook mijn verhaal is…
Ik ben er stil van
verdrietig ook-mijn kinderen gaan dit niet lezen
niet begrijpen,waarom ik Ben,Die ik Ben..
Maar ook dankbaar voor wat Jouw stuk,mij gaf vandaag-ERKENNING
Dank en n dikke kus van mij xx