Vandaag in ‘Mama is ondernemer’: Hanneke, vrouw van René en moeder van zoon Ryan en dochters Senna en Lynn. Hanneke is een echte levensgenieter. Haar positieve instelling en creatieve brein zijn een ideale combinatie voor het ondernemerschap.

Ze durft stappen te zetten en te vertrouwen op haar eigen ontwerpen. Sinds 2014 is ze zelfstandig ondernemer. Nadat haar omgeving al een aantal jaren riep dat ze — als ervaren grafisch vormgever — genoeg ideeën en ervaring had om eigen producten te ontwerpen, durfde Hanneke het in 2016 aan een webshop te starten. Nu ruim een jaar verder is Have to Have een begrip aan het worden en zie je onder andere de ‘schoolfotoboeken’ steeds vaker voorbijkomen. Een uniek product, handig om zelf de hele basisschoolperiode te gebruiken of om iemand cadeau te doen. Nooit meer rondslingerende schoolfoto’s en de hele schoolperiode in een mooi boek. Houd de blog in de gaten, binnenkort hebben we een hele gave give-away! : )

have to have schoolfotoboek

Met deze rubriek willen we toffe webshops, inspirerende bedrijven en mooie merken in de spotlight zetten. Tevens laten we het ‘het gezicht erachter’ aan het woord. Hiermee hopen we een beeld te schetsen van hoe het is om als mama zelfstandig ondernemer te zijn en hoe dit te combineren met de zorg voor een gezin. 

Wanneer heb je de stap gezet om een eigen webshop op te richten?

Tijdens mijn vorige banen hoorde ik vaker van collega’s dat ik iets voor mijzelf moest gaan beginnen. Ik ben creatief maar niet echt zakelijk onderlegd. Toen mijn contract tijdens de zwangerschap van ons derde kindje niet werd verlengd, begon het steeds meer te kriebelen. Helemaal toen de ww-periode daarna niet opleverde wat ik wilde. Hoe ik ook mijn best deed met solliciteren, meer dan 100 sollicitaties gingen de deur uit, die ene leuke baan kwam maar niet voorbij. Ik besloot me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Vanaf dat moment ben ik steeds meer gaan ontwerpen. Voor vrienden en familie maar ook voor eigen klanten onder mijn bedrijfsnaam Handig Vormgeving. Superleuk dat het nu echt ging lopen en ik steeds meer betaalde opdrachten kreeg.

Het maken van offertes, het zakelijke gedeelte bleef ik lastig vinden. Onzekerheid speelde daar vooral een rol bij: ‘Wat als ze mij te duur vinden?’. Naast mijn eigen bedrijf kreeg ik steeds meer inzicht in het runnen van een webshop. Mijn baan bij een webshop in onder andere regenpakken en paraplu’s, gunde mij een kijkje in de wereld van de online verkoop. Heel leerzaam. Voor mij was het eind 2016 duidelijk; die geboortekaarten, uitnodigingen en kalenders wil ik niet meer voor slechts familie en vrienden maken … ik start een eigen webshop!

Have to Have schoolfotoboek

Hoe is de naam van je bedrijf ontstaan?

Ik ben in 2014 als zelfstandig ondernemer gestart onder de naam Handig Vormgeving. De webshop wilde ik hier niet onder hangen aangezien ik voor zakelijke klanten iets anders doe dan de producten die ik in de webshop verkoop. Op een zondagavond ben ik wat gaan puzzelen met de letters van mijn voor- en achternaam en zo ontstond Have to Have. Een hippe en aansprekende naam en ook nog eens heel erg passend bij de producten die ik verkoop. Allemaal hebbedingen. Top naam!

Wat is je bij het opzetten van Have to Have mee- of tegengevallen?

Het opzetten en groeien tot wat Have to Have nu is, is mij enorm meegevallen. Met name het ontwerp van het schoolfotoboek heeft de groei van mijn webshop een enorme boost gegeven. Dat is natuurlijk erg fijn zo aan het begin van het webshop-avontuur. Toen ik de klassenfoto’s van mijn kinderen weer tegenkwam en niet goed wist wat ik er mee moest doen, besloot ik Google te raadplegen. Het schoolfotoboek van Deltas popte toen als eerste op mijn scherm. Ik zag meteen kansen want in een andere stijl — iets hipper en stoerder — vond ik niets. En dus besloot ik deze zelf te ontwerpen en de rest is history : )

Wat voor mij even wennen was, was het ‘kopieergedrag’  van andere ontwerpers. Toen we het schoolfotoboek net online hadden staan was er geen concurrentie en kreeg ik met de dag meer volgers en bezoekers. Inmiddels zijn er steeds meer vormen van het schoolfotoboek op de markt en dat is ook prima. Niet iedereen heeft dezelfde smaak dus meer aanbod naast Have to Have is goed.

Have to Have schoolfotoboek

Ik geniet enorm van mijn eigen bedrijf en heb niet de intentie om groot te worden. Juist het persoonlijke contact met klanten, wat nu nog prima kan, maakt het runnen van een webshop zo leuk. Maar ik had nooit gedacht dat het hebben van een eigen bedrijf zoveel tijd in beslag zou nemen. Naast het ontwerpen moet je alles zelf doen. Printer kapot = zelf maken, boekhouding = zelf doen, computer werkt niet = zelf oplossen. Alles moet je zelf doen. Uiteraard is het een enorm leerzaam proces maar het neemt veel tijd in beslag en dat is tijd die ik niet in het uitwerken van mijn ideeën kan stoppen.

Werk je alleen of met een team mensen?

Ik werk alleen maar wanneer het heel erg druk is dan springt er altijd iemand bij. Ik heb hele lieve vrienden en familie om mij heen die het leuk vinden om te helpen tijdens piekperiodes.

Have to Have schoolfotoboek

Hoe combineer je het moederschap met het runnen van een eigen bedrijf?

De meeste tijd die ik naast het moederschap heb, investeer ik in Have to Have. Voor mij is qualitytime met het gezin heel belangrijk. Gezellig er op uit om leuke dingen te ondernemen na een drukke werkweek. De juiste balans tussen werk en privé zijn voor mij essentieel. Sinds een klein jaar zit mijn jongste dochter ook op school, hierdoor heb ik overdag meer tijd om zoveel mogelijk voor de webshop te doen. En wanneer ze slapen natuurlijk.

Wat maakt jouw webshop zo bijzonder?

Have to Have is vooral bijzonder omdat ik met name producten verkoop die ik zelf ontworpen heb. Wanneer ik in het dagelijks leven ergens tegenaan loop, bijvoorbeeld iets mis wat nog niet bestaat, dan maak ik dat. Als familie en vrienden ook enthousiast reageren op mijn ontwerpen dan plaats ik het in de webshop. Superleuk om te zien dat een ontwerp ook bij onbekenden zo in de smaak valt. Helaas heb ik momenteel meer ideeën dan tijd om te ontwerpen.

Werk je vanuit huis of heb je ergens een kantoor of magazijn?

Doordat ik aan huis werk ben ik er altijd voor de kinderen. Wanneer ze uit school komen, kan ik ze naar de sportvereniging brengen en ze kunnen afspreken met andere kinderen als ze dat willen. Gelukkig zijn mijn kinderen al wat ouder, die redden zich goed. Het is natuurlijk wel heel gezellig dat mama ze naar school kan brengen ’s ochtends en na school hun verhalen kan aanhoren. Eigen baas zijn is voor mij de ideale combinatie met het runnen van een druk gezin.

Have to Have schoolfotoboek

Wat zijn je dromen, wat hoop je over vijf jaar bereikt te hebben met Have to Have?

Ik ben een heel tevreden en gelukkig mens. Met name doordat alles in de juiste verhouding is: mijn eigen bedrijf én mijn mooie gezin. Mijn dromen zijn dan ook meer relationeel. Hoe ik mij nu voel en hoe ik nu in het leven sta, zo hoop ik over 5 jaar nog steeds over deze aarde te bewegen. Ik ben vooral Hanneke en niet heel erg goed in ‘bazen’. Met veel plezier en passie Have to Have verder uitbouwen en meer mensen blij maken met mijn ontwerpen en producten vind ik al een prachtig streven.

Het schoolfotoboek dat ik in februari 2017 heb ontworpen, bleek een gat in de markt. Alleen de versie van Deltas bestond toentertijd. Na de lancering van mijn boek zijn er steeds meer van dit soort boeken op de markt gekomen. Ik sta nog helemaal achter mijn ontwerp van dit boek en wie weet verzin ik nog wel eens een ontwerp voor zo’n enorme bestseller, ideeën genoeg.

Have to Have schoolfotoboek

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Have to Have-