Vandaag in ‘Mama is ondernemer’: Esther van Petit&Jolie. Toen ze zelf moeder werd van twee kinderen, was één ding voor haar heel belangrijk: wat puur is, puur houden!

Omdat ze op de markt geen passende verzorgingsproducten kon vinden, besloot zij een paar jaar geleden haar baan en zekerheid overboord te gooien en een eigen verzorgingslijn voor baby’s te ontwikkelen. En met succes, inmiddels kennen veel mama’s en mama’s to be de weg naar Petit&Jolie en genieten van het gebruik van deze mooie producten van 100% natuurlijke oorsprong.

Met deze rubriek willen we toffe webshops, inspirerende bedrijven en mooie merken in de spotlight zetten. Tevens laten we het ‘het gezicht er achter’ aan het woord. Hiermee hopen we een beeld te schetsen van hoe het is om als mama zelfstandig ondernemer te zijn en hoe dit te combineren met de zorg voor een gezin.

petit&jolie biologisch verzorging kinderen

Wanneer heb je de stap gezet om een eigen bedrijf op te richten?

In augustus 2012 heb ik mijn baan opgezegd om Petit&Jolie op te richten. Door mij enkel en alleen hier op te focussen heb ik naast het moederschap al mijn tijd er in kunnen steken.

Waarom ben je begonnen met Petit&Jolie?

Het idee om Petit&Jolie te starten, is de droom waarbij verschillende wensen samen komen. Op de eerste plaats is dat het moederschap. Het moment dat ik moeder werd, was voor mij een echt een reality check: wat wil ik voor mijn kindje? Hoe wil ik het? Wat doe ik nu? En wat wil ik anders doen? Op de tweede plaats staat ook het inzicht krijgen en geven in de keten. Het draait namelijk niet alleen om het product zelf, maar ook om het voor- en natraject. Dit is super belangrijk — vind ik.

In de cosmeticamarkt is de keten heel ondoorzichtig en worden ingrediënten gebruikt die ik niet wil voor mezelf en zeker niet voor mijn kindjes. Naar mijn mening was er, toen ik begon met Petit&Jolie, nog te weinig aanbod van natuurlijke verzorgingsproducten voor baby’s die betaalbaar en kwalitatief goed waren en een aantrekkelijk uitstraling hadden. Het gevolg was dat ik besloot om zelf een mooie en pure lijn op te zetten en zo is Petit&Jolie geboren.

15875140_870966206375823_7037070021177967605_o

Hoe kom je aan de naam Petit&Jolie?

In eerste instantie hadden we de naam Petit Miracle — klein wonder — verzonnen, dit leek ons heel toepasselijk. Helaas maakte een groot merk hier bewaar tegen en moesten we een andere naam bedenken. Een vriend van mij kwam toen met Jolie en toe was het eigenlijk snel beklonken. Klein en mooi. We hebben met opzet Petit mannelijk geschreven omdat het merk dan zowel voor jongens als meisjes geschikt is.

Wat is je bij het opzetten van Petit&Jolie mee- of tegengevallen?

Het opzetten van Petit&Jolie gaat natuurlijk met vallen en opstaan, oftewel twee stappen vooruit, één stap achteruit. En soms is dat heel frustrerend omdat je zo graag wilt, en wens je dat het allemaal even vanzelf gaat. Helaas werkt dat niet zo. Alle energie die het bedrijf uitstraalt komt van jou en moet jij zelf geven en dat is soms vermoeiend. Aan de andere kant is het ook enorm gaaf als het allemaal wel lukt, daar kan ik dan echt van genieten. Het specifiek benoemen van echte mee- en tegenvallers vind ik lastig, het is namelijk één grote gave reis die ik maak!

Werk je alleen of werk je met een team?

Ik werk zowel alleen als met een team. In tijden van drukte kan ik beroep doen op een vast team zzp-ers die mij dan helpen. Hartstikke fijn want inmiddels is Petit&Jolie zo gegroeid dat ik het echt niet allemaal alleen kan doen!

petit&jolie biologisch verzorging kinderen

Hoe combineer je het moederschap met je eigen bedrijf?

Ook dat gaat met vallen en opstaan en heb ik moeten leren. De aanwezigheid van de telefoon is soms heel handig, zodat je tijdens een voetbaltraining van je zoon gewoon door kunt werken. Maar het kan ook heel storend zijn wanneer je een spelletje met je kinderen aan het spelen bent. Dan vind ik het echt onprettig als ik steeds afgeleid word door het geluid van mijn telefoon. Ik heb dan ook de afspraak met mijzelf gemaakt dat ik — wanneer ik met de kids bezig ben — de telefoon op zacht zet.

Een andere hele belangrijke afspraak die mijn vriend en ik vanaf het begin hebben gemaakt, is dat het opzetten van een bedrijf ook gewoon werk is en daar is tijd voor nodig. Het opzetten van een eigen bedrijf kost veel tijd en energie en hoe jammer het ook is, dan is het niet handig als je je kinderen om je heen hebt. Onze kinderen zijn dus altijd drie dagen in de week naar de opvang blijven gaan waardoor ik de mogelijkheid heb tijd voor Petit&Jolie te creëren en tijd voor de kinderen.

Zelf een ziek kind kunnen opvangen en verzorgen vind ik echt een enorm groot voordeel van het hebben van een eigen bedrijf. Het maakt je in alles veel flexibeler en dat is fijn! Er is geen baas waar ik toestemming aan hoef te vragen als ik thuis moet blijven vanwege een ziekenboeg en ook kan ik mijn kinderen altijd zelf naar sport en verenigingen brengen, ongeacht de dag of het tijdstip. Zalig!

Bottom line is dat het combineren van een eigen bedrijf en moederschap voor mij ideaal is, zo lang je maar wel duidelijke afspraken met jezelf en je partner maakt.

sfeer foto 2

Wat maakt Petit&Jolie bijzonder?

De verhouding tussen kwaliteit, duurzaamheid, uitstraling en prijs. Dat maakt Petit&Jolie zo uniek en heel anders dan alle andere producten op de markt.

Werk je vanuit huis of heb je ergens een kantoor of magazijn?

Ik heb een gedeeld kantoor en een apart magazijn bij mijn logistieke partner. Aangezien we 20 pallets aan voorraad hebben, heb ik deze opslagruimte ook nodig. Deze voorraad kan ik thuis niet stallen.

Heb je dromen, wat hoop je over vijf jaar bereikt te hebben als ondernemer?

Mijn droom is dat Petit&Jolie over vijf jaar een mooi en established bedrijf is, zowel nationaal als internationaal! En mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te bereiken en het verhaal te vertellen over de keten van producten.

Lees ook: Wat puur is, blijft puur. 

15781059_870948823044228_5334744067721335779_n