Vandaag in ‘Mama is ondernemer’: Jeanine, trotse eigenaresse van de webshop B-zonder en happy mom van twee heerlijke jongens. Joas van drie en Jens van twee jaar. De komst van Joas is mede aanleiding geweest voor Jeanine om een eigen webshop te beginnen.

Niet zomaar een webshop: bij B-zonder kun je terecht voor prachtige en bijzondere producten die gemaakt zijn door mensen met een beperking en Jeanine vertelt hier in openhartige blogs over haar gezinsleven. Drie jaar geleden veranderde Jeanine’s blik op de wereld, Joas liet haar en haar man zien dat het in zijn wereld draait om puurheid maar ook hard werken. Een prachtige wereld die — los van de zorgen die het syndroom van Down met zich meebrengt — je ook weer even terugbrengt naar de essentie.

Gezin B-zonder

Met deze rubriek willen we toffe webshops, inspirerende bedrijven en mooie merken in de spotlight zetten. Tevens laten we het ‘het gezicht erachter’ aan het woord. Hiermee hopen we een beeld te schetsen van hoe het is om als mama zelfstandig ondernemer te zijn en hoe dit te combineren met de zorg voor een gezin. 

Wanneer heb je de stap gezet om een eigen bedrijf op te richten?

Dat ik een webshop ben gestart is eigenlijk niet heel verrassend. Ik zei het namelijk al jaren, het onderwerp ‘webshop’ was al vaker ter sprake gekomen. Ik had er ook al ideeën over; het moest een webshop worden met allemaal gave producten op het gebied van wonen, spelen en de tuin. Lifestyle dus maar wel met een achterliggende gedachte, net even anders dan alle andere plekken op internet. Mijn man heeft ook een webshop die goed loopt dus de kennis was in huis en hierdoor begon het bij mij nog meer te kriebelen om ook voor mijzelf te beginnen.

Gezin B-zonder 

Een jaar geleden maakten we de concrete plannen. Tijdens een etentje —  lekker romantisch : ) — kwamen we onder het genot van een heerlijk wijntje tot de slotsom dat de webshop die ik zou gaan starten een bijdrage aan de maatschappij moest leveren. Ik wilde hiermee iets kunnen betekenen voor een ander en met B-zonder een bijdrage leveren aan de zorg en werkgelegenheid van deze bijzondere doelgroep. Dit doen we nu via diverse samenwerkingen met winkels en werkplaatsen, zo gaaf!

Door Joas zijn we heel anders naar het leven gaan kijken. Het is een heerlijk en bijzonder mannetje en we willen niets liever dan hem gelukkig zien worden en hem ondersteunen bij het vinden van zijn passie. De grote schok waar we drie jaar geleden in verkeerden is voorbij, onze mannen zijn de liefste bandieten op aarde en we zijn er klaar voor om met B-zonder mensen te laten zien met hoeveel passie en creativiteit mensen als Joas kunnen werken en iets moois maken. Ik vind het enorm dankbaar werk!

Apollo meubelset B-zonder

Waarom ben je begonnen met B-zonder?

Ik ben een ondernemer in hart en nieren, altijd op zoek naar mooie ideeën die ik om kan zetten in iets commercieels. Fantastisch natuurlijk dat ik nu niet alleen commercieel bezig ben maar met B-zonder ook vanuit mijn idealistische drive iets kan bijdragen. Deze bijzondere doelgroep verdient dat en het gaat hier natuurlijk ook over de toekomst van onze Joas. We kunnen nu nog niet inschatten hoe hij zich gaat ontwikkelen en wat hij wil doen later maar we hopen dat de maatschappij hem dan vanuit een open blik meeneemt op zoek naar datgene wat hem gelukkig maakt.

Naast de verkoop van de producten, staan in de webshops ook blogs over ons leven met Joas en Jens. We willen hiermee een kijkje geven in het leven met Down en hopen anderen aan te sporen dat ook te doen zodat er meer begrip en openheid komt. In de toekomst is er dan ook zeker ruimte op B-zonder voor andere mama’s van bijzondere kindjes om mee te schrijven.

Wat is je bij het opzetten van B-zonder mee- of tegengevallen?

Tijd! Altijd tijd te kort. We hebben een heerlijk maar druk gezin en alles moet gebeuren in de uren naast mijn parttime baan. Aangezien die twee boeven dan ook vaak thuis zijn, kan ik niet eerder de laptop pakken dan wanneer ze of een middagslaapje doen of ’s avonds op bed liggen. En tja, dan is mama zelf ook vaak moe van een dag werken of de kids verzorgen.

Een enorme meevaller vond ik de reacties. Vooraf had ik niet durven dromen dat er zoveel mooie reacties op de webshop zouden komen. Heel fijn! Ook ben ik erg blij met de leuke samenwerkingen die we al hebben mogen opzetten.

Werk je alleen of met een team mensen?

Het B-zonder team bestaat uit mijn man en ikzelf. We zijn ook echt een team want we vullen elkaar aan qua kennis en inspiratie. De ideeën voor de webshop die komen van mij en mijn man leert mij alles over de website en zoekmachine optimalisatie. Een mooie webshop op internet is leuk maar je wilt natuurlijk wel dat hij ook goed gevonden wordt.

Hoe combineer je het moederschap met een eigen bedrijf?

Dat is best een uitdaging aangezien onze kinderen nog heel jong zijn en behoorlijk wat energie vergen. Overdag moet ik ze vaak nog entertainen want zichzelf vermaken daar hebben ze nog geen kaas van gegeten. Wanneer overdag of ’s avonds alles op één oor ligt in huis en de stilte mij inspireert kruip ik achter de laptop. Het komt alleen ook vaak genoeg voor dat ik veel te moe ben en dan doe ik niets. Dat is helemaal prima, ik wil mijn bedrijf op een ontspannen en prettige manier runnen waarbij de jongens en ons gezin altijd op nummer één staan, hoe druk het ook is! Uiteraard worden bestellingen wel in behandeling genomen en afgehandeld.

Wat maakt jouw webshop zo bijzonder?

Met name door de visie die er achter zit en mijn webshop heet ook letterlijk B-zonder! Bij alles in de shop — de producten en de blogs — draait het om mensen met een beperking. Om bijzondere mensen.

bakfiets B-zonder

Werk je vanuit huis of heb je ergens een kantoor of magazijn?

Ik werk volledig vanuit huis.

Wat zijn je dromen, wat hoop je over vijf jaar bereikt te hebben als ondernemer?

Allereerst hoop ik dat een hoop mensen B-zonder kennen, er graag komen shoppen en de blogs lezen. Dit geeft ons de mogelijkheid het assortiment flink uit te breiden en met B-zonder een heus platform te creëren. Dé plek op internet voor ouders met b-zondere kinderen.

Daarnaast zou het mooi zijn als ik nog een webshop kan gaan opzetten. Maar voor we overgaan tot concrete plannen moeten we eerst maar weer eens een romantisch etentje plannen. : ) 

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met B-zonder-