Ik ben een vrouw, een rouwende vrouw. Een vrouw die graag moeder had willen worden, maar bij wie dat niet is gelukt. 

ongewenst kinderloos kinderloosheid ongewild kinderloos onvruchtbaar

Ik bewandel mijn eigen pad, een pad dat ik moet bewandelen met uiterste concentratie en bedachtzaamheid.
Het is een reis door het donkerste gedeelte van mijn ziel en het heeft ontzettend veel tijd gekost om de plaatsen te passeren waar ik bang voor was.

Op de dagen dat mijn verdriet op de voorgrond staat, ben ik waarschijnlijk niet leuk. Ik heb dan een kort lontje, ben niet geconcentreerd, ik huil snel en glimlachen doet zelfs pijn. Op die dagen ben ik niet mijn eigen vrolijke zelf.

Bied op die dagen geen beterschap aan, geen pil, en geen ‘goed gesprek’. Kom gewoon naast me zitten en zie mijn verdriet, wend je niet van me af. Wees alsjeblieft voorzichtig met me. Ik zal hier nooit overheen komen, dus vraag me ook niet dat te doen.

Zelfs op de dagen dat mijn verdriet op de achtergrond lijkt te zijn, is het verdriet er. Onder mijn hartelijke lach steekt nog steeds de pijn van gemis en frustratie. Mijn lijf duikt ineen van het loden gewicht van het gemis van mijn kind, en soms voelt het alsof ik ontplof.

Misschien — later als ik heel oud ben — kijk ik achterom en denk dan bij mezelf dat de tijd mijn wonden heeft geheeld. Maar vergeet niet dat er geen dag voorbij zal gaan waarop ik denk: wat als …

Lees ook: Voor altijd een kinderloze moeder

ongewenst kinderloos ongewild kinderloos kinderwens kinderloze moeder onvruchtbaar

Over Margreet

Margreet en haar man zijn ongewenst kinderloos. Hun allerliefste wens zal niet vervuld worden en dat doet pijn. Over het verdriet dat zij voelt, schrijft zij op haar blog. Puur en zonder schaamte, gewoon zoals het is. Hiermee inspireert zij andere vrouwen en creëert zij openheid rondom dit thema. Verdriet alleen dragen is zwaarder dan wanneer het gedeeld wordt en gedragen door lotgenoten. Margreet voelt zich in haar hart een moeder en laat dat niet los maar houdt het op een andere manier vast op haar nieuwe levenspad.