Voor het eerst in zes weken stonden hier de lunchtrommels weer in de koelkast. Een van de dingen die ik de laatste maanden van het schooljaar op routine deed en niet gemist heb de afgelopen tijd.

Niet eerder in de afgelopen vijf jaar heb ik het zo jammer gevonden dat de lange zomervakantie voorbij is.

zomervakantie zomer2018

Dit jaar was anders

Er is altijd een hoop te doen over de zomervakantie. Veel ouders vinden het lang duren en voor sommige kinderen en ouders is het ontbreken van ritme een enorme uitdaging. Eerder heb ik dat ook weleens zo ervaren. Dan was ik rond week vier helemaal klaar met het geruzie, de verveling en het slechte weer buiten. Maar dit jaar was het allemaal anders. Dit jaar was echt een hele fijne vakantie!

Met weemoed kijk ik terug naar de fijne periode die achter ons ligt. Met gepaste tegenzin bonjour ik de kindjes vanochtend en vraag hen op te schieten om op tijd te komen. Het zit erop, zes heerlijke weken liggen achter ons en het schooljaar vol nieuwe uitdagingen voor ons.

Misschien komt het door het uitzonderlijk mooie weer dat het dit jaar zo anders voelt. Doordat ik meer rust ervaar en de kids van mij best nog even thuis hadden mogen zijn. Want eerlijk is eerlijk; eerdere jaren strompelde ik soms letterlijk door die laatste weken heen en had ik in gedachten al tien keer met een brede grijns op mijn gezicht de wekker op 7 uur gezet. Dit jaar niet. Dit jaar was het echt vakantie én zomer!

De juiste balans

Al ruim voordat we naar Frankrijk vertrokken hebben we hier voldoende speeltuinen bezocht, veel waterpret gehad, genoten op terrasjes en meer dan genoeg ijsjes achter de kiezen. Andere jaren hoopten we vurig dat het in het zuiden van Europa wél mooi weer zou zijn, dit jaar maakte het ons eigenlijk niet uit. Onze huid was gebruind, de zomer zat al volop in onze bol. Onze vakantiebestemming was er een om te gaan ontdekken en tot rust te komen, niet zozeer om de zon op te zoeken. Het was al perfect; die zomer van 2018. In dat kader was op vakantie gaan echt een cadeautje.

Zes weken vakantie waarvan twee weken glampen in mooi Limousin, diverse logeerpartijtjes en als afsluiter ‘De Vakantiespelen’. Ik denk dat we dit jaar ook een soort van goede mix hadden, balans in ontspanning en activiteiten. Momenten waarop we als gezin veel samen waren en leuke dingen deden. Momenten waarop de kids onderling een op een aandacht kregen en de vakantiespelen waarbij het hele gezin tijdens de laatste week weer terug kwam in het ritme, ideaal! Wij hebben dit fenomeen vorig jaar leren kennen en kunnen het iedereen aanraden. De vakantiespelen — ook wel ‘vakantieweek’ genoemd — is onwijs gezellig, leerzaam en helpt mee om weer in het schoolse ritme te komen.

Lees ook: Hetzelfde op een andere manier

Stilte die onwennig voelt

Nu zit ik hier, maandagochtend. Het regent, er hangt een herfstachtige donkerte buiten. Ik neem mijn vierde kop thee en trek een warme trui aan. Zomervakantie 2018 voelt ver weg. Mijn kindjes op school, het is stil in huis. Stilte die ik in de afgelopen zes weken tijdens logeerpartijtjes enorm kon waarderen. Nu is het stilte die het hele nieuwe schooljaar zal typeren. Die na een tijdje waarschijnlijk meer eigen zal voelen. En toch … voor mij had het nog even niet gehoeven.

Maar ik weet dat als ik die blije gezichtjes zo bij het ophalen weer zie dat wanneer het hier heel stil is, de kids genieten in hun eigen wereld. Die wereld die ze na zes lange weken vrij met heel veel plezier weer zijn binnengestapt vanochtend!

Benieuwd hoe jullie die zes weken vakantie hebben ervaren? Blij dat het erop zit of mocht het nog wel iets langer duren …