‘Daaag lieverd’ zwaai ik driftig naar de bus, met je broertje op mijn arm die net zo enthousiast meezwaait. Daar ga je, een nieuwe belevenis tegemoet.

Mijn kleine grote dame op weg naar een heuse schouwburg ergens in het midden van het land. Het voelt als een schoolreisje.

moederliefde

Die avond sta je te schitteren op het podium. Dit is wat jij het liefst doet. Dit is waar je het liefst bent; in de spotlight. Hoewel je in het dagelijks leven soms de kat uit de boom kijkt, geen haantje-de-voorste bent, voel je je voor een cameralens of omringd door podiumlampen als een vis in het water.

Daar sta je, op een enorm podium te midden van het warme felle licht en decorstukken. Je geniet, ik lees het af aan je gelukkige gezicht en voel me trots en gloei van binnen. Ik ben de moeder die — ondanks dat het publiek in het pikkedonker gehuld is voor jou — met de handen in de lucht loopt te zwaaien in de hoop dat jij mij ziet zitten en weet dat we er zijn. Je ziet me niet. Net zoals je vaak thuis niet ziet dat ik naar je kijk. Vol verwondering en vervuld met trots.

Je maakt me blij en geef me alle redenen die ik hiervoor nog niet kende om te genieten van het leven. Daar zit je dan, op de bank na een avond theater, moe maar tevreden en een fantastische ervaring rijker. Emoties op het podium, emoties thuis; je toont ze en hoewel echt niet altijd even makkelijk of gedoseerd, blijf dit vooral doen. Het maakt je een mooi mens, geaard en zuiver.

Ik breng je naar bed en we knuffelen nog even. ‘Hoeveel nachtjes nog mama, totdat ik jarig ben?’ Daar lig je, mijn prinses, gezegend met dezelfde prachtige uiterlijke kenmerken als je vader. Wat ben je een bijzonder kind en wat hoop ik dat je voor altijd blijft zoals je nu bent. Jij, mijn kleine gitaarspelende, zingende, sociale en vrolijke meid met een groot hart voor dieren en de natuur. Jij maakt de wereld een beetje mooier. Mijn wereld.

Mijn kleine meisje, opgegroeid tot een dame van nu negen jaar. Mijn angst dat ik nooit moeder zou worden is vervangen door een groot geschenk dat ik voor altijd koester en zal beschermen als een leeuwin haar welpen. Van harte lieverd, blijf voor altijd je mooie pure zelf. Diegene die jij het liefst bent en blijf voor altijd schitteren! Op het podium maar vooral van binnen … uiteindelijk is dat het allerbelangrijkst!