Als ik terug ga naar mijn eigen basisschooltijd dan denk ik met fijne gevoelens aan de activiteiten die we met school deden. Zo hadden we eens in het jaar een groot schoolfeest. Dan waren er allerlei activiteiten te doen rondom een bepaald thema en mochten we verkleed naar school. 

Ook gingen op zomerse dagen met grote regelmaat de sproeiers aan en stond het hele schoolplein vol met opgeblazen zwembadjes. In verschillende formaten en gevuld met plastic buitenspeelgoed. School voelde zo als een dag thuis in de achtertuin. Zelfs als ik nu aan deze momenten terugdenk, voel ik de kinderlijke ontspanning en tegelijkertijd opwinding. Heerlijk, hoe er naast het ontwikkelen en leren ook nog ruimte was voor spelen en ‘gek doen’.

Met het badpak tussen de billen

Schoolzwemmen was ook zo’n activiteit waar ik mij iedere week enorm op kon verheugen. Met de rest van de klas eerst goed ons best doen om vervolgens een kwartier ‘vrij zwemmen’ te verdienen. Wat niets anders betekende dan lekker bubbelen en roetsjen van de glijbaan. Met het badpak tussen de billen … hatsikidee want dat ging zo lekker hard. : ) Mijn zwemdiploma’s haalde ik op een leuke en ontspannen manier via school, zo jammer dat dat tegenwoordig bijna niet meer voorkomt. Ook deed ik ik een aantal keren mee met de zwemvierdaagse; hierdoor raakte ik nog meer vertrouwd met het water en het was een gezellige activiteit.

t-shirt bedrukken avondvierdaagse

T-shirts bedrukken

Misschien wel een van de allerleukste herinneringen aan mijn basisschooltijd is die van het jaarlijks terugkerend fenomeen: de avondvierdaagse. Ik herinner mij het enorme plezier wat we hadden tijdens het lopen, de warme zomeravonden, de wandelingen tussen de Friese weilanden door, de drumband die tijdens de laatste avond ons over de finish begeleidde en de spanning van ‘waar zouden je ouders dit keer staan met een enorme bos bloemen’. De avondvierdaagse liep ik meerdere jaren en altijd met plezier. We zongen uit volle borst “Daar boven op die berrug …” en “Ik heb een potje met vet”.

Iedereen zong mee, de liedjes werden tijdens de lessen op school geoefend wat enorm motiverend werkte. We waren als school herkenbaar aan het t-shirt en de petten met logo die we uitgereikt kregen. De school liet vooraf t-shirts bedrukken met onze naam en schoolnaam. Superleuk én handig; zo zagen de toeschouwers precies hoe ver de stoet was die langs trok.

De avondvierdaagse

De vierdaagse is zo’n evenement die ik mijn jongste ook zou aanraden om aan mee te doen. Niet alleen vanwege het sportieve karakter maar zeker ook vanwege het sociale en gezellige karakter. De laatste vier jaar heb ik met veel plezier met onze oudste meegelopen en dit jaar wil ze weer. Sinds vorig jaar lopen we individueel aangezien haar huidige school niet als school deelneemt aan de avondvierdaagse. Hoewel we samen lopen of met vriendinnen ook leuk vinden, is met een hele school lopen ook wel erg bijzonder. Het voelt dan net wat groter en in zo’n lange rij bekenden lopen geeft dan net dat extra tintje aan zo’n avond en aan de sfeer. Zeker wanneer iedereen met trots hetzelfde schoolshirt draagt.

Voor het eerst 10 kilometer

Nog een paar weken en dan gaan we weer van start. Dit jaar loopt onze dame voor het eerst de tien kilometer. Ze wilde iets meer uitdaging dan de afgelopen jaren.  Mocht ze met een clubje vriendinnen gaan lopen dan is het misschien een leuk idee om ze iets herkenbaars aan te trekken als groep. Iets wat zorgt voor het ‘samen-gevoel’ tijdens het lopen. Nu eerst maar duimen voor prachtig zomerweer … dan zijn die 14.000 stappen vast zo gezet!

Loopt jouw kind ook de avondvierdaagse? Met school of juist individueel? We lezen het graag in de comments. : )

 

-Artikel tot stand gekomen via een samenwerking-