Vandaag in ‘Mama is ondernemer’ neemt Gerriejanne ons mee in haar leven als eigenaresse van Machtig Prachtig. Naast haar – nog relatief jonge – bedrijf is ze moeder van twee kinderen: een zoontje van 3 jaar en een prachtige dochter van 8 maanden.  

Machtig Prachtig zelfstandig ondernemer webshop lifestyle

Zowel Gerriejanne als haar man werken beiden in het onderwijs. Haar parttime baan als docent wiskunde combineert ze met het moederschap en met haar bedrijf Machtig Prachtig. Wat bij tijd en wijle een uitdaging is aangezien het ritme van werk, kinderen en huishouding leading zijn. Voordeel is wel dat ze zelf haar tijd kan inplannen en zo met liefde verder kan bouwen aan haar passie.

Wanneer heb je de stap gezet om Machtig Prachtig op te richten?

4 juli 2019 heb ik de stap gezet om van iets wat ik altijd al met veel liefde deed – ook voor anderen – mijn bedrijf te maken. Vanaf die dag was Machtig Prachtig een feit! Een spannende stap want hobbymatig bezig zijn is natuurlijk wel iets anders dan zelfstandig ondernemen maar ik voelde dat het goed was. Het was tijd om dat wat ik met zo veel plezier deed te professionaliseren.

Waarom ben je begonnen met je eigen bedrijf?

Ik ben altijd al graag creatief bezig geweest. Als puber en jongvolwassene was ik veel bezig met kleuren, het maken van 3D kaarten. Ik kon er uren mee bezig zijn en probeerde steeds weer nieuwe dingen uit. Zo ben ik in mijn studententijd begonnen met handlettering. Ik ging kaarten stempelen, schrijven of ik maakte er een mooie combinatie van. Het bleef niet alleen bij creaties voor mijzelf, al snel werd duidelijk dat meer mensen mijn producten mooi vonden. Zo maakte ik ook graag mooie kaarten van eigen gemaakte foto’s.

Machtig Prachtig zelfstandig ondernemer webshop lifestyle

Toen bekenden steeds vaker kaarten kochten werd duidelijk dat er vraag naar was. Alleen de grote stap zetten om van mijn hobby een bedrijf te maken, was voor mij toen nog te vroeg. En dus bleef ik op deze manier jarenlang creatief bezig met af en toe wat leuke particuliere verkopen. Totdat ik er steeds vaker tegen aanliep dat ik geen KVK-nummer had. Om mijn creaties te kunnen maken had ik professionele producten nodig die ik bij de groothandel kocht en daar werd veelal gevraagd om zo’n nummer. Het inschrijven van Machtig Prachtig als bedrijf was dus niet alleen vanwege het verwezenlijken van een droom, de start van de webshop, maar ook vanuit praktische redenen.

Heb je bij de opstart gebruik gemaakt van een marketingplan of ben je uit het niets begonnen?

Machtig Prachtig ben ik uit het niets begonnen en heb daardoor de afgelopen jaren al veel geleerd. Kennis van ondernemen had ik niet toen ik begon waardoor het zelfstandig ondernemen en runnen van een webshop niet alleen een uitdaging is maar ook ontzettend leerzaam.

Wat deed je voordat je als zelfstandige ging ondernemen?

Toen ik begon met Machtig Prachtig werkte ik vier dagen in de week als docent wiskunde. Sinds de geboorte van onze zoon en later mijn bedrijf sta ik drie dagen in de week voor de klas. Het werken als docent zorgt voor een leuke afwisseling naast het ondernemen, en zo blijf ik ook onder de mensen.

Hoe is de naam van je bedrijf ontstaan?

Over de naam Machtig Prachtig heb ik eigenlijk niet hoeven nadenken. Het is een uitspraak die ik altijd al gebruikte en die ook echt bij mij hoort. Door deze naam aan mijn bedrijf te geven voelde het meteen eigen. Machtig Prachtig en ik zijn een!

Wat is je bij het opzetten van Machtig Prachtig mee- of juist tegengevallen?

Wat ik onderschat heb is het laten groeien van mijn bedrijf. Dat gaat niet vanzelf en om naamsbekendheid te creëren moet je meer doen aan marketing. Tevens is het belangrijk om de vindbaarheid van de website op orde te hebben; binnenkort gaat er iemand mee aan de slag die meer kennis heeft van SEO. Waar ik soms ook nog een weg in moet vinden is alle ballen hoog houden. De juiste balans vinden in mijn rol als moeder, docent en eigenaar van een bedrijf.

Machtig Prachtig zelfstandig ondernemer webshop lifestyle

Werk je alleen of werk je met een team?

Momenteel werk ik alleen voor Machtig Prachtig maar dat is af en toe best pittig. Dat ik niet iemand in dienst heb die af en toe wat uit handen kan nemen of iemand waar ik mee kan sparren is soms een gemis. Maar wie weet in de toekomst als mijn bedrijf er klaar voor is.

Hoe combineer je het moederschap met het runnen van je eigen bedrijf?

Het werken voor Machtig Prachtig komt altijd tussendoor. Zo pak ik – wanneer de jongste slaapt en de oudste naar de peuterspeelzaal is – bestellingen in of ben ik bezig met opdrachten. Maar dat lukt niet altijd dus het komt ook voor dat ik in de avonden aan het werk ben. Wanneer ik overdag iets moet afronden en gefocust moet zijn, zorgt mijn man voor de kinderen. Wat dat betreft is het prettig dat we beiden parttime werken in loondienst.

Heeft de crisis van de laatste twee jaar invloed gehad op je ondernemerschap?

De laatste twee jaar hebben zeker effect gehad op mijn bedrijf. Zo merkte ik met name in het begin van de crisis dat mensen weer meer kaarten met de post gingen versturen. Superleuk was dat want ik maakte die met liefde. En echte post blijft natuurlijk altijd het allerleukst! Daarnaast merk je dat het leven nu met de oorlog een stuk duurder is geworden waardoor mensen wat voorzichtiger zijn met geld uitgeven. Bij het inkopen van producten merk ik dat sommige grondstoffen een hogere prijs hebben.

Wat maakt Machtig Prachtig nu zo bijzonder?

Mijn bedrijf is echt iets van mij. Door het gebruiken van een eigen stijl en uitwerken van eigen ideeën. Alles is met ontzettend veel plezier en liefde gemaakt, ik hoop dat mensen dat zien wanneer ze mijn producten in handen hebben. Daarnaast zie je in de webshop van Machtig Prachtig alleen items waar ik zelf achter sta en het juiste blije gevoel bij krijg wanneer ik ze maak en verkoop.

Werk je volledig vanuit huis of heb je een kantoor elders?

Ik werk volledig vanuit huis. Het assortiment staat op zolder in kasten maar inmiddels past dat eigenlijk niet meer. Wel vind ik werken vanuit huis een voordeel; ik kan elk vrij uurtje besteden aan Machtig Prachtig en tussen de bedrijven door bestellingen klaarmaken.

Machtig Prachtig zelfstandig ondernemer webshop lifestyle

Ben je persoonlijk als mens veranderd sinds je zelfstandig ondernemer bent?

Machtig Prachtig heeft mij niet veranderd, het werken als docent wel. Vooral toen ik net begon in het onderwijs vond ik het belangrijk wat anderen van mij dachten, zowel collega-docenten als leerlingen. Ik wilde vooral leuk gevonden worden. Gelukkig heb ik daar nu geen last meer van. Ik ben meer mijzelf en vertrouw op wat ik kan en wie ik ben. Rechtvaardig, recht door zee maar tegelijkertijd kwetsbaarheid laten zien. Dit maakt dat ik als mijzelf, als mens voor de klas sta.

Wat is de volgende stap die je met je bedrijf gaat zetten?

Iets waar ik weinig kennis van heb is productfotografie. Het mooi uitlichten en in beeld brengen van producten is natuurlijk essentieel. Daarom ga ik binnenkort een cursus volgen om de fijne kneepjes te leren zodat ik het beeldmateriaal naar een hoger level kan brengen en de items meer tot hun recht komen. En daarnaast ga ik iemand inhuren om de SEO van mijn webshop op zich te nemen.

Wat hoop je over 5 jaar bereikt te hebben als ondernemer?

Ik zou het fantastisch vinden om ooit een eigen winkel in het centrum van Ede te hebben. Zoiets als een conceptstore is ook gaaf! Een winkel vol met leuke en bijzondere cadeautjes waar je ook gezellig kunt binnenlopen voor een praatje, een bakkie of om lekker creatief bezig te zijn.

Machtig Prachtig zelfstandig ondernemer webshop lifestyle

Voordat je de stap zette om je bedrijf op te richten heb je vast vaak gedroomd over hoe het zou zijn. Wat van die droom is uitgekomen, en wat van die droom was bedrog?

Waar ik van droomde voordat ik Machtig Prachtig begon, was een snelle groei maar dat is niet gebeurd. Ik ben met het bedrijf nog niet waar ik wil zijn. Hopelijk gaat dat de komende tijd gebeuren door de stappen die ik ga zetten op het gebied van fotografie en SEO.

Is er iets wat je de lezers van mamaisthuis – die ook dromen van het zelfstandig ondernemerschap – mee zou willen geven?

Als ik iets geleerd heb is het dat je niet op moet geven als je iets graag wilt. Dat dingen tijd kosten en kleine stapjes ook goed zijn. Geloof in je bedrijf en heb vertrouwen. Maar blijf tegelijkertijd ook realistisch.

 

Machtig Prachtig webshop

 

 -Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Machtig Prachtig-