Vandaag in ‘Mama is ondernemer’: Lotte, moeder van Boet (6) & Teddie (1). Naast dat ze een trotse mama is van haar twee kinderen werkt ze dagelijks gepassioneerd en met veel liefde aan haar sieradenlijn ‘Hartje Amsterdam’. Het ondernemen is Lotte met de paplepel ingegoten.

Als kind uit een ondernemers familie verkocht ze vroeger  — toen ze nog een heel klein meisje was — al zelfgemaakte limonade en pruimen uit eigen tuin. Ze had en heeft er plezier in: bedenken, ontwerpen en mensen blij maken met haar creativiteit.

unnamed (002)

Met deze rubriek willen we toffe webshops, inspirerende bedrijven en mooie merken in de spotlight zetten. Tevens laten we het ‘het gezicht erachter’ aan het woord. Hiermee hopen we een beeld te schetsen van hoe het is om als mama zelfstandig ondernemer te zijn en hoe dit te combineren met de zorg voor een gezin. 

Wanneer heb je de stap gezet om een eigen bedrijf op te richten?

Ik was al langer niet happy in het bedrijfsleven en op de yogamat tijdens een retraite op Bali viel het kwartje. Het roer moest om, tijd voor verandering! Ik moest iets gaan doen waar ik wel gelukkig van werd. In een hippiewinkeltje in Ubud had ik gave armbandjes gespot, soortgelijk aan die ik nu maak en besloot —  eenmaal terug in Amsterdam — zelf aan de slag te gaan. Toen dit een enorm succes bleek en ik heel veel leuke reacties en bestellingen binnenkreeg, besloot ik mijn baan op te zeggen en mijn droom te verwezenlijken.

Waarom ben je begonnen met Hartje Amsterdam?

Ik word supergelukkig van creatief en met mijn handen bezig zijn. Ambacht is mij echt op het lijf geschreven. Alle armbanden maak ik zelf en sla er persoonlijk met hamer en metaalstempels dat in wat jij wilt, letter voor letter. Ik ben voorzichtig begonnen door eerst mijn vriendinnen een armbandje cadeau te doen en toen dat heel enthousiast ontvangen werd en ik steeds meer bestellingen kreeg, heb ik Hartje Amsterdam online gezet.

Hoe kom je aan de naam van je bedrijf?

Met Hartje Amsterdam hoop ik zo veel mogelijk liefde te verspreiden. Een hartje is een prachtig symbool op armbandjes en het hartje staat symbool voor het volgen van mijn hart. Los van het feit dat de armbanden in Amsterdam worden gemaakt past de naam ook echt bij mij! Hartje Amsterdam is heel veel liefde; dat wat ik erin stop en dat wat ik er voor terugkrijg.

FullSizeRender_1 (002)

Wat is je bij het opzetten van Hartje Amsterdam mee- of tegengevallen?

Ik kan van veel dingen enthousiast raken, waardoor ik vaak veel leuk vind en erbij wil doen. Niet handig want daardoor miste ik focus en mijn eigen signature en juist dat laatste is essentieel voor een eigen bedrijf. Toen ik focus kreeg, kwam Hartje Amsterdam echt van de grond en werd het steeds meer een bedrijf! Een bedrijf dat me heel veel plezier en voldoening geeft, iedere dag en iedere bestelling opnieuw. Het is hard werken maar ik heb geleerd dat het lukt om ergens een succes van te maken zolang je er maar in gelooft en er al je passie in stopt!

Werk je alleen of met een team mensen?

Ik werk alleen en ondertussen vraag ik een vriendin met goede camera een paar foto’s te schieten, heb ik leuke contacten met bloggers, influencers en goede doelen en kom ik zo nu en dan over de vloer bij twee toffe verkooppunten waar ik mee samenwerk. Allemaal fijne en waardevolle contacten die het alleen werken nog leuker en leerzamer maken!

Hoe combineer je het moederschap met een eigen bedrijf?

Die combinatie vind ik de grootste uitdaging want werk is onderdeel van mijn privéleven geworden en dat maakt dat ik steeds op zoek moet naar de juiste balans. Door de vrijheid die een eigen bedrijf mij geeft, breng ik veel tijd door met mijn mooie gezin maar ik ben wel altijd en overal met Hartje Amsterdam bezig. Gewoon omdat het zo ontzettend leuk is en overal is inspiratie. Ik maak bewust tijd vrij voor de kinderen en op die momenten gaat ook echt mijn ‘out of office’ aan. Lekker een stuk fietsen, naar het Vondelpark of kindertheater, quality-time met het gezin wanneer ik dat wil. Mijn eigen rustmomenten breng ik nog altijd graag op de yogamat door, de mat waar ooit mijn droom begon!

16427544_1391575217539479_3576966363157354695_n

Wat maakt Hartje Amsterdam zo bijzonder?

Hartje Amsterdam staat voor een eenvoudig maar uniek sieraad! De armbanden die ik maak zijn — ondanks dat het enige tijd kost om ze te maken — heel betaalbaar en gaan een leven lang mee. Mensen denken echt na over wat ze op de armband willen laten zetten. Iedere armband draagt een eigen persoonlijk verhaaltje en dat maakt het zo waardevol. Met Hartje Amsterdam hoop ik vrouwen te inspireren vooral hun hart te volgen en hopelijk laat dat ze stralen!

Werk je vanuit huis of heb je ergens een kantoor of magazijn?

Een deel van mijn huis is als atelier ingericht en daar werk ik. Hoewel ik collega’s soms wel mis, vind ik het ook heerlijk om als zelfstandige te werken. Ik bepaal zelf hoe mijn dag loopt; muziekje aan, en zo nu en dan komt er gezellig iemand langs om even een kop koffie te drinken. Ik vind het een groot voordeel dat ik mijn eigen tijd kan indelen, werken wanneer het uitkomt met het gezin op nummer één! Ideaal want hierdoor kan ik mijn droom ‘Hartje Amsterdam’ steeds verder uitbouwen en sta ik toch iedere dag zelf op het schoolplein!

Wat zijn je dromen, wat hoop je over vijf jaar bereikt te hebben als ondernemer?

Ik ben echt iemand van ‘pluk de dag’. Ik kijk niet te ver vooruit, juist van moment tot moment leven maakt mij gelukkig. Ik hoop dat Hartje Amsterdam nog groter mag groeien, er mooie samenwerkingen worden aangegaan en ik veel mensen heb kunnen inspireren. Iets nieuws dat over een tijdje hopelijk meer vorm heeft gekregen: ik ben bezig met een website en blog waarop ik aandacht besteed aan de verhalen achter de armbandjes. Supergaaf!

11705173_996964550333883_4726379035720401457_n

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Hartje Amsterdam-