Vandaag in ‘Mama is ondernemer’: Inna, mama van Joël, Naomi en Gideon en lief van Peter. Wanneer haar twee oudste kinderen op school zitten is Inna druk met haar passie: vrolijke en mooie kleding maken voor anderen. 

Iedereen van het gezin is betrokken bij het eigentijdse merk Vanilla and Brass, Inna’s man Peter achter de schermen en haar kinderen kruipen geregeld voor de camera om de kleding te showen. Zo is het eigenlijk een familiebedrijf geworden. Wat eerst als hobby en kleinschalig begon, mag je nu met recht een eigen bedrijf noemen.

Met deze rubriek willen we toffe webshops, inspirerende bedrijven en mooie merken in de spotlight zetten. Tevens laten we het ‘het gezicht erachter’ aan het woord. Hiermee hopen we een beeld te schetsen van hoe het is om als mama zelfstandig ondernemer te zijn en hoe dit te combineren met de zorg voor een gezin. 

Wanneer heb je de stap gezet om een eigen bedrijf op te richten?

Eigenlijk maak ik al sinds 2014 kleding op bestelling. Het verkopen deed ik toen vooral via social media. Ik had een Facebookpagina aangemaakt waarop ik mijn creaties en stoffen liet zien en klanten konden aangeven wat ze gemaakt wilden hebben. Het begon klein, ik had nog geen webshop en de verkoop liep enkel en alleen via privéberichten. Het was dus ook best lastig om mijn merk te verkopen want het genereren van traffic is niet makkelijk zonder webshop. Daarom ben ik in 2017 — toen er al ruim een jaar steeds meer aanvragen kwamen — naar de Kamer van Koophandel gegaan en heb Vanilla and Brass ingeschreven. Sindsdien ben ik ondernemer en is de webshop mijn bedrijf. Ik ben er trots op, nu we ook daadwerkelijk een eigen verkooppunt op internet hebben lopen de bestellingen en verkopen heel fijn.

Waarom ben je begonnen met Vanilla and Brass?

Ik maakte al een tijdje met veel plezier kleding voor mijn eigen kinderen en kreeg steeds vaker complimenten over mijn creaties. Mensen zeiden: “Waarom verkoop je je kleding niet?” Op een gegeven moment dacht ik aan het begin van een nieuw jaar ‘waarom ook niet? Ik kan het altijd proberen’, en zodoende heb ik een Facebookpagina aangemaakt om mensen op de hoogte te kunnen stellen van mijn creaties. Dat het zo goed zou lopen had ik niet durven dromen, zo leuk wanneer anderen je smaak weten te waarderen.

Hoe is de naam van je bedrijf ontstaan?

Eigenlijk heeft de naam niet een hele bijzondere herkomst, het is echt ontstaan vanuit hersenspinsels en creatieve schrijfkunst. : ) Ik had namelijk eerst het idee om iets met mijn eigen naam te maken en koos voor een afkorting van mijn Oekraïense naam: Melnichuk Inna Dmitrievna, dat werd MID. Ik vond deze afkorting niet leuk voor een kledingmerk en dus ging ik op zoek naar inspiratie. Op internet las ik de gouden tip: schrijf gewoon alle woorden op die je leuk vindt, en dat deed ik gedurende een aantal weken. Uit deze reeks met namen is uiteindelijk Vanilla and Brass voortgekomen. Er zit dus geen bijzonder verhaal achter maar het is gewoon een combinatie van woorden die ik samen heel erg prettig vind klinken en die erg goed bij een kledingmerk passen. Ik heb als creatief persoon geleerd om altijd mijn gevoel te volgen en daardoor past deze naam bij mij en bij mijn kledinglijn. MID is niet helemaal uit de picture: mijn bedrijf heb ik ingeschreven als MID Fashion en Vanilla and Brass valt daaronder als kledingmerk.

Wat is je bij het opzetten van de webshop mee- of tegengevallen?

Het opzetten van de webshop is mij heel erg meegevallen maar dat komt ook doordat mijn man Peter alles gedaan heeft. Hij heeft de website gebouwd en er voor gezorgd dat alles technisch goed liep. Ik heb mij met de leukere dingen kunnen bezig houden tijdens de opstart, zoals het kiezen van de kleurtjes en het lettertype.

Werk je alleen of met een team mensen?

Officieel is Vanilla and Brass een eenmanszaak, maar ik verdien niet alleen alle eer. Mijn man Peter doet ontzettend veel, zo is hij druk met de administratie, zorgt hij ervoor dat de website werkt en hij is mijn redacteur én adviseur. Ik ben onwijs blij met zijn hulp. Mijn drie kinderen zijn een grote inspiratiebron. Door hen krijg ik leuke ideeën en het is natuurlijk ook superhandig dat ze graag voor de camera staan. Zo kan ik meteen alles doorpassen en mooie foto’s maken voor de website. Mijn eigen Vanilla and Brass modellen!

Hoe combineer je het moederschap met een eigen bedrijf?

Mijn twee oudste kinderen gaan beiden naar school, alleen mijn jongste is nog thuis. Toen ik net begon en het nog niet zo druk had met bestellingen was de zorg voor de kinderen overdag prima te combineren met het werk voor Vanilla and Brass maar dat wordt nu wel wat lastiger. Het blijft een uitdaging om alles goed te plannen maar gelukkig is het bedrijf gestaag gegroeid dus vind ik er ook een steeds betere balans in.

Wat maakt Vanilla and Brass zo bijzonder?

Alles in mijn webshop is zelfgemaakt. Van a tot z hebben we het bedrijf helemaal opgezet vanuit onze eigen ideeën en wensen. Zo ontwerp en maak ik zelf alle patronen voor de kleding en daarna vervaardig ik de items. Het is dus allemaal handgemaakt. De foto’s die je op de website ziet zijn allemaal eigen productfoto’s. Mijn man en ik blijven steeds weer kritisch naar de webshop en het werkproces kijken om zo te werken aan verbeterpunten. Op mijn wishlist staat een nieuwe naaimachine waarmee ik de snelheid van het maken van creaties kan verbeteren en dus meer bestellingen kan opnemen.

Werk je vanuit huis of heb je ergens een kantoor of magazijn?

Ik werk heerlijk vanuit huis. We zijn nu nog druk met een verbouwing maar over een tijdje is mijn nieuwe werkruimte klaar. Een eigen plekje voor Vanilla and Brass waar ik met plezier aan alle bestellingen kan gaan werken.

Wat zijn je dromen, wat hoop je over vijf jaar bereikt te hebben als ondernemer?

Ik moet bekennen dat ik geen concrete langetermijnstrategie heb. Vijf jaar geleden had ik nog geen plannen om een eigen webshop zoals Vanilla and Brass op te gaan zetten. Ineens gaat het heel goed en groeien we hard: inmiddels zijn er al 4500 mensen die mijn Facebookpagina volgen en heb ik het regelmatig erg druk met bestellingen. Dit had ik allemaal van te voren niet kunnen bedenken maar wat vind ik het leuk! Mijn plan nu is om nog meer mensen blij te maken met een Vanilla and Brass ontwerp. Gewoon door te doen waar ik blij van wordt en dat is gave kleding maken. Het is waar wat ze zeggen: ‘Wanneer je met je hobby je geld verdient, hoef je nooit meer te werken’. Zo voel ik het ook. Ik laat me leiden door mijn creativiteit en tot nu toe heeft dat alleen maar heel goed uitgepakt.

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Vanilla and Brass-