Van een dagje sauna knap je op. En niet alleen omdat al je wondjes waar je het bestaan niet eens vanaf wist worden schoon gebrand in het zoutbad. Van de geur alleen al word ik helemaal zen! En naaktlopen … Ik vind het heerlijk.

Buiten het feit dat ik het een bevrijding vind om terug naar de basis te gaan, vind ik het ook heel bijzonder hoe het werkt met naaktheid. Alle moeilijke dingen vallen op de een of andere manier weg.

Ode aan de vrouw

Ik zie wel mooie vrouwen lopen waarvan ik denk: ‘Jemig, die heeft mooie borsten en een mooi figuur’. Maar als ze dan uit een bubbelbad stapt heeft ze ook gewoon putten in d’r kont. Wel mooie putten … dat dan weer wel.

Realiteit wordt zichtbaar. Wat is nou een echt mooi lichaam? Een lichaam dat perfect is qua maten, of het lichaam van een vrouw die een borst mist en met haar hoofd omhoog van de sauna geniet? Of misschien geniet ze niet, maar is het een stap in haar ondenkbare strijd. Of de vrouw die is getekend door littekens van een bevalling. Ik zou bijna zeggen, doe mij zo’n vrouw maar. Ik hou van echte mensen. Maar is die perfecte vrouw dan minder?

Als we kleding aan hebben en ons haar en make-up gedaan hebben, dan gaan we elkaar beoordelen. Bewust en onbewust. Welk merk draagt ze, welke make-up etc. Als we allemaal naakt zijn valt dit weg. Je ziet bijna geen karaktereigenschappen, maar puur hoe iemand is. Ik bedoel; ik zie er in het dagelijks leven bijna altijd verzorgd uit — op sommige dagen na waarin ik in m’n huispak en vet haar om 18 uur nog even gauw naar de supermarkt ren. Maar als ik in de sauna loop zijn m’n wenkbrauwen ook nergens te bekennen, hangen m’n borsten zonder PrimaDonna bh ergens op m’n knieën en kom ik erachter dat corrigerend ondergoed toch wel de uitvinding van de eeuw is.

Lees ook: Klaagvrije maandag, dat wordt een eitje! 

Ook vind ik het mooi om te zien hoe we altijd aan de lijn zijn en het hebben over gezond eten. Wist je dat je in de sauna honger krijgt als een paard? De kipsaté met patat en mayo is dan ook niet aan te slepen. Het gebak bij de koffie, de tortillachips bij de borrel … Nee, we beginnen altijd eerst met een saunasapje, daarna hebben we ons best gedaan en gaan we los.

We doen maar wat en we zijn wie we zijn. Ik vind vrouwen de meest sterke wezens die er zijn. We hebben af en toe een dagje nodig waar we onze mobiel voor een moment in een kluisje flikkeren en even alleen aan ons zelf denken. Goeie gesprekken hebben, lachen en misschien een verdwaalde traan.  Daarna komen we weer thuis en staan we weer klaar. Kussen we de kindjes op hun voorhoofd als ze slapen omdat we blij zijn ze nog even te zien. We krijgen bijna een schuldgevoel dat we er een dagje zijn uitgestapt.

De andere ochtend staan we met beide beentjes weer op de grond de hectiek van het normale leven te trotseren. Maar dat kunnen wij, wij wassen dat varkentje wel even …

Gauw maar weer een dagje sauna plannen : )

Tante Tien