Op een gegeven moment sta je voor de keuze. Opa’s en oma’s kunnen niet op jouw kleintje passen, maar je wilt toch echt een avondje weg. Nu moet je wel een oppas regelen. Maar je hebt nog nooit iemand anders dan jouw vader en moeder op jouw kind laten passen.

Het voor de eerste keer uit handen geven van een kind blijft een spannende gebeurtenis. Daarom hebben we voor jou de meest voorkomende negatieve gedachten over het hebben van een oppas opgesomd en leggen we uit waarom je hier helemaal niet bang voor hoeft te zijn. Wij waren ook altijd huiverig maar nu we al een tijd een vaste oppas hebben, vragen de kinderen juist geregeld wanneer de oppas weer komt. : ) Zij vinden het fantastisch en het geeft ons vrijheid, win-win situatie dus!

babysits infographic oppassen

De controle uit handen geven

Wat als de kleine honger krijgt, valt, of misschien wel een woede-aanval krijgt? Weet de oppas dan wel wat hij/zij moet doen? Verschillende doemscenario’s spelen zich al af in je hoofd. Ik hoor je denken; “Misschien is het toch beter als ik thuis blijf en zelf op de kleine pas.”

Uiteraard is het soms moeilijk om de controle uit handen te geven. Zeker als het de eerste keer is dat je jouw kleine in de handen van een ander legt. Een oppas is echter gewend om met verschillende situaties om te gaan. Ze zijn professioneel en zijn voorbereid op bijna alle mogelijke situaties. Vind je het echt heel spannend? Dan kan je altijd nog vragen of de oppas om de zoveel uur een berichtje wil sturen met hoe het ervoor staat. Misschien zelf met een foto erbij zodat je op beeld hebt dat alles goed gaat. Op deze manier kan je toch nog genieten van jouw vrije moment zonder kinderen.

Je kind achterlaten bij een ‘vreemde’

Jouw kind achterlaten bij een ‘vreemd’ iemand, daar wil je eigenlijk niet aan denken. Je weet niet eens wie diegene eigenlijk echt is en of hij/zij wel geschikt is om dit werk te doen.

Als je een nieuwe oppas inschakelt is het altijd afwachten of diegene goed is in het werk, aan de verwachtingen voldoet. Tegenwoordig kan je echter via een online oppascommunity’s — zoals bijvoorbeeld Babysits — gemakkelijk achter belangrijke gegevens komen van bepaalde oppassen. Via dit platform krijg je in Nederland meer dan 44.000 oppassen te zien. Je kan hier recensies en reviews lezen over de verschillende oppassen. En je kunt er informatie vergaren over wie de persoon is, hoeveel ervaring de persoon heeft, over welke diploma’s hij/zij beschikt en de beschikbaarheid lezen. Zo kan je zelf een selectie maken van een geschikte oppas bij jou in de buurt. Handig en veilig! Op deze manier is die ‘vreemde’ persoon opeens niet meer zo’n vreemde voor je.

Vind mijn kind het wel leuk dat er iemand anders komt oppassen?

Is jouw kind gewend dat alleen de opa’s en oma’s oppassen en ben je bang dat het zich ongemakkelijk zou voelen als er een andere oppas langskomt? Wanneer je een oppas in huis haalt hoef je je geen zorgen te maken. Jouw kind blijft dan in de eigen vertrouwde omgeving, met eigen speelgoed en een eigen bedje. Niks is fijner dan thuis zijn! Naast de vertrouwde omgeving krijgt jouw kleine ook nog eens veel meer persoonlijke aandacht dan dat het zou krijgen bij bijvoorbeeld een kinderopvang. Een oppas is vaak jong (tussen de 15-20 jaar) wat betekent dat hij/zij gemakkelijk kan knutselen, mee kan gaan naar de speeltuin of een wedstrijdje voetbal kan spelen. Zo voelt het voor jouw kind helemaal niet alsof er iemand oppast. Het voelt meer alsof er een nieuw vriendje of vriendinnetje langs komt.

Een oppas is duur

Als familieleden op je kind passen vragen zij hier meestal geen vergoeding voor. Het is dan ook logisch om te denken dat een oppas duur is. Wanneer je het afzet tegen de prijzen van de kinderopvang valt het mee. Gemiddeld verdient een oppas in Nederland 6.48 euro per uur. Dit is een stuk goedkoper dan de 8.02 euro per uur die je uitgeeft aan kinderopvang. Als je op zoek bent naar iemand die op je kind kan passen dan ben je met een oppas uiteindelijk goedkoper uit. Een ander voordeel van het hebben van een oppas is dat je zelf kan onderhandelen met de oppas over het uurtarief. Je zit hier namelijk niet aan standaard bedragen vast.

Heb je behoefte aan een extra tool om tot een oppastarief te komen, kijk dan eens naar deze Infographic:

babysits infographic oppassen

Uiteindelijk blijft het altijd spannend om jouw kind voor het eerst uit handen te geven. Wij maken er inmiddels al een tijdje gebruik van en kunnen niet meer zonder. Heb je nog geen oppas maar overweeg je er een te nemen, check dan zeker even de website van Babysits, dé oppascommunity van Nederland.