Wanneer je een kindje hebt is vaak je grootste angst dat het ziek wordt of opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Los van alle zorgen die je hebt wanneer je kindje (ernstig) ziek is of tijdelijk in het ziekenhuis moet verblijven, kost deze periode ook heel veel energie. 

Ouders willen het liefst zo dichtbij mogelijk bij hun zieke kind zijn en reizen vaak meerdere keren per week — soms zelfs per dag — tussen thuis en ziekenhuis. Het hele gezin staat in het teken van het zieke kind en dat heeft grote impact op iedereen. Hoewel het vaak lastig te realiseren is, zijn rust en een beetje regelmaat belangrijk in een periode van ziekenhuisopname. De grote afstand tussen thuis en ziekenhuis helpt daar niet bij. Hoe fijn is het dan dat er een organisatie is als het Ronald McDonald Kinderfonds die logeerplekken faciliteert.

Ronald McDonald Kinderfonds

Deze zogeheten Ronald McDonald Huizen zijn altijd dicht bij een ziekenhuis zodat je al binnen een paar minuten bij je kind kunt zijn, een veilig gevoel! Hierdoor kun je alle energie steken in de zorg voor de rest van het gezin en er zijn voor je zieke kind. Het fijne van deze huizen is dat je enigszins doorgaat met het ‘normale’ leven. Je bent zelf verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken; zo zorg je zelf voor de was, het eten en doe je je eigen boodschappen. De gezamenlijke huiskamer is een plek voor ontmoetingen en verhalen tussen ouders die een gemene deler hebben: een ziek kind. Veel ouders vinden tijdens het verblijf in een Ronald McDonald Huis troost, een luisterend oor en een beetje rust. In totaal zijn er 13 huizen verspreidt over Nederland. Allemaal in de buurt van een academisch- of streekziekenhuis of een revalidatiecentrum. De realisatie van deze huizen wordt mede mogelijk gemaakt door de giften van McDonald’s.

Kleine strijder Youp

Mamaisthuis volgt al een tijdje de moeder van Youp en Bram, Dagmar die onder andere via Instagram een kijkje geeft in hun leven met kanker. Kleine Youp lijdt aan neuroblastoom — een zeldzame vorm van kinderkanker — en vecht al sinds zijn geboorte.

Hoe belangrijk het Ronald McDonald Huis voor Dagmar en haar gezin is, vertelt ze jullie graag:

Altijd als we bij de Mac naar binnen gingen, stopte ik wat in de bus voor het Ronald McDonald Huis. Het leek me echt verschrikkelijk om het fonds nodig te hebben omdat je kindje ernstig ziek is. Maar toen kwam Youp in ons leven en werd het opeens onze werkelijkheid. Toen hij nog maar twee weken oud was, kregen we van de artsen te horen dat Youp neuroblastoom heeft. Wat een verdriet, we kwamen terecht in een achtbaan van emoties. Een zwaar traject van chemo’s brak aan. Tijdens de kuren verbleven wij in vakanties en weekenden in het Ronald McDonald Huis in Utrecht. We probeerden het leven voor onze oudste zoon Bram zo normaal mogelijk te laten doorgaan. De sfeer in het huis is zo bijzonder. We voelden ons echt thuis. Het gaf rust om even uit de ziekenhuissfeer te kunnen zijn maar toch binnen een paar minuten aan Youps bed te kunnen staan. Het contact met andere ouders was warm en bijzonder. We konden lachen én huilen met elkaar, samen koken, eten en zelfs met de ‘gezonde’ kinderen er even uit. De vrijwilligers ontzorgden ons en hadden een luisterend oor. Dankzij het huis en de vrijwilligers konden we die moeilijke tijd toch als gezin doorstaan, samen, dichtbij én met elkaar. 

Campagne ten bate van het Kinderfonds

Zoals jullie begrijpen is de aanwezigheid van deze huizen van groot belang voor ouders die te maken krijgen met een ziek kind. Om het bestaan van deze huizen te kunnen waarborgen zijn donaties essentieel. Om aandacht te vragen voor het belangrijke werk van het Ronald McDonald Kinderfonds start McDonald’s vanaf 30 oktober een landelijke campagne. Mamaisthuis is hét platform waarop je verhalen uit de samenleving kunt lezen, het ene zorgt voor een lach het andere voor een traan. De campagne past dan ook uitstekend bij ons, niet alleen McDonald’s draagt het Kinderfonds een warm hart toe, ook mamaisthuis doet dat!

McHappy Day

Vorig jaar lanceerde McDonald’s in november de eerste McHappy Day: de dag waarop er speciale aandacht wordt gevraagd voor de Ronald McDonald Huizen. Het hele jaar door gaat er van elk verkocht Happy Meal 5 cent naar het Ronald McDonald Kinderfonds, alleen op deze speciale dag — dit jaar op 22 november — gaat er van iedere bestelling 5 cent naar het Kinderfonds. Op McHappy Day is elk meal een Happy Meal dat wordt geserveerd in een speciale box. Door op 22 november een bestelling te plaatsen bij McDonald’s draag je rechtstreeks bij aan het dicht bij elkaar zijn van zieke kinderen en hun families.

Kinderen in de hoofdrol

Tijdens deze speciale campagneperiode zal er van 30 oktober t/m 22 november online een prachtige animatiefilm getoond worden.

Deze is tot stand gekomen met input van kinderen die met zelfgemaakte tekeningen vertellen wat het verblijf van hun ouders in een Ronald McDonald Huis voor hen heeft betekend.

Want wie anders dan de kinderen zelf kunnen dit het beste vertellen? Van hoofdrolspelers in het gezin naar hoofdrolspelers in een openhartige film. Wat deze film extra speciaal maakt, zijn de reacties van de kinderen en ouders toen ze zichzelf voor het eerst zagen schitteren op het doek, deze reacties zijn namelijk in de eindfilm opgenomen.

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met McDonald’s-