Tijdens je zwangerschap geef je vaak veel geld uit. Baby’s — en kinderen — zijn nu eenmaal niet gratis. Daar ben ik onder andere tijdens mijn zwangerschap wel achter gekomen. Hoe fijn is het dan als je hier en daar een extraatje, zoals gratis babydozen met handige inhoud, kunt scoren!

Verschillende winkelketens geven gratis babydozen weg. Dit zijn dozen vol met leuke artikelen en vaak ook hele nuttige informatie. Tijdens mijn eigen zwangerschap kwam ik er via-via achter hoe en waar je deze dozen kunt halen of aanvragen. Inmiddels ben ik dus een expert in het verzamelen van de leukste gratis babydozen en deel ik graag mijn informatie met jullie zodat zwangeren en newborn mama’s met dit handige overzicht kunnen gaan ‘shoppen’.

Alle gratis babydozen in één overzicht:

 

gratis babydozen

Ouders van Nu Zwanger- en Babybox

Deze box komt in tweevoud. Een box voor tijdens de zwangerschap en een box voor als je kleintje er eenmaal is. Deze dozen zijn online aan te vragen en af te halen bij een filiaal van Etos bij jou in de buurt. Per mail of post ontvang je een kaart waarmee je de dozen kunt ophalen. Je kunt de Zwanger- en Babybox aanvragen tot de 8e maand van je zwangerschap, dan ontvang je nog beide boxen. Als je de boxen na de 8e maand van je zwangerschap of na je bevalling aanvraagt, dan ontvang je alleen de Babybox. Dit kan tot maximaal 6 maanden na je bevalling. In beide boxen zitten producten waar je veel aan hebt. Naast de boxen ontvang je per mail de Groeikalender met informatie over de ontwikkeling van je kind en de Ouders van Nu nieuwsbrief. De inhoud van deze dozen varieert maar er zitten sowieso één of meerdere producten in van het Etos-merk. Daarnaast zijn in het magazine van Etos vaak kortingsbonnen te vinden.

De blije doos van WIJ Jonge ouders

Deze doos kende ik al van voor mijn zwangerschap. Voor deze doos schrijf je jezelf in via de website van WIJ Jonge ouders. Na inschrijving van je zwangerschap ontvang je een uitnodiging om de blije doos op te halen. Deze doos is af te halen bij Prénatal. Daarnaast ontvang je 6x per jaar het magazine WIJ voor (aanstaande) mama’s en de special ‘Eén Jaar’. Iedere week ontvang je per e-mail een update van je zwangerschap en maandelijks een leuke nieuwsbrief. Als je binnen zes weken na de geboorte de gegevens van je baby doorgeeft, kun je een gratis mutsje met naam bestellen en blijf je WIJ ontvangen tot je kind 11 maanden oud is. Met je inschrijving heb je ook toegang tot WIJ.nl én de community van WIJ. Ook deze box varieert qua inhoud, maar de inhoud blijft gedurende het jaar (vrijwel) hetzelfde.

Baby Mama tas van Kruidvat

Kruidvat heeft in plaats van een doos een leuke tas voor jou klaar staan. Bij de meeste babydozen gooi je uiteindelijk de verpakking weg, deze tas kun je blijven gebruiken. Hij is stevig en heel handig. Hoe kom je hieraan? Vraag via de website of in de winkel jouw ‘extravoordeelkaart’ aan. Deze kaart is geheel gratis en je spaart er gelijk mee voor korting. Registreer de kaart online en geef in je profiel de verwachte geboortedatum van je kleintje door. Een maandje of twee voor deze datum ontvang je bericht dat jij jouw Baby en Mama tas kunt ophalen bij een filiaal van Kruidvat. Deze tas is qua inhoud niet zo uitgebreid als de dozen die ik hierboven noemde, maar ik vind deze zelf wel heel erg bruikbaar. De producten die erin zaten heb ik dan ook allemaal gebruikt.

Baby-Dump cadeaupakket en magazine

Baby-Dump heeft ook een eigen cadeaupakket en een leuk magazine voor aanstaande mama’s. Je vult de bon in — te vinden in de folder en te downloaden — en haalt het pakket op in een vestiging van Baby-Dump. Je kunt zowel het magazine als het cadeaupakket ook online aanvragen via de website door middel van het aanvraagformulier. Bij het magazine zat in ons geval ook nog een verrassing in de vorm van hele lieve sokjes. Het pakket vond ik zelf net zo bruikbaar als de tas van Kruidvat. Eigenlijk alles wat erin zat, heb ik gebruikt of nog altijd in gebruik. De lepeltjes zijn hier een hit! Er zitten best veel spulletjes in en weinig papierwerk, dat vond ik een dikke plus. Je hebt overigens geen enkele aankoopverplichting als je het pakketje ophaalt.

Felicitatiedienst

Verwacht je gezinsuitbreiding of ken je iemand die zwanger is, dan is dit gratis Geboortepakket absoluut een aanrader. Dit pakket heeft al gauw een waarde van €75,-. Het voordeelpakket wordt voor de bevalling door een hostess vrijblijvend en zonder aankoopverplichting persoonlijk aangeboden en bestaat uit diverse waardebonnen van plaatselijke ondernemers, ondersteund met leuke cadeautjes. Dit pakket ken ik niet, omdat als voorwaarde voor dit pakket geldt dat je woonachtig bent in één van de 68 aangesloten plaatsen. Je raadt het al: daar woon ik niet, haha.

Gratis rompertje van Zeeman

Zeeman geeft geen doos weg, maar wel iets waar je als kersverse ouders nooit genoeg van kunt hebben. Voor alle papa’s en mama’s heeft Zeeman een gratis rompertje. Gemaakt van biologisch katoen, met een beetje stretch. Je vult online je gegevens in en ontvangt per e-mail een waardebon om een rompertje op te halen bij een vestiging van Zeeman. Vergeet niet om een geboortekaartje of kopie van de geboorte-aangifte van je kleintje mee te nemen.

gratis babydozen

De supermarktboxen

Ook verschillende supermarkten blijven niet achter als het gaat om gratis babydozen. Eerlijk gezegd kende ik dit alleen van Jumbo. Dat komt omdat alle andere supermarkten die dit doen, hier simpelweg niet in de buurt zitten. Tja, dat hebben wij hier in Zeeland dus wel vaker … Met de meeste boxen heb ik dus geen ervaring, maar ik zette ze toch even op een rij voor jullie.

Jumbo: Deze ken ik toevallig! De Jumbo geeft geen pakket weg. Speciaal voor aanstaande mama’s hebben Jumbo en Why’s het Hallo Mama Momentenboek. Dit is een leuk boekje waarin je mijlpalen kunt bijhouden. Ook staan er tips en informatie in. Ik ontvang zo nu en dan ook nog een nieuwsbrief van Why’s in mijn mailbox. De brief is gerelateerd aan het aantal maanden dat je kindje oud is. Niet storend want je ontvangt niet heel erg vaak post.

Plus: Bij Plus vinden ze de kraamtijd een tijd waarin jij je heerlijk mag laten verwennen. Daarom hebben zij speciaal voor alle nieuwe ouders een cadeaupakket samengesteld, de Kiekeboebox. De box heeft een waarde van €40,-  aan baby- en kraamproducten. Daarnaast bevat de box ook waardebonnen voor gratis producten. De box kan worden aangevraagd tot maximaal twee maanden na de geboorte van je kindje. De box bemachtigen is wederom niet al te lastig. Zoals bij alle andere boxen vul je online jouw gegevens in. Je haalt vervolgens de box binnen drie weken op in de winkel. Vergeet vooral niet de bevestigingsmail en een geboortekaartje mee te nemen.

Jan Linders: Vraag het babypakket aan via het aanvraagformulier op de website, binnen twee weken na de geboorte van je baby. Je ontvangt dan binnen drie weken een ansichtkaart thuis. De doos is af te halen in de winkel. Vergeet de kaart en het geboortekaartje van de kleine niet!

Hoogvliet: Om de geboorte van jouw kindje te vieren, heeft ook Hoogvliet een cadeautje klaarliggen. Kom binnen een maand met het geboortekaartje naar een Hoogvliet supermarkt, en ontvang veel voordeel. Je ontvangt een pakket dat bestaat uit diverse leuke cadeautjes en een voordeelboekje.

Dat waren ze dan, de gratis babydozen en producten! Je kunt dus behoorlijk wat verzamelen voor jouw kleintje. Vaak bevat elke box wel wat handige producten. Maar heb je nu — net als ik — zelf al veel geshopt voor jouw kleintje en dus veel gekregen spulletjes over, geef ze dan vooral aan het goede doel. Verschillende stichtingen hebben vaak veel baat bij de voor jou overbodige spulletjes.

babydozen

Niet gratis, wel leuk: De hippe doos

Geen fan van de gratis babydozen, heb je alles uit deze dozen weggeven aan het goede doel of ben je gewoon gek op shoppen? Dan heb ik nog een tip voor jullie. Ik kwam het toevallig van de week tegen op Instagram: De hippe doos.

De hippe doos is een samenwerking tussen verschillende — kleine — ondernemingen. De doos is ontstaan uit het idee om een box te maken met alleen maar tastbare spullen. Ze noemen het zelf: De babydoos waar je WEL blij van wordt! De doos zit bomvol cadeautjes en er zitten geen informatiefolders in. De doos bevat meer dan 25 cadeautjes. Volgens de makers is het mede daardoor ook leuk voor kindjes die al wat groter zijn. Vanaf half februari is er een pre-order beschikbaar en de boxen zullen vanaf eind februari of begin maart worden verzonden. De box heeft een flinke waarde, namelijk €220,- en kost €49,95 inclusief verzendkosten. Ik ben zelf best wel benieuwd naar deze box! Ben je nieuwsgierig en actief op Instagram? Volg dan vooral even: @dehippedoos. Er verschijnen geregeld hints met betrekking tot de inhoud.

Met deze laatste box is mijn lijstje rond. Ik ben benieuwd of jullie nog aanvullingen hebben op mijn lijstje? Laat het vooral weten in de comments want met jullie tips kunnen we de lijst van gratis babydozen blijven aanvullen voor alle toekomstige mama’s to be : ) Thanx!

Tot de volgende keer.

Liefs,
Isa

Lees ook: De verschillende mogelijkheden van pijnbestrijding bij de bevalling.