Lieve december, daar sta je weer, zoals ieder jaar, te popelen om van start te gaan. En ik popel met je mee. Vanaf september krijg ik al de kriebels dat jij weer in zicht komt, kijk ik uit naar jouw komst.

December maakt melancholisch

De warmte, gezelligheid en liefde die jij met je meebrengt werkt wereldwijd aanstekelijk. Alle lieve kindjes die zo ontzettend uitkijken naar het begin van de maand. Men kan zeggen dat je alleen in het leven bent geroepen omwille van de commercie en er worden nog veel ergere dingen geschreven over jouw eerste feestje in de maand. Maar persoonlijk word ik vooral blij en een tikje melancholisch van jouw komst.

maand december melancholie

Bewust meemaken

Je broertjes oktober en november kondigen je komst al groots aan met kerstshows en sinterklaasintochten. Winkelruiten zijn versierd en jongens en meisjes zingen vol overgave jouw liedjes.  En ik doe net zo hard mee, ik bedenk vanaf september al waar de boom komt te staan en in welke kleur ik hem dit jaar ga onderdompelen. Er worden lootjes getrokken en de dagen onderverdeeld onder de families. Cadeautjes en menu’s worden met veel zorg uitgekozen. Alles wat we doen, doen we om jouw maand bewust mee te maken.

Uit de schaduw in het licht

En dan breekt daadwerkelijk 1 december aan. Ik kan er niks aan doen maar dan buigt mijn blijdschap en enthousiasme een beetje om naar verdriet. Zoals ik al zei; ik word er een beetje melancholisch van. Want deze maand waarin jouw liefde en warmte te voelen is, krijgt hetgeen anders altijd zo netjes en ordelijk in de schaduw verblijft ook licht, waardoor het zich even niet meer aan mijn gezichtsveld kan onttrekken.

Niet meer compleet zijn

De herinneringen aan vroeger toen er in jouw maand altijd spanningen in ons gezin waren. De verjaardag die al jaren niet meer gevierd wordt omdat ik de keuze heb gemaakt hem niet meer samen met hem te vieren. Het gevoel van niet meer helemaal compleet te zijn, al juich ik de beslissing om uit elkaar te gaan nog altijd toe. Misschien was de timing van uit elkaar gaan in december ook wel een beetje de schuldige.

Opsplitsen met kerst

Het zit in mijn karakter om iedereen blij te maken en te zorgen dat iedereen een beetje liever tegen elkaar gaat doen maar dat is me toen niet gelukt. Daarom doe ik misschien ieder jaar wel zo extra mijn best in deze maand. Misschien heeft het ook wel te maken met het feit dat er zoveel dagen zijn om iets te vieren. Hierdoor is iedereen verplicht om de dagen op te splitsen, om zich in bochten te wringen om ‘iedereen toch even te zien’. Men wilt niemand te kort doen maar ‘opsplitsen met kerst’ maakt nou net deze dagen zo paradoxaal.

Sinterklaas decembermaand

De maand december opnieuw inkleuren

In mijn jongere jaren heb ik altijd gedacht dat het allemaal anders zou zijn als ik zelf een gezin zou hebben. En ik moet zeggen; de komst van ons mannetje maakt dat jouw maand een extra gouden randje krijgt. Ik hoopte dat het vormen van een eigen gezin mij een nieuw blank canvas zou geven om zelf in te kleuren. Maar juist door de komst van Reijn wil ik extra graag dat iedereen lief doet deze maand, dat Reijn een fijne associatie krijgt met jou en dat hij het kan vieren met iedereen die zoveel van hem houdt. Want wat er ook gebeurd is, het houden van is er niet minder door.

Een nieuw jaar, een nieuw hoofdstuk

De spanningen zijn al heel veel jaren verleden tijd en ieder jaar verdwijnen ze verder naar de achtergrond. Hoe dieper ik zak in de zwaarte — letterlijk — en donkerheid gedurende jouw maand hoe meer ik snak naar het nieuwe begin dat je zusje januari met zich meebrengt.

Lieve december, met al je goede bedoelingen, ieder jaar opnieuw zorg je er gelukkig ook voor dat we vooruit willen en dat we het nieuwe hoofdstuk — dat een nieuw jaar met zich meebrengt — met open armen ontvangen. Ik kijk er nu al naar uit.