Als er iets is wat onze kinderen goed kunnen, dan is het wel sparen. Aan het begin van het ‘zakgeld tijdperk’ was ik enigszins huiverig. Bang dat ze er allerlei prullaria van zouden kopen of lekkernij.

sparen zakgeld iphone 11

Het eigen geld

Ondanks dat we ze leren dat geld maar een keer uitgegeven kan worden en het verstandig is goed na te denken over waar je het aan besteedt, is het natuurlijk wel hun eigen geld. Geld waar ze zelf van mogen leren en wat ze ook op op hun manier mogen uitgeven. De oudste heeft sinds een paar maanden een eigen bankrekening met betaalpas waar we het geld op storten. De jongste heeft nog een ouderwetse spaarpot waar contant geld in gespaard wordt. Daar ben ik ook meer voorstander van – zeker gezien alle financiële ontwikkelingen – maar ik begrijp ook dat een puber meer heeft aan een bankpas.

Een nieuw spaardoel

Mijn voorzichtigheid is dan ook voor niets geweest want onze kinderen kunnen hartstikke goed met geld omgaan. Zo heeft de oudste altijd haar pas bij zich maar vraagt slechts heel af en toe of ze een broodje mag kopen in de schoolkantine. Ze begrijpt heel goed dat voeding duur is en bij uitzondering dit soort aankopen altijd lekkerder smaken. Daarnaast is ze heel hard aan het sparen geweest. Na jaren zonder een echt spaardoel, had ze sinds een paar maanden een nieuw doel voor ogen. Er moest een nieuwe telefoon komen. Haar oude iPhone 6 die ze had werkte niet meer goed en ze wilde een nieuwere versie. Ze had haar oog laten vallen op een iPhone 12 van Ben.

Gevoelig voor snelle ontwikkeling

Nu is het zo dat wij als ouders nooit een telefoon extra hebben met onze sim only. Daarnaast heeft manlief al drie jaar een social detox en hij houdt het nog steeds vol met zijn oude Nokia. Voor onze dochter zat er dus maar een ding op en dat was al het zakgeld, geld van shoots en bijdragen van opa en oma te sparen zodat de nieuwe iPhone steeds meer in zicht kwam. Door deze manier van sparen leert ze ook wat geld waard is en dat de bedragen die voor smartphones gevraagd worden soms absurd hoog zijn. Wij zijn beiden het type dat weinig geeft om gadgets, een telefoon moet functioneren maar hoeft niet ieder jaar vervangen te worden omdat er weer nieuwe snufjes beschikbaar zijn. De jeugd daarentegen wordt beïnvloed; zij zijn gevoelig voor influencers de snelle ontwikkeling in deze markt.

Lees ook: Wie zorgt dat de wereld geen speeltuin is voor het kwaad

Eisen herzien en bijstellen

Via sparen en onze visie op dit soort uitgaven proberen we de kinderen bij te brengen wat echt belangrijk is. Wat past bij hun leeftijd. Nu de oudste spaarde voor een nieuwe iPhone leerde ze ook keuzes te maken. Om te sparen voor zoiets groots moet je geduld hebben. Iedere keer wanneer je iets kleins pint, zal het langer duren voordat je het totaalbedrag bij elkaar hebt. Je hebt niet zomaar een paar honderd euro bij elkaar en gaandeweg leerde ze ook haar eisen soms te herzien en bij te stellen.

Trots op haar zelfgespaarde iPhone

Zo was onze dochter in er lang van overtuigd dat ze een nieuwe iPhone 12 wilde hebben. Ze was daar heel stellig in, ondanks dat wij het onzin vonden en niet passend bij haar leeftijd. Gaandeweg het spaarproces zag ze steeds meer in dat ze voor dat type wel heel lang moest sparen. Hierdoor leerde ze ook beter de waarde inschatten van wat een smartphone kost en wat ze daarvoor allemaal moet laten. Ze heeft zelf haar eisen bijgesteld en uiteindelijk voor een iPhone 11 gekozen. Ze is helemaal trots dat ze het zelf bij elkaar gespaard heeft, en is er nu extra zuinig mee doordat ze geleerd heeft welk geldbedrag aan een telefoon hangt. Een leerzaam proces al met al. Al hopen we dat we voor de jongste de smartphone nog heel lang buiten de deur kunnen houden. ; )

 

 

-Artikel tot stand gekomen via een samenwerking-