Ik houd niet zo van lijstjes, op mamaisthuis zul je dan ook niet zo snel ‘De 10 … ‘ tegenkomen. Maar er is een lijstje dat ik wel altijd interessant genoeg vind om te plaatsen, namelijk die van de meest populaire voornamen van het afgelopen jaar.

Eenmaal zwanger moet je er toch echt aan geloven, één van de zwaarste taken rust op je schouders: het kiezen van een naam voor je kindje. Een hele opgave en geen gemakkelijke klus want er bestaan ontzettend veel mooie namen en je kunt ook nog eens zelf een toffe en hippe naam verzinnen. Voor ouders is het kiezen van een naam vooral een persoonlijke keuze en vaak spelen er bijzondere emoties mee. Soms worden kindjes vernoemd naar iemand die een belangrijke rol speelt of heeft gespeeld in het leven van de ouders, bijvoorbeeld een eigen ouder of opa of oma. Ook kan het zijn dat een kindje wordt vernoemd naar een idool of held. Zo zag je in 2016 een stijging van de naam Johan (Cruijff) en de naam David (Bowie).

Sommige mensen zijn snel klaar met het kiezen van een naam maar anderen weten op het moment van bevallen nog niet hoe ze hun kindje willen gaan noemen. Hoe dan ook, binnen 3 werkdagen na de geboorte zal je toch echt je kindje een naam moeten geven anders kun je het niet laten opnemen in het geboorteregister. Dit is overigens in lang niet alle landen hetzelfde. Bijvoorbeeld in Denemarken mag je tot 6 maanden en in Engeland tot 12 maanden na de geboorte over zowel de voor- als achternaam van je kleintje nadenken. Meer tijd, maar ook meer opties dus.

11368402995_15c9ed968c_b

Het kan prettig zijn om zoveel mogelijk lijstjes te bekijken voordat je dé naam gaat kiezen. Voor de één zijn deze lijstjes een bron van inspiratie en de ander raadpleegt deze informatie juist om er zeker van te zijn dat de door hun gekozen naam enigszins uniek is. Wij hebben onze keuze niet gebaseerd op lijstjes en zijn nog altijd blij met de namen Bloem en Jip. Toch fijn dat beide namen al jaren niet verschenen zijn in de top tien. Dat maakt het toch net een beetje extra bijzonder. Bloem haar tweede naam staat overigens wel op nummer 1 — Anna— vernoemd naar mijn oma. Hoe wij op de namen zijn gekomen van onze kinderen lees je in dit artikel. De namen Bloem Anna Merel en Jip Benjamin hebben voor ons een bijzondere betekenis.

Mocht je zwanger zijn en voor de keuze staan je kindje een naam te geven, check dan eens onderstaande lijst. Het is de top tien van 2016, een bron van inspiratie of een blacklist, doe er je voordeel mee!

TOP TIEN JONGENSNAMEN
1. Daan
2. Noah
3. Sem
4. Lucas
5. Jesse
6. Finn
7. Milan
8. Max
9. Levi
10. Luuk

TOP TIEN MEISJESNAMEN
1. Anna
2. Emma
3. Tess
4. Sophie
5. Julia
6. Zoë
7. Evi
8. Mila
9. Sara
10. Eva

Hoe ben jij op de naam van je kindje gekomen, en heeft het een bijzondere betekenis? Laat het weten in de comments! 

Lees ook: De namen van onze kinderen zijn niet zomaar gekozen.