Zojuist kwam ik een ijzersterke blogpost tegen die exact verwoord wat ik voelde toen ik Fajah gisteren hoorde praten bij Eva Jinek. En juist daarom deel ik hem ook. Hoewel ik Fajah een tof wijf vind, heb ik mijn bedenkingen bij hetgeen zij zegt en schrijft.

Het is niet voor iedereen weggelegd om er zo uit te zien, want daar is een zeer gedisciplineerde levensstijl voor nodig die niet altijd even gezond is. En überhaupt hoe wil je dat doen, al die uren in de sportschool en zoveel met je eigen uiterlijk bezig zijn terwijl er ook nog kindjes aan je been hangen die van een moeder willen leren dat geluk niet in uiterlijke ‘schoonheid’ zit. Killerbody, Fitgirl, Bikinigirl, een enorme hype en op Instagram lijkt de wereld alleen nog maar uit strakke, putvrije en oranje-gebruinde lichamen te bestaan. Zeker, ik heb enorm veel bewondering voor deze topsporters, hun ijzersterke discipline en hun positieve zelfbeeld. Chapeau! Maar deze lifestyle en het krijgen van die harde benen is niet voor iedereen weggelegd en voor sommige mensen is het zelfs gevaarlijk om dit na te streven. Mocht je er ‘gevoelig’ voor zijn dan is de overstap naar een eetstoornis slechts een heel dun draadje …

cover-boek-e1460568277627-730x410 (1)

Ninja Moeder schreef, onder andere naar aanleiding van het optreden van Fajah bij ‘Jinek’, een blog:

“Fajah Lourens is druk bezig met de promotie van haar tweede ‘Killerbody’ boek. Ze was deze week in het nieuws met wat interessante uitspraken. Mijn broek zakte er nog net niet van af. Maar dat komt meer omdat mijn kont gewoon wat te dik is.

Fajah Lourens’ nieuwe doel is het krijgen van harde benen.

‘Ik begin om half 7 met cardio op een lege maag. Daarna eet ik de grootste maaltijd van de dag: een pannenkoek met havermout. Een keer per week heb ik een refeed dag en mag ik 1.600 calorieën, op andere dagen 1.250.’

Ik denk alleen maar aan al die arme jonge meiden die deze adviezen klakkeloos overnemen. Meiden die onzeker worden van alle prachtige lijven die ze voorbij zien komen op Instagram (photoshop!). Het killerlijf van Fajah zien – én eerlijk is eerlijk ze heeft echt een prachtig lijf – en dat ook willen. Dan gaan ze ook maar 1250 kcal eten en zichzelf een refeed dag gunnen. De term alleen al bezorgt mij kippenvel over mijn gespierde rug 😉 Voor je het weet – en dit is ECHT niet overdreven, het kan heel snel gaan! – hebben ze een eetstoornis ontwikkeld.

Maar als je denkt dat het alleen de jonge meiden zijn dan heb je het mis. Ik ken ze hoor, de moeders die willen bewijzen dat ze zelfs na drie bevallingen nog ‘helemaal strak’ zijn. Not.Gonna.Happen. Punt. Je wordt nooit meer zoals je was toen je 18 was. Je tieten gaan hangen. Je onderkant is verrampeneerd. Je hebt striae en putten. Wallen onder de ogen. Goes with the job. Accepteer het maar en maak er het beste van. Het beste. Geen killerbody.

Harde benen?

Lekker belangrijk! Echt serieus.

Als je met 80 jaar in het bejaardenhuis zit en terug kijkt op je leven zou het dan een highlight zijn? Die periode in je leven dat het je gelukt was om 6 weken lang ‘harde benen’ te hebben. Die keren dat je over het strand liep met je bikinibody (en buikkramp van de honger – iets waar je aan moet wennen volgens Fajah).

Al die uren die je besteed hebt aan trainen, trainen, trainen, eten, rusten, eten voorbereiden, trainen, rusten, voor de spiegel staan, vetpercentages meten, niet tevreden zijn, trainen, verjaardagen overslaan, trainen, rusten. Uhm, ik denk niet dat dat het eerste is waar je dan aan denkt. Als je 80 bent. Daar in het bejaardenhuis. Maar dat is natuurlijk héél persoonlijk. Ze zullen er vast zijn. Bejaarden met killerbody’s.

En als je tijd dan is gekomen de speech van je kinderen op je begrafenis “Als ik terug denk aan mijn jeugd dan denk ik aan….mama’s harde benen. Ze had altijd van die heerlijke harde benen als ik bij haar op schoot zat. En als we naar het strand gingen in de zomer, dan was ik zo trots op haar bikinibody. Ze zag er zo goed uit. Ja, mama, wat had ze toch een geweldig lijf.”

Natuurlijk snap ik Fajah. Het is haar bedrijf. Ze verdient geld met haar lijf. Wat Fajah doet is topsport, een full-time baan, haar broodwinning, dat is niet even iets wat je ‘erbij’ doet. Want ik weet hoe hard je moet werken om zó ultra strak en gespierd te worden. Ik heb héél veel respect voor de mensen die dat kunnen. Want eerlijk gezegd, ik heb er de wilskracht en motivatie niet voor. Maar ik zie dan ook het nut er niet echt van in.

Het stoort me. Dat ze je laat denken dat het wél iets is wat (makkelijk) haalbaar is. Het is niet voor iedereen! Echt niet.

Maar belangrijker nog “het is niet belangrijk!” Zo dat is eruit. Het is gewoon freaking niet belangrijk!

GENIET van je leven! Dat kan ook met blubberbenen. Honger jezelf niet uit. Je wordt NIET gelukkig(er) van een killerbody. Eet gewoon gezond, gevarieerd en met mate. Sport er regelmatig bij. Train je sterk en fit. Wees tevreden en dankbaar met je lijf.

Het is het enige huisje waar jij in kan leven. Zorg er voor dat je huis gezond is. Dát is het allerbelangrijkst.

1200-kcal-per-dag-eten-en-andere-killerbody-onzin (1)

…en ik vind het héél héél spannend, en gênant, en eng, en stom om mijzelf in bikini op het wereld wijde web te gooien máár ik heb een missie. Dit is een RealLifeBody. Van iemand die gezond eet en regelmatig sport. Iemand die drie kinderen heeft gehad. Géén perfect lijf. Een lijf inclusief blauwe plekken, putten, blubberbuikje en de lelijkste kuiten ooit. En nee, de foto kon niet kleiner (help). Géén killerbody. Maar een RealLifeBody. Zonder photoshop. Dus dat. ”

Bron: ninjamoeder.nl

Lees ook: Lieve Killerbody Fajah, ik wil je een paar dingen zeggen.