Zoals ik vaak de laatste maanden een blog begon, begin ik hem nu ook. Niet wetende of ik hem zal plaatsen, mijn kwetsbaarheid openbaar durf te zetten, ga ik toch door met schrijven. Zoveel gedachten in mijn hoofd die een weg willen vinden via het papier alleen zijn ze vaak al gewist voordat ze ook maar het papier hebben kunnen raken.  

PTSS aanrijding appen achter het stuur ernstig gewond

Alsof het over iemand anders ging

Een leeg gevoel bekruipt me wanneer ik zie dat er het afgelopen jaar zo weinig activiteit is geweest op mijn blog. Terugkijkend op het jaar 2020 doet, ondanks de mooie momenten die er ook waren, pijn! Het was het jaar waarin ik zo ontzettend vaak heb gehoord dat ik zo sterk ben. Dat ik een echte doorzetter ben en mensen inspireer. Gek genoeg voelde dat voor mij helemaal niet zo. Het voelde meermaals alsof er over een ander gesproken werd.

Alles kwam in een ander licht te staan

De eerste maanden van 2020 waren positief. Ik werkte keihard aan mijn herstel. Wekelijks fysiotherapie, soms twee keer per week en wekelijks EMDR therapie. Ik investeerde in mijn herstel en in mijn toekomst. En ook toen corona om de hoek kwam kijken probeerde ik moed te houden. Te geloven in de verbinding dichtbij en dankbaar te zijn voor het feit dat we er niet persoonlijk door getroffen werden. Het virus en alles daaromheen zette mijn revalidatie en dagelijkse pijn en angst in een ander licht. Immers; de hele samenleving had het zwaar, we hadden allemaal onze uitdagingen en verliezen. Dit maakte dat ik mij groter hield dan ik wellicht had moeten doen. Gestuurd door ‘wat een topper ben jij, geef niet op’, zette ik keer op keer een masker op mijn gezicht en verbeet mijn angst en frustratie.

Het ontwrichtende karakter van angst

Het was niet mijn tijd om te klagen. De wereld stond in brand. Ik focuste mij op onze aanstaande verhuizing en liep mijzelf omver. Dat was ook het moment dat mijn PTSS zich voor het eerst openbaarde. Doordat we meer op pad gingen – ter voorbereiding van onze verbouwplannen – werd ik steeds weer geconfronteerd met het ontwrichtende karakter van angst. Maar ik zette door. Ik keek zo uit naar ons nieuwe huis dat ik mij vastbeet in alle leuke dingen en ook fysiek over grenzen ging. Wat resulteerde in een toename van pijn en iedere avond een dik been met vocht. Maar hé, dit was zo’n welkome afleiding in deze rottige tijd, ik genoot er echt van om mij eindelijk in iets positiefs te kunnen verliezen. We hadden zoveel leuke plannen met het huis, er zo lang naar toegeleefd, daar liet ik corona of mijn eigen ellende geen negatieve invloed op hebben.

PTSS de grootste beperkende factor

Inmiddels wonen we nu ruim een half jaar op onze nieuwe stek en we hebben het hier echt fijn. Misschien heb ik het wel een beetje overschat wat betreft dingen achterlaten want alleen fysiek is de plek veranderd. Emotioneel heb ik alles rondom de aanrijding meeverhuisd. En dat kwam hard aan. Toen de kinderen na de zomervakantie weer naar school gingen, werd het mij allemaal te veel. Het voelde zo uitzichtloos. Iedere dag wakker worden met pijn aan mijn been. Fysiek nog steeds beperkingen en het moeten leren leven met de grootste beperkende factor in mijn rol als moeder en zelfstandige vrouw: de PTSS.

Een diep dal

Ik ben in een enorm dal beland. Niet zichtbaar; ik was inmiddels een kei in het opzetten van een masker waardoor mensen het idee kregen dat ik sterk was. Maar in wezen voelde ik mij heel klein. Ook fysiek maakte ik mij geregeld letterlijk onzichtbaar. Wanneer het tijd was voor de kinderen om op te staan kwam ik uit bed, maakte hun bakjes voor school klaar om vervolgens – wanneer ik ze had uitgezwaaid – weer onder het dekbed te verdwijnen. Niet in de laatste plaats omdat ik niet meer kon omgaan met alle dagen pijn maar zeker ook omdat ik inmiddels was meegezogen in een zwart gat. Doodmoe was ik van het afgelopen jaar en ik was alle therapieën – fysiek en mentaal –meer dan zat. Wanneer de kinderen uit school kwamen was het huis aan kant en zat ik aan de keukentafel klaar met thee en wat lekkers. Alles om ze zo min mogelijk te laten merken hoe slecht ik mij voelde.

Onbegrepen en alleen voelen

Gek genoeg had ik het zelf niet eens door dat ik in een gigantische dip was beland. Immers, ik nam mijn verantwoordelijkheden en zorgde nog steeds met liefde voor mijn gezin. Alleen van binnen was er geen vlam meer. Opgebrand, zo voelde het. Met als spreekwoordelijke druppel de volgende operatie die lang op zich zou laten wachten door corona. En waarvan het wachten nog altijd voortduurt. En daarnaast de PTSS die – na een jaar geregeld EMDR behandelingen volgen – nog altijd mijn leven beheerste. Vooral het feit dat het voor mensen nog altijd makkelijker is om zich te verplaatsen in fysiek letsel dan in een mentaal trauma, heeft veel met mij gedaan. Los van dat ik het volkomen begrijp, want leg maar eens uit wat PTSS met je doet, hoe een ernstig verkeersongeval je brein zo op tilt kan laten slaan, maakt het toch dat ik mij vaak onbegrepen en alleen heb gevoeld.

Ontwrichtend op alle gebieden

Het is inmiddels al vijftien maanden sinds de aanrijding in 2019 en nog altijd had ik geen uitsluitsel over het juridische aspect in mijn zaak. Zou L. vervolg worden? Is er überhaupt – na alle politiedwaling van die bewuste avond – nog bewijs te vinden dat haar ten laste kan worden gelegd? De onwetendheid, de lange adem … het vrat mij van binnen volledig op! En deze onzekerheid die maar voortduurt wakkert mijn PTSS klachten op momenten aan. Want wat is zo’n stressstoornis ontwrichtend op alle gebieden. Nog altijd rijd ik geen auto en dat terwijl ik zo’n enorme liefhebber was. Deelnemen aan het verkeer als fietser durf ik ook nog steeds niet, nu na ruim een jaar. Het maakt mij klein van binnen en ontneemt mij de zelfstandigheid die zo normaal was.

Onbedwingbare stuiptrekkingen

Daarnaast maakt het mijn wereld nog altijd erg klein. Geluk bij een ongeluk is dat die cocon nu eigenlijk voor iedereen geldt in deze lockdown. Hierdoor voel ik weer iets meer verbondenheid. Met het grote verschil dat mensen zonder PTSS niet schrikken van tekenfilms met daarin rijdende auto’s. Geen onbedwingbare stuiptrekkingen krijgen bij iedere sirene die ze horen. En niet leven met flashbacks die ze zomaar ineens kunnen overvallen. Waarbij slaap ondergeschikt is geworden aan de angststoornis. PTSS is een killer. Nooit geweten maar nu helaas wel! Inmiddels sta ik op de wachtlijst voor een intensieve behandeling.

Soms ben ik sterk en soms helemaal niet

26 september 2019 kreeg ik de hoofdrol in een hele slechte film. Een film die zich maar blijft afspelen en waar ik al meer dan een jaar mijn tegenspeler in mis. De stilte, de onwetendheid, het onrecht … ik ben er zo aan toe om nu eindelijk aan het juridische hoofdstuk te kunnen beginnen. En tegelijkertijd dat boek te kunnen sluiten. Ik wil weer controle hebben over mijn been en over mijn brein. Ik wil beter worden, ik wil mijn leven terug zoals het was. Soms ben ik sterk en soms helemaal niet. Maar altijd ben ik gemotiveerd en houd ik moed. Dat gaat ook samen met de meest kwetsbare kant van jezelf heb ik geleerd. Ook al is dat soms je zwakte tonen. Uiteindelijk wordt het daardoor alleen maar beter.

Lees ook: De avond die mijn leven en dat van ons gezin heeft veranderd…