Vandaag in ‘Mama is ondernemer’: Bernadette, eigenaresse van Benjamins Products. Zij en haar man Stan hebben samen twee kinderen, twee kippen en twee katten en wonen in het mooie Brabant. Bernadette werkt nu ruim een jaar met veel plezier voor haar eigen bedrijf en het product — het schuifbestekje — wordt in steeds meer landen in Europa verkocht.

In Nederland vind je het zowel in stenen als in online winkels; een slim bestekje voor je eigen kind maar zeker ook heel origineel om iemand cadeau te doen! Peuters willen alles ‘zelluf’ doen maar dat is niet altijd even makkelijk. Eten is vaak een hele kunst, want krijg die maaltijd maar eens in je mond in plaats van op het plafond, in je schort of in de bek van de hond. Met dit innovatieve product — tevens genomineerd voor de ‘Baby Innovation Award’, wordt eten een stuk gemakkelijker en leuker.

P1080552

Met deze rubriek willen we toffe webshops, inspirerende bedrijven en mooie merken in de spotlight zetten. Tevens laten we het ‘het gezicht erachter’ aan het woord. Hiermee hopen we een beeld te schetsen van hoe het is om als mama zelfstandig ondernemer te zijn en hoe dit te combineren met de zorg voor een gezin. 

Wanneer heb je de stap gezet om een eigen bedrijf op te richten?

In november 2015 heb ik mijn baan opgezegd en ben ik plannen verder gaan uitwerken. We zijn inmiddels dus al dik een jaar bezig.

Waarom ben je begonnen met Benjamins Products?

Toen mijn kinderen klein waren, miste ik een handig bestekje waarmee ze zelfstandig konden leren eten. Dit wilden ze namelijk graag en ik wilde ze daarin ondersteunen … maar waarmee? Een slim bestekje dat peuters makkelijk vast kunnen houden en waarmee ze het eten gemakkelijk naar hun mond krijgen, bestond toen nog niet. Geïnspireerd door onze eigen situatie ben ik toen zelf iets gaan ontwerpen en heb dat ontwerp laten maken. En hoe gaaf is het dan dat er ook enorme vraag naar blijkt te zijn. Ik was blijkbaar niet de enige ouder die zo’n product miste op de markt. Nadat duidelijk werd dat er voldoende vraag naar Benjamins Products was, ben ik het niet alleen online gaan verkopen maar ook via stenen winkels en deze verkooppunten breiden steeds verder uit. Eigenlijk kun je dus zeggen dat het een beetje uit de hand gelopen is, die moederliefde van mij. : )

Hoe kom je aan de naam van je bedrijf?

Ik heb bij het bedenken van een goede naam echt alle mogelijkheden en namen de revue laten passeren maar niets was leuk of pakkend genoeg. Op een gegeven moment zei een vriendin tegen mij: “Waarom gebruik je niet gewoon je eigen achternaam, die is perfect”. En inderdaad, Benjamins is een goede benaming en internationaal bruikbaar. Een product met liefde en vanuit liefde ontworpen, hoe mooi dat Benjamin ook nog eens ‘jongste kind’ of ‘lievelingskind’ betekent.

16681798_264152120675516_1312759658170631793_n

Wat is je bij het opzetten van Benjamins Products mee- of tegengevallen?

Wat ik niet had verwacht is dat alles zo ontzettend lang duurt. Veel van de tijd die ik investeer in Benjamins Products gaat zitten in het verkorten van doorlooptijden. Iedere dag leer ik weer bij. Zo was het opzetten van de webshop en de ontwikkeling van het schuifbestekje één groot leermoment. Ik ben opgeleid als advocaat, dat is toch echt iets heel anders maar wat is het allemaal ontzettend leuk, echt genieten!

Werk je alleen of met een team mensen?

Nu we zo gegroeid zijn en nieuwe plannen uitwerken is alleen werken onmogelijk. Ik heb een fantastisch team mensen die mij helpen met de marketing en social media.

Hoe combineer je het moederschap met een eigen bedrijf?

Werken doe ik vanuit mijn fijne kantoor aan huis. Op maandag, dinsdag en donderdag komt onze gastouder en reddende engel Jet om op de kinderen te passen. Die dagen kan ik echt even aanpakken en veel werk verzetten. Maar zoals bij ieder eigen bedrijf is het lastig om op de overige dagen helemaal niets te doen. Hoewel ik in principe op woensdag en vrijdag alleen ’s ochtends werk, loopt het vaak genoeg ook anders.

Wat maakt van Benjamins Products zo bijzonder?

De webshop is bijzonder omdat het product uniek is. Wij zijn de enige met het ontwerp van een slim schuifbestekje. Maar dat is niet alles, er zit weer wat nieuws in de pijplijn … !

Werk je vanuit huis of heb je ergens een kantoor of magazijn?

Ik werk vanuit mijn kantoor aan huis. Best of both worlds. Maar niet elke dag dat ik aan het werk ben, werk ik vanuit huis. Voor Benjamins Products moet ik ook vaak op pad. Zo ga ik veel naar beurzen in Nederland en Europa.

Wat zijn je dromen, wat hoop je over vijf jaar bereikt te hebben als ondernemer?

Dromen, jazeker, dat doe ik elke nacht! : ) Maar los daarvan heb ik zeker ook wensen ten aanzien van mijn bedrijf: ik hoop over vijf jaar bereikt te hebben dat Benjamins Products een algemeen bekend merk is en de producten over de hele wereld worden verkocht.

15027410_219920401765355_673004588249636419_n

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Benjamins Products-