Dat ik mij nu al een aantal jaar ‘luizenmoeder’ mag noemen, had ik acht jaar geleden niet kunnen bedenken. Een luizenmoeder … ! Ik die een hekel heeft aan insecten, alles dat krioelt, harige pootjes heeft en moeilijk uit te roeien is. Ik ben een luizenmoeder en dat vind ik hartstikke oké! : )

Vliegende start van mijn basisschool carrière

Ongeveer drie jaar geleden ben ik er mee begonnen toen er in de klas een vacature was ontstaan voor deze zeer belangrijke functie. Onderaan de ladder beginnen, dat geldt ook voor iedere basisschoolmoeder. Ik vermoed wel dat het in een vlaag van verstandsverbijstering is geweest, of onder invloed van hormonen van de laatste zwangerschap maar ik zei ja. Zonder gêne en met een glimlach. Vanaf die dag was ik luizenmoeder, hoorde ik bij de kriebelbrigade van de basisschool. Mijn carrière was begonnen!

De Luizenmoeder nieuwe serie NPO3

Power to de schoolreisjesmoeder

Grappig genoeg zijn er wel meer dingen die ik vooraf niet had kunnen bedenken ooit te gaan doen maar toch ‘ineens’ deed toen mijn meisje naar de basisschool ging. Zoals de billen van een onbekend kindje afvegen tijdens een kinderfeestje. Met een club van dertig! hysterische en nog niet geheel afgerichte kinderen mee op schoolreisje naar de kinderboerderij. Op een herfstige dag waarbij ik als soort van moeder-overste meerdere kindjes uit een drassige modderpoel moest redden. Modder op mijn gezicht, in mijn haar en tot mijn enkels in de drek. Maar het allerbelangrijkste: alle kindjes waren gered en stonden op het droge. Power to de schoolreisjesmoeder!

Tot welke club behoor ik

Wonderlijk zijn de eerste jaren, er komt zoveel op je af als je kind voor het eerst naar school gaat. Zo begint vrijwel meteen nadat je voor de allereerste keer het schoolplein hebt betreden de fase waarin je je als moeder af hoort te vragen: ‘Tot welke ‘çlub’ behoor ik? Ben ik een schoolpleinmoeder, een #fittobemommy, een loedermoeder, een taximoeder of een carrièretijgermoeder? Iedere moeder behoort tot een of meerdere clubs en dat schijnt nogal belangrijk te zijn om te weten. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend maar zie het als een soort van identiteit. Schoolplein-identiteit versus moeder-maffia.

De basisschooltijd: een arena met eigen regels, 10-minutengesprekken, klaar-overdiensten, overblijfmoeders, zorgvaders en ophaaloma’s. Het is een bijzondere, leerzame en leuke tijd. Een tijd die kinderen totaal anders beleven dan de ouders.

Lees ook: Pesten is overal, wie niet wegkijkt ziet het! 

Nieuwe serie De Luizenmoeder:

Over de bijzondere fase van de basisschool, over hoe ouders deze tijd beleven en de akkefietjes die ontstaan komt er vanaf morgen een te gekke serie op televisie: De Luizenmoeder. Een absolute must see voor iedere basisschoolouder. Pijnlijk herkenbaar en hilarisch. Een avondje heerlijke televisie om je daarna weer te kunnen verheugen op de eerstvolgende schooldag.

Over de serie

In de nieuwe serie De Luizenmoeder stapt Jennifer Hoffman in de rol van Hannah. Een gescheiden moeder die te maken krijgt met stuk voor stuk voor iedere ouder pijnlijk herkenbare situaties . Vastberaden om haar leven na de scheiding zo snel mogelijk op de rit te krijgen, stort Hannah, de nieuwe moeder met een dochter in groep drie, zich in de wereld die zich afspeelt op en rondom het schoolplein van basisschool de Klimop.

Inburgeringscursussen worden helaas niet gegeven dus met vallen en opstaan probeert Hannah zich de mores van het schoolplein eigen te maken. Ook al had ze zich voorgenomen zich op deze school niet voor het karretje te laten spannen. Vreemde leerkrachten en allesoverheersende moeders maken het haar echter niet makkelijk. Uiteindelijk ontkomt geen enkele ouder hieraan, ook Hannah niet. Want voordat ze het weet zit ze in vijf app-groepjes, beheert ze het lief & leed-potje en wordt bestempeld tot luizenmoeder.

De Luizenmoeder, met onder anderen Diederik Ebbinge, Bianca Krijgsman en Henry van Loon, is vanaf morgen iedere zondag om 20:25 uur te zien op NPO 3.

En, gaan jullie kijken naar deze nieuwe komedie-serie? : )