Nog ongeveer een week en dan verwachten wij onze derde zoon. De negen maanden zijn alweer bijna voorbij en de slapeloze nachten beginnen steeds dichterbij te komen. Hoe heb ik deze derde zwangerschap ervaren en hoe reageren de andere twee heren erop? 

downsyndroom syndroom van Down zwangerschap derde kindje NIPT

Downsyndroom en eierstokkanker

Ruim vier jaar geleden werd Joas geboren. Na de bevalling werd bij hem downsyndroom vastgesteld. Wat een schok was dat! Ik was 29 jaar en gezond. Alhoewel ik tijdens de zwangerschap wel eens gedacht heb: ‘Ik hoop maar dat alles goed gaat’ (aangezien wij altijd iets hebben) hebben wij er toen voor gekozen om geen combinatietest te doen. We waren in de gloria. Ik was snel zwanger, een eerste kindje op komst. Deze zwangerschap heb ik oprecht kunnen genieten van het kleine mensje in mijn buik. Bij zo’n eerste zwangerschap ben je vooral bezig om alles op orde te maken.

Nadat Joas is geboren werd helaas eierstokkanker vastgesteld bij mij. Ik had — blijkbaar — naast Joas een cyste van bijna 5 kilo in mijn buik. Na twee operaties bleef ik achter met één eierstok en de onzekerheid of ik nog kinderen kon krijgen. Terwijl we nog midden in het verwerkingsproces zaten over het feit dat Joas downsyndroom heeft, besloten we toch zo snel mogelijk voor een tweede kindje te gaan. Onze wens voor een groter gezin was er. Omdat het onzeker was of dit zou lukken dachten we: we gaan er gewoon voor. We zien wel hoe het uitpakt.

Lees ook: Soms baal ik dat Joas downsyndroom heeft 

Zwanger van een tweede kindje

Vijf maanden na de geboorte van Joas was het raak. Het werkte allemaal nog, ook met één eierstok. Wat waren we dankbaar! Maar zo onschuldig en naïef als dat ik de eerste zwangerschap had ervaren, zo bang was ik nu. Want ook al komen de meeste kinderen gezond ter wereld er bestaat altijd een kans dat het niet zo is. Vooral omdat Joas nog zo klein was, we nog midden in het ‘wenproces’ zaten en het verdriet zo vers was, heb ik me de hele zwangerschap heel onzeker gevoeld. Gelukkig stonden we onder controle van de gynaecoloog, zodat mijn andere eierstok in de gaten gehouden kon worden. Er werden iedere controle echo’s gemaakt, wat mij wel enigszins geruststelde. Met de gynaecoloog hadden we afgesproken dat de baby meteen na de geboorte gecheckt zou worden door een kinderarts. Ik wilde bevestiging — voor zover dat kan — dat mijn tweede kind ‘gezond’ was.

Doordat de onzekerheid zoveel stress met zich mee bracht ben ik met 39 weken ingeleid. Jens werd ’s middags om 16.00 uur geboren. En zo gezegd, zo gedaan; de kinderarts heeft hem gecheckt en pas daarna kon ik een beetje genieten van mijn nieuwe kindje. Maar ik herinner me ook dat ik hem elke dag zelf even bekeek of ik geen ‘rare’ dingen zag.

Emotioneel stabieler deze derde zwangerschap

Wij hebben altijd drie kinderen gewenst. Maar doordat de eerste twee zo kort op elkaar kwamen en het emotioneel ook allemaal best heftig was, besloten we te wachten met de derde. Voor mijn eierstokkanker sta ik onder behandeling in het AVL in Amsterdam en de arts gaf na tweeënhalf jaar controles aan: “Het vaakst komt eierstokkanker terug in de eerste twee jaar. De kans wordt dus steeds kleiner en we adviseren ook niet meer om de andere eierstok er uit te halen.” Wat een opluchting. Hierdoor kregen we iets meer lucht voordat we aan een derde zouden beginnen.

Inmiddels ben ik alweer bijna 39 weken zwanger van de derde. En ik merk dat ik relaxter ben dan bij de tweede zwangerschap. Natuurlijk ben ik af en toe bang en onzeker en denk ik ‘als alles maar goed gaat’. Maar we merken allebei ook dat we emotioneel stabieler zijn, we zijn sterker geworden de laatste jaren. De jongens zijn inmiddels 3 en 4 jaar oud, ze worden steeds zelfstandiger. En bij Joas zien we — ondanks zijn downsyndroom — ook dat dit niet heeft betekent dat wij al onze dromen overboord moesten zetten. Natuurlijk heeft hij extra aandacht en zorg nodig, maar we hebben inmiddels zo’n netwerk om ons heen gebouwd, dat wij zelf ook dingen kunnen blijven doen.

Geen controle over de bevalling

Ook na deze bevalling wil ik dat de baby direct wordt onderzocht door de kinderarts. Want ik wil heel graag de bevestiging dat alles goed is. En ja, ik zal héél verdrietig zijn als er toch iets niet goed blijkt te zijn. Iedereen wenst een gezond kindje. Maar voor nu, zie ik niet zozeer op tegen de bevalling. We hebben geleerd dat we helaas niet overal invloed op hebben. En dat de enigen die kunnen bepalen hoe we met bepaalde situaties omgaan en hoe we ons daarbij gedragen en voelen, wij zelf zijn. Dus voor nu laat ik het maar over me heen komen. Het kind zal er hoe dan ook uitkomen. En feit is; over de bevalling zelf heb je ook niet echt controle.

Het komt zoals het komt, en het gaat zoals het gaat. Ik hoop dat ik jullie volgende week kennis mag laten maken met onze derde spruit.

downsyndroom syndroom van Down zwangerschap derde kindje NIPT

Over Jeanine

Jeanine is — naast haar parttime baan als cursuscoördinator en het runnen van haar webshop B-zonder — mama van twee jongens; Joas van 4 en Jens van bijna 3 jaar oud. Momenteel groeit er een babybroertje in haar buik die het gezin binnenkort met liefde aan de twee broers zal kunnen gaan voorstellen. Samen met haar man Wilfred en de kids woont zij op de mooie Veluwe. Geïnspireerd door hun zoon en de bijzondere wereld die hij hen laat zien, zijn Jeanine en haar man B-zonder gestart. Een webshop waarin enkel producten te koop zijn gemaakt door mensen met een verstandelijke, lichamelijke of sociale beperking. Door middel van de verkoop van deze producten willen zij bijdragen aan de werkgelegenheid van deze doelgroep.

Maar Jeanine heeft nog een missie met haar website, ze wil namelijk mensen laten zien wat het leven met downsyndroom inhoudt. Dat het heel anders is dan dat van anderen maar tegelijkertijd ook hetzelfde. Ze deelt openhartig haar gevoel en mening en hoopt mensen hierdoor te informeren en inzicht te geven in wat het syndroom kan betekenen voor het kind maar ook voor de rest van het gezin. Ook op mamaisthuis zal ze af en toe haar gedachten delen via een eerlijke en mooie post.