Bij ons thuis gaat er geen dag voorbij zonder voorlezen. Niets zo leuk als samen wegduiken in een andere werkelijkheid. Leve de kinderboekenweek!

 kinderboekenweek 2018 voorlezen

Lezen doen we graag

Voorlezen begon bij ons thuis al heel jong en ongedwongen en ook op de kinderopvang werden onze wurmen voorgelezen. Al snel merkte ik hoe leuk Hero dit vond. Met zijn bijna 2 jaar oud zat hij geregeld heerlijk te verdwalen in een groot boek met woordjes, tekeningen en flapjes. Wat was hij druk met dingen aanwijzen en enthousiast roepen naar afbeeldingen die hij herkende. “Baw!” “Koko!” Met alle verjaardagen en andere cadeaumomenten die volgden, hebben we onze boekenkast ‘aardig’ weten aan te vullen. Zo knapt deze inmiddels bijna uit zijn voegen.

Van alles zit erin. Rijmpjes, verhalen, zoekboeken, voelboeken. Boeken met getallen, boeken met alleen plaatjes, gepersonaliseerde boeken en zelfs —  ja echt — een boek geschreven door de gever zelf. De titel is ‘Jane de Chihuahua’. Niets zo leuk als een goed kinderboek. Hero is inmiddels 4 en Novah 2½. Beiden zijn ze druk met het leren van cijfers en letters. Niet gek dus, dat een boek over letters met stip op nummer 1 staat. Verderop in mijn blog tip ik onze favoriete voorleesboeken.

kinderboekenweek 2018 voorlezen

Ouderwets lezen in de digitale tijd

Zelf was ik als klein meisje al dol op boeken. Ik zie mezelf nog zitten met een megadik boek van Pippi Langkous. Gelukkig is het bewaard gebleven, zodat ik er straks ook mijn eigen kinderen uit kan voorlezen. Boeken van toen kan ik me nog altijd herinneren en daarom vind ik het zo leuk dat ook mijn eigen kinderen gek zijn op samen lezen. Júist omdat de smartphone en tablet tegenwoordig niet meer weg te denken zijn, verlang ik soms nog wel eens terug naar dat kneuterige van boekjes lezen en bandjes luisteren op m’n walkman. Of wat dacht je van die Tetris computertjes. Allemaal jeugdsentiment!

Ik vind het ontzettend belangrijk om kinderen lekker te laten spelen en daarnaast te prikkelen door ze voor te lezen, verhalen met ze te verzinnen of samen liedjes te zingen. Zodat ze toch een beetje die zo belangrijke kneuterige basis hebben, naast al die moderne dingen waaraan ze nu al keihard verslaafd zijn. Ik ben namelijk net zo hard zo’n moeder met DVD spelers in de auto. Omdat 140 rijden en achterstevoren in je stoel zitten om gillende koters uit elkaar te trekken gewoonweg nog steeds geen optie is. Leve de hulptroepen! Daarnaast lekker ouderwets veel voorlezen dus. De meest succesvolle boeken hier thuis, zijn de interactieve boeken. De zoekboeken vol plaatjes, het boek dat alles uitlegt over het mengen van kleuren en het letterboek dat helpt bij het onder de knie krijgen van het ABC.

Het grote belang van voorlezen

Voorlezen is naast beregezellig ook ontzettend nodig. Het draagt bij aan de ontwikkeling van je kind. Naar de effecten van voorlezen is veel onderzoek gedaan, lees ik online in een artikel uit 2013. Aangetoond is dat kinderen die worden voorgelezen een grotere woordenschat hebben dan kinderen die niet worden voorgelezen. Voorlezen aan kleuters bevordert hun taal- en leesvaardigheid en zouden zelfs beter presteren op school. Het positieve effect van voorlezen wordt trouwens nog vergroot, wanneer je tijdens het voorlezen vragen stelt over het verhaal. Dit zorgt voor meer dialoog tussen ouder en kind, en je kind zal veel aandachtiger luisteren.

Dat vragen stellen doen wij zelf ook vaak en levert leuke gesprekjes op. Wanneer je een boek vaker voorleest en er leuke illustraties worden gebruikt, groeit de winst van het voorlezen nog verder. Iets wat ik thuis ook duidelijk merk. Heeft het dus wel degelijk nut dat ik tot vervelens toe een week lang hetzelfde boek voorlees. En denk maar niet dat ik het in mijn hoofd hoef te halen een ander boek uit de kast te pakken! Grappig weetje: 97% van de ouders en 94% van de grootouders leest hun (klein)kinderen voor. Dat doen we dus nog best goed in het huidige digitale tijdperk.

kinderboekenweek 2018 voorlezen

Kinderboekenweek 2018

En dat brengt mij bij de Kinderboekenweek die net van start is gegaan. Tijdens de Kinderboekenweek worden door het land allerlei activiteiten georganiseerd met als centraal thema het kinderboek. Bibliotheken, het onderwijs, boekhandels, culturele centra, allemaal doen ze mee. Ieder jaar heeft een eigen thema. Dit jaar is dat ‘Kom erbij!’ en staat alles in het teken van vriendschap. Want: ook al is iedereen anders, we horen er allemaal bij. Het draait de komende dagen dus allemaal om het Nederlands kinderboek. Koop je in de boekhandel voor een bepaald bedrag aan boeken, dan krijg je het kinderboekenweekgeschenk (foto hierboven) cadeau. Kun je dus gelijk een fijne pageturner voor jezelf meenemen en sla je twee vliegen in een klap. Eerst het grut op bed na een leuk verhaal en daarna alle tijd om zelf eindelijk weer eens een boek uit te lezen. Dit lukt mij pas weer sinds ik geen baby’s meer in huis heb, maar wat superlekker dat lezen!

Onze favoriete voorleesboeken nu

Hier thuis hebben we een groot aantal lievelingsboeken. Ik deel er graag een paar met jullie. Mocht je meer informatie over een boek willen, klik dan op de foto.

Wat zijn jullie eigen boek toppers en hoe vaak lezen jullie zelf voor? Laat het vooral weten in een comment, leuke nieuwe inspiratie altijd welkom!

kinderboekenweek 2018 voorlezen

Lekker voorlezen, met speciale speurpagina’s voor je kleintjes. Een topper!

voorlezen kinderboekenweek 2018

Dit is echt een magisch boek. De kinderen zijn er weg van!

 

kinderboekenweek 2018 voorlezen

kinderboekenweek 2018 voorlezen

Leer samen met opa Brom het alfabet van A tot Z!

 

kinderboekenweek  voorlezen

Alle verhaaltjes gebundeld in 1 boek, tijdloos succes!