Je hoort of leest het wel eens: ‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’. Heerlijk, dat klinkt als muziek in mijn oren. Ik ben een poets en ik houd niet van rommel. Chaos geeft mij altijd een onrustig gevoel en daar word ik niet blij van.

Tevens heb ik dan altijd het idee dat ik van alles moet en keuzes moet maken. Wanneer er overzicht is, verdwijnt dat gevoel naar de achtergrond.

Nu we in het zomerseizoen zitten, krijg ik weer de kriebels want ik heb nog twee dozen vol met kleertjes van de kinderen die verkocht kunnen worden of naar de vluchtelingen moeten. Dat ze nog geen bestemming hebben gekregen, maakt mij onrustig: ‘Help!! Er staat weer iets op mijn things-to-do-lijstje’. Wat bijna niet meer te lezen is want de klus heeft al koffievlekken gekregen, is al helemaal verfrommeld en al een keer van prioriteitenplek verwisseld. Hetzelfde geldt voor speelgoed. De kids hebben niet overdreven veel, we kopen amper wat maar krijgen uiteraard wel af en toe iets van hun suikertante en opa en oma toegeschoven. Maar dan nog zijn ze een heleboel speelgoed ontgroeid. Tijd voor de bezem dus … enkeltje Marktplaats, speelgoedbank of vluchtelingenwerk, dat maakt mij niet uit. Maar ga! Mijn wederhelft is exact het tegenovergestelde, hij wordt niet onrustig van te veel of ongebruikte spullen. Een man hè, hij heeft zo’n speciaal knopje ‘IGNORE’. Die kreeg ik helaas niet meegeleverd jaren geleden toen ik mijn eigen huishouden ging creëren. Tuurlijk, het heeft ook te maken met loslaten, niet druk maken om dingen die er niet toe doen. Maar aan de andere kant heeft het voor mij ook te maken met iets heel anders: het verzamelen of aankopen van spullen maakt onrustig door alle keuzes en vragen die het met zich meebrengt — heb ik het nodig, vind ik het het geld waard, kan ik zonder en ben ik dan net zo gelukkig? — en ik ben mij steeds meer bewust van de belasting op het milieu die de productie vaak met zich mee brengt.

Het antwoord op al die vragen en onrust is: minimalisme. Ik probeer zeker de laatste jaren minder te consumeren en ben mij bewuster van het feit dat we echt niet alles nodig hebben. Ik probeer te letten op wat ik koop en bedenk mij vooraf of een aankoop echt nodig is. Maar geheel minimaliseren dat kan ik niet. Dat lijkt mij zo ontzettend lastig! Hoewel ik het wel graag zou willen kunnen want ik weet eigenlijk wel zeker dat dat de meest mindfulle manier is om te leven en je daardoor ruimte creëert om veel belangrijkere zaken in het leven toe te laten en een plek te geven. Helemaal wat betreft kinderen en het gezinsleven. Maar op alle gebieden minimaliseren — voeding, kleding, interieur, speelgoed, vervoer — waar moet je beginnen? En is dat vol te houden in onze comsumptiemaatschappij?

14211990_1143387492384375_758035315067534681_n-1

Moeders Minimalisme

Een tijd geleden kwam ik in contact met Dieuwke, eigenaresse en oprichtster van Moeders Minimalisme. Ik werd direct gegrepen door de liefde en het enthousiasme waarmee ze over haar lifestyle schreef. Minimalisme is wie zij is en is hoe zij haar leven leeft met man en dochter. Met grote bewondering en gepaste jaloezie want de rust lijkt mij zo ontzettend fijn : ) interviewde ik haar. Op haar website neemt Dieuwke je mee in de wereld van minimaliseren, ze geeft je praktische how-to-tips  en legt je uit wat het je oplevert wanneer je de stap ook daadwerkelijk zet. Want minimaliseren doe je niet zomaar even, je moet het langzaam, stapje voor stapje in je leven en in je systeem integreren. Wanneer dat lukt, zul je steeds meer voordelen ervaren waarvan rust, creativiteit en geluk de grootste verdiensten zijn.

Met minimalisme houd je meer tijd over voor de dingen die echt belangrijk zijn in je leven, want de mooiste dingen in het leven zijn geen dingen.

Een huis gevuld met liefde en aandacht

Ongeveer vier jaar geleden is Dieuwke begonnen met minimaliseren. Haar dochter was een paar maanden oud toen ze haar op haar kamertje aan het voeden was en ze in gedachten terug ging naar het boek dat ze net had gelezen die dag over een man die slechts 100 spullen bezat. “Het leek mij enorm bevrijdend want op dat moment voelde ik mij vaak slaaf van mijn spullen. Het boek zette mij in ieder geval flink aan het denken. Terwijl mijn dochter heerlijk lag te drinken, keek ik haar kamer rond en begon te tellen: knuffels op de kast, accessoires in de vensterbank en spulletjes in haar kast en commode. Allemaal spullen die maar kort gebruikt zouden worden. Ik wist het zeker: minder spullen en meer ruimte en vrijheid. Kwaliteit en geen kwantiteit.” Vanaf dat moment deed minimaliseren haar intrede in Dieuwkes leven en heeft ze steeds meer spullen weggedaan en weggegeven aan vrienden, familie en goede doelen. Ze leeft nu samen met haar gezin in een gevuld huis, gevuld met liefde, aandacht voor elkaar en spullen waar ze echt van houden en die ze ook daadwerkelijk gebruiken of nodig hebben.

Bewuster kopen bewuster leven

Nu een aantal jaar verder is er weinig in haar huis dat niet gebruikt wordt en is minimaliseren niet meer een kwestie van wegdoen of opruimen. Maar toen Dieuwke net begonnen was, werd ze al snel gegrepen door het ‘minimaliseer-virus’. Het gaf haar een ontzettend rijk gevoel om afstand te doen van spullen. “Dag en nacht was ik bezig en kon niet meer stoppen. Want het voelde zo heerlijk! Het besef dat je zoveel spullen in huis hebt, terwijl je die niet nodig hebt is groots.” Ook Dieuwkes man ging makkelijk mee in haar nieuwe levensstijl. Hij geeft niet veel om spullen en accessoires en houdt van een opgeruimd huis. “Hij vond het heerlijk dat de bezem er doorheen ging en het allemaal overzichtelijker werd. Onze familie en vrienden hadden iets langer nodig om te wennen, begrijpelijk. Nu is het allemaal heel gewoon geworden, onze manier van leven, en hebben veel mensen in onze omgeving hetzelfde ‘virus’ te pakken.”

Vooral het niet meer zomaar dingen kopen maar bewust aankopen doen en pas nadat de behoefte zorgvuldig afgewogen is, was de grootste verandering voor Dieuwke. Natuurlijk moet zij zichzelf ook nog wel eens inhouden en heeft zij zichzelf aangeleerd eerst een tijdje te ‘overdenken’ wanneer ze iets ziet dat ze wil kopen. “Soms is die drang dan weer afgezwakt en soms juist niet. Dan heb ik er goed over nagedacht en koop ik het bewust. Ik vraag me altijd af of ik hetgeen ik wil kopen op langere termijn nog steeds in huis zou hebben. Ik koop mijn spullen nu ook het liefst fairtrade en ecologisch.”

MG_7645-bzw

Minimalisme maakt het leven leuker

Dieuwkes dochter is van kleins af aan opgegroeid in een minimalistisch huishouden. Ze weet niet anders dan dat dat normaal is en ze is een gelukkig en tevreden meisje dat heel goed kan delen en afstand van bepaalde spullen kan doen. Het niet hebben van bergen speelgoed brengt ook rust in het leven van haar dochter. Ze kan focus houden op wat ze echt belangrijk en leuk vindt. “Ze is zich heel bewust van waar ze blij van wordt en waarvan niet. Ze komt soms zelf ook bij me met een puzzel of boek, om te zeggen dat haar nichtje die nu wel mag hebben. Ze heeft een bak met knutselspullen, een bak met Lego, Duplo, Playmobile, Barbies (van mij geweest) en poppenspul (ook van mij geweest.) Meer dan genoeg toch? De bakken wissel ik af, zodat ze niet afgeleid wordt door teveel speelgoed om haar heen.”

Dieuwke hoopt dat haar dochter zich bewust wordt van het feit dat je met niets geboren wordt en dat je met niets weer doodgaat. Ze wil haar leren dat aardse bezittingen niet belangrijk zijn in dit leven. Dat ze goed voor zichzelf én de wereld om haar heen moet zorgen. “Ik wil dat ze in zichzelf gelooft, dat ze zichzelf ontwikkelt en dat ze weet dat ze al haar dromen waar kan maken door middel van positieve gedachten, visualisatie en doorzettingsvermogen. Dat maakt haar geluk!” Minimaliseren heeft Dieuwke echt veranderd, zoals zij zelf zegt in positieve zin. Ze hoeft niet meer onnodig te winkelen, na te denken over wat ze aan moet doen, niet steeds op te ruimen of schoon te maken. “De spullen om me heen slurpen geen energie meer en daardoor kan ik me focussen op wat ik écht belangrijk vind in het leven. Zoals mijn man, mijn dochter, mijn gezondheid en mijn persoonlijke ontwikkeling. Nu ik heb ervaren hoeveel geluk en rust het mij brengt, weet ik zeker dat ik nooit meer anders zou willen leven. Minimalisme maakt het leven zoveel leuker en gemakkelijker!”

Moeders Minimalisme op mamaisthuis

Waarom ik mijn verhaal deel op mamaisthuis? Daar kan ik heel kort over zijn: omdat ik iedereen het geluk van minimalisme gun, óók alle lezers van de gezelligste moederblog van Nederland, ‘Mamaisthuis.nl.’ Ik weet uit ervaring dat het haalbaar is en wat het je uiteindelijk oplevert, dat leer ik jou ook graag en ik gun je die rust, ruimte en dat geluk! Dat er behoefte is aan info en handige tips over minimaliseren, blijkt: in nog geen drie jaar is mijn blog uitgegroeid naar een website met duizenden volgers. Iets wat ik nooit had durven dromen. Het is een heerlijke hobby!

Dieuwke schreef eerder al ‘Minimaliseren kun je leren’ en haar nieuwe e-book ‘Minimaliseren met kinderen’ is in de maak.