Geniet van de mooiste, de gekste en de meest bijzondere baby- en kinderkamers. Mama’s en mama’s to be delen hier informatie en foto’s van de kamertjes waar ze trots op zijn. Hier kun je inspiratie en ideeën opdoen en informatie over accessoires en webshops terugvinden.

Even voorstellen

Sarah is vaste blogger bij mamaisthuis en eind oktober 2016 moeder geworden van Reijn.

Toen bleek dat Sarah zwanger was, ging haar styling hart een stukje harder kloppen. Een extra kamertje te vullen! Omdat ze rond de 25 weken zwangerschap zouden gaan verhuizen moest het daadwerkelijk inrichten nog worden uitgesteld en is ze pas rond de 32 weken zwangerschap echt begonnen aan het afstylen van de babykamer. Afstylen want na de verhuizingen waren de grote meubels al in huis: bijna allemaal gevonden in het ouderlijk huis van Sarah en van haar vriend!

Waar heb je inspiratie voor het kamertje opgedaan?

Natuurlijk heb ik Instragram en Pinterest afgestruind maar het algemene beeld wat ik had waren rustige kleuren, grijs-blauw-zwart en wit. Ik merkte dat ik toch erg in de lijn van de rest van het huis wilde blijven maar dan met een kinderlijke, lieve twist. Al heel snel vond ik het vloerkleed en daar ben ik het kamertje een beetje omheen gaan bouwen.

Heb je alles voor het kamertje nieuw gekocht of staan er ook spullen in die tweedehands of vintage zijn?

Bijna alles wat in Reijns kamer staat is afkomstig uit onze ouderlijke huizen. Het wiegje waar Reijn in kwam te liggen heeft mijn moeder ooit gekregen van het ziekenhuis waar ze toentertijd werkte. Het ziekenhuispersoneel was de kelder aan het opruimen toen er een heel mooi, stoer oud kraambedje tevoorschijn kwam. Mijn moeder verfde hem donkerblauw en wij — mijn zussen, broer en ik — hebben erin gelegen. 25 jaar later ging hij terug naar zijn originele witte kleur toen zoons van mijn zus geboren werden en later kwam ook de dochter van mijn andere zus te liggen in dit — inmiddels — familiebedje. Dus dat dit bedje voor Reijn bestemd was, stond buiten kijf. En inmiddels staat hij op zolder klaar voor hopelijk zijn broertje of zusje. We hadden ook nog een extra bedje naast ons bed, maar die heeft er uiteindelijk alleen maar voor de sier gestaan doordat we onze kraamweek in het ziekenhuis lagen en Reijn daarna netjes in zijn eigen bed in zijn eigen kamer sliep.

De schommelstoel komt bij mijn schoonouders vandaan. Mijn schoonmoeder heeft de schommelstoel ooit gekregen van haar moeder en opgeknapt toen zij in verwachting was. Als klein meisje liep ze samen met haar moeder langs een boerderij waar deze schommelstoel te koop werd aangeboden. Beide waren ze direct verliefd op de houten schommelstoel. Jordi — mijn lief — en zijn broer hebben nog de borst gehad in deze stoel! Ik heb er een schapenbontje en een plaid van Ikea in gelegd om het een beetje aan te kleden.

De commode is een kastje dat weer afkomstig is uit mijn ouderlijk huis. Hij is dan ook hoger dan een normale commode, wel zo handig aangezien papa 2,05m is. Ik heb hem opgeschuurd, oorspronkelijk met het idee hem te gaan verven, maar hij werd hiervan zo stoer dat ik hem alleen heb voorzien van wat extra haakjes aan de zijkant (Aanrader! Staat leuk en super functioneel voor onder andere een badcape). Ik moet wel eerlijk bekennen dat hij wat weinig lades heeft dus misschien niet heel functioneel maar ach, het oog wil ook wat en met het rijdend kastje van Ikea ernaast heb ik meer dan genoeg plek voor Reijn z’n inboedel. Ook dit kastje is een aanrader;  ik heb het gevuld met verschoningsartikelen zodat hij makkelijk mee te rijden is naar de badkamer of naar je kraambed.

Persoonlijk vind ik die erfstukken erg leuk en ik wilde graag wat oudere meubeltjes omdat we in een nieuwbouwhuis wonen en de muren en vloer strak zijn. Ik vond dat een mooie tegenhanger. Op de muur zit een behangetje met onregelmatige stip, gevonden bij Cozykidz.nl. Best prijzig behang, maar het muurtje is maar klein en de rest heeft natuurlijk amper iets gekost. Alleen mijn moeder durfde eigenlijk niet te behangen, bang dat er iets mis zou gaan met zo’n duur behang. Dus uiteindelijk stond ik zelf met 34 weken zwangerschap op het trappetje. Dat stipje werd wel een beetje een dingetje tijdens mijn zwangerschap. Ik vond alles met een stipje leuk met als gevolg dat ik van hydrofieldoeken tot aan lakentjes en boxkleed kocht met dat onregelmatige stipje.

Is er iets in het kamertje wat emotionele waarde heeft of een bijzondere betekenis?

Vooral het bedje en de stoel hebben een emotionele waarde, de commode vond ik gewoon erg leuk staan maar hoeft niet per se terug te komen in de volgende babykamer. De stoel en het wiegje natuurlijk wel.

Zijn er dingen die tijdens het maken en inrichten van het kamertje tegenvielen?

Ja vooral mijn onrust tijdens mijn zwangerschap en hoe snel het kamertje klaar was. Ik had al heel wat spullen gekocht voordat ik goed en wel aan het kamertje kon beginnen, neem daar de cadeautjes bij die je krijgt tijdens je zwangerschap en het kamertje was al vol.

Wanneer was het kamertje klaar, hoeveel weken voor de uitgerekende datum?

Ongeveer drie weken voor de uitgerekende datum was het kamertje van Reijn zo goed als klaar. Volgens mij stond mijn vluchttas eerder klaar dan dat er gordijnen hingen!

Wat heeft het kamertje ongeveer bij elkaar gekost?

Dit is een heel goedkoop kamertje geweest, mede natuurlijk doordat we meubeltjes uit ons ouderlijk huis nieuw leven hebben ingeblazen. Ook ben ik niet het type om de hoofdprijs te betalen voor dingen en ben ik altijd op zoek naar koopjes. Voordeel van goedkoper stylen in het interieur is dat ik daardoor helemaal los kon gaan met het kopen van kleding en hoefde ik mij niet zo schuldig te voelen wanneer ik het vijfde schattige mutsje kocht.

Waar heb je de meubels en accessoires gekocht?

Het vloerkleed heb ik gehaald bij Kindercompagnie in Lithoijen. De aankleedkussenhoes is van Prenatal en de mandjes van Hema. De kaarten vond ik bij Casa Maria in Breda. De planken zijn van Ikea en de hertenkoppen zijn vondsten van de rommelmarkt. Verder heeft mijn creditcard overuren gemaakt bij CozyKids.nl. Voor het onregelmatige stipje ben ik geslaagd bij Liewood en Mies & Co (onder andere verkrijgbaar bij Jutenjuul.nl). Extra rieten bedje komt van Marktplaats.

Zijn er dingen die je een volgende keer anders zou doen?

Uiteindelijk is Reijn’s kamertje vooral heel wit geworden. Dit mede door mijn ‘verf’ vrees omdat alles net mooi strak gestukt was. Mijn vriendin vroeg me net voor de bevalling: “En, is zijn kamer nu klaar?” Nee, Reijn zijn kamer is nooit klaar. Maar een goede basis is het wel. Ik denk dat er — met mij als zijn moeder — altijd verandering om de hoek schuilt. Nu zijn we bezig met zijn kamer meer ‘dreumes-stijl’ te maken met zwarte muren en een nieuw bedje. Nou ja, nieuw: ook zijn ledikant plukte ik van zolder in mijn ouderlijk huis. Binnenkort een nieuwe binnenkijker! Dan stoerder!

Fotocredits: Vier de liefde fotografie