Af en toe heb ik tijd voor mezelf zonder kindjes en word ik geconfronteerd met een stil huis waarin al mijn kostbare herinneringen her en der liggen verspreid. Ook met het besef van een voortrazende tijd. Ik zou ieder mooi moment willen grijpen.Maar dat gaat nu eenmaal niet, daar is een gemiddeld leven te druk voor. Vaak leidt de gedachte aan wat allemaal nog moet gebeuren me af van wat er eigenlijk echt toe doet. Ik maak de hele dag foto’s met mijn smartphone, maar zou zo graag herinneringen aan mijn kleintjes pakken en veilig met elkaar opbergen op een speciaal daarvoor bedoelde mooie bewaarplaats.

Zo’n dag als in de inleiding beschreven, is het vandaag. Ik ben vroeg opgestaan, heb samen met mijn vriend onze kleintjes aangekleed en met ze gegeten. Al vroeg rijdt één van onze vrienden, die meubelmaker is, zijn bus de oprit op, want vandaag wordt er geklust in villa kakelbont. De zolder met nare schuine wanden wordt voorzien van een mooi kastensysteem en er wordt ook gelijk een kantoor gemaakt. Hurray, eindelijk orde in de chaos! Maar dat terzijde. Ik kom thuis en geniet even van de stilte. Laat mijn ogen glijden over alle spulletjes die op een doorsnee dag door de kleine vingertjes van mijn mini terroristjes gaan. Autootjes, rammelaars, knuffeltjes, blokkentorens. Er slingert van alles rond. Van de zachtste knuffelbeesten tot haastig uitgetrokken pantoffeltjes, sokjes die nu eenmaal NIET aan je voeten schijnen te horen als je jonger bent dan een jaar of drie. Maar ook de geboortekaartjes van Hero en Novah flitsen voorbij. Familiefoto’s, foto’s van de allereerste momenten van hun jonge leventjes en wij als trotse ouders. Kijk dan wat ze aan hebben, die schattige voetjes, dat mondje. Ach, en dat mutsje dat ze daar draagt gooi ik echt nooit weg! Alles is te dierbaar. Ik wil dit niet vergeten. Novah is inmiddels 9 maanden oud en de tijd vliegt zo aan me voorbij dat het me soms beangstigt. Het gaat allemaal te snel. Novah loopt zelfs bijna. Alsof ze haast heeft en iedere stap twee keer zo snel wil zetten. Ineens gaan mijn gedachten naar iets moois dat ik cadeau kreeg op onze babyshower, 7 maanden geleden. Een ‘ Time Capsule’. Niet zo’n ding waarmee je back to the future reist, maar een stylish spierwitte bewaarcapsule waarop sierlijke letters een schatkist beloven. Tenminste, als je er iets leuks van maakt zal dat het later voor je kind zijn. Na even zoeken duik ik hem op uit een kast. Al vaak aan gedacht, later vergeten want van alles aan mijn drukke moeder-van-peuter-en-baby hoofd. Nu zit ik, er is tijd en er is een klein beetje rust. En er is cappuccino!

TC 5 full size

De Time Capsule heb ik eigenlijk nog nooit echt goed bekeken. Wat een onwijs leuk ding is dit! Ik haal het deksel los en vis een manual tussen de inhoud vandaan. Want wat is het nu eigenlijk precies? Dit is zoals het wordt omschreven: De Time Capsule laat vrienden, familie en collega’s een snapshot maken van alle momenten die je je wilt blijven herinneren. Zelf vind ik het een soort van kijkdoos zonder gat, een spreekwoordelijke snoeptrommel. Je gaat je weer voor even kind voelen tijdens het werken aan de schatkist. Het leukste aan dit Time Capsule project is dat je niet alleen zelf bepaalt wat je er in stopt, maar ook uit welke periodes je herinneringen toevoegt. Uiteindelijk verzegel je de Time Capsule en vertel je op de buitenkant wanneer je kind hem mag openmaken. Note: de Time Capsule kan ook ontzettend leuk gebruikt worden als huwelijkscadeau voor een bruidspaar. Maar hello, wij heten niet voor niets ‘Mamaisthuis’ 😉 Dus ga ik natuurlijk voor een baby/kind thema. TC 3 full size

Wat vind je in de Time Capsule? Echt leuke dingen. Een memoboekje met ‘question stickers’ die je helpen de Time Capsule een succes te maken. Een mooie gouden sticker die je op je ‘number one memory’ kunt plakken, de allermooiste herinnering die jij in de Time Capsule stopt. Drie perfect gekleurde tags voor het highlighten van spullen die je in de Capsule stopt. Een rolletje washi tape, een klein stukje inpakpapier en natuurlijk de uitgebreide manual.

TC 2 full size

Maar wat doe je nu eigenlijk met die Time Capsule. Waar begin je mee? Het is leuk om te gaan krabbelen in het memoboekje. Schrijf bijvoorbeeld over de top 40 van dit moment, het weerbericht, de laatste mode. Of vertel over de dingen die anderen over jouw kindje zeggen, leuk voor later. Je kunt foto’s of bijvoorbeeld lieve briefjes in het boekje plakken. Pak kleine cadeautjes in met een vrolijk papiertje en hang er een flitsende tag aan met opschrift. Een monochrome-loving-mommy zal zich hier echt mee kunnen vermaken, want: perfect match met jouw interieur! Daarnaast is het ook een ideaal cadeau voor stationary addicts. Want al zit er veel in de Capsule, je kunt jezelf nog compleet uitleven met washi tape, leuke lintjes, touwtjes, tags, stickers, zakjes, etc. Het hele proces van ‘making memories’ kun je zo lang laten duren als je zelf wilt. Uiteindelijk zit er voor de definitieve laatste stap een sterke sealing strip bij het pakket waarmee je de Time Capsule verzegelt. Je zet erop voor wie deze is bedoeld en wanneer hij geopend mag worden. Emotioneel puntje voor mij is dan wel: ‘Ben ik er dan nog?’ Het is eigenlijk best een soort van beladen bezigheid. Je maakt een grote bult herinneringen voor je kindje en vraagt je tussendoor af of je erbij zult zijn wanneer de Time Capsule open gaat en je al je eigen werk van vroeger terug zult zien. Hormonen kunnen hier hun lol op ladies! Ik ben zelf met het inpakken van de Time Capsule aan de slag gegaan en heb voor jullie een aantal samenstellingen gemaakt.TC 1 full size

Ik zou graag die mooiste romper bewaren en lieve shirtjes van mijn kleine meisje. Deze zie je op de foto’s hierboven. Verder een rol van mijn favoriete inpakpapier. Ik ben nogal wild van stationary. Leuke papiertjes om in te pakken, lieve tags voor aan cadeautjes, leuke lintjes, washi tapes. Ik doe graag mijn best om een cadeautje net even iets mooier weg te geven. Verder zie je Novah’s eerste babymocassins, haar geboortekaartje (daar gaan die hormonen weer!) en het cadeautje dat Hero meenam naar de crèche om de geboorte van zijn zusje te vieren. Je ziet mijn eigen eerste rammelaar die ik van mijn moeder kreeg toen ze hoorde dat ik in verwachting was van een meisje. Novah’s eigen (fairtrade) rammelaar die ze van mijn lieve broertje en schoonzusje kreeg vlak na haar geboorte. Die mooiste romper waarover ik net al begon en Novah’s geboortearmbandje waarin haar naam is gegraveerd naast een lief lichtroze steentje. Kostbare spulletjes voor in een Time Capsule.

TC 4 full size

Hierboven nog een iets eenvoudiger verzameling, van niet minder waardevolle spullen die Time Capsule waardig zijn. Een aantal dingen van de vorige foto zie je terug, nu met een lief broekje met hippe print dat laat zien wat ik Novah aantrek en welke stijl ik mooi vind. Nu heb ik fotohormonica’s toegevoegd. Je ziet stiekem ook de eerste foto’s van Novah’s grote broer Hero, omdat ze soms zo op elkaar lijken. Die eerste foto’s van vredig slapende kleine wondertjes. Kleine teentjes, lieve fotomomenten die je voor altijd wilt blijven koesteren. Het houten elandje vind ik zo super lief passen bij het geheel, dat ook die de Time Capsule in zou kunnen gaan op het moment dat hij vol is en klaar om afgesloten te worden.

Ik ben fan! Wat een ontzettend leuk idee om op deze manier kleine stukjes geschiedenis te bewaren voor je kleintje dat later alles uit zal pakken op een moment dat jij hebt bepaald. Zie je al zo’n veel te lang tussen-puber-en-volwassene-in kind nieuwsgierig tussen herinneringen graaien en lezen wat jij voor hem of haar hebt opgeschreven? Het is een soort fotoboek2.0, dit keer met ook echt tastbare herinneringen. Mijn moeder had vroeger dan wel geen Time Capsule, maar ze heeft voor mij ook veel herinneringen bewaard. Gewoon in dozen, maar niet minder mooi en speciaal. Een Time Capsule geeft jouw bewaarde items net even dat gouden randje. De rest van de spullen stop je dan toch gewoon alsnog in dozen. Want zo mega veel past er helaas niet in de Capsule. Een lievelings knuffelbeer zal het toch met iets van karton moeten doen op een mottige zolder!

Volg deze link om je eigen Time Capsule in huis te halen!

-> Let op! De Time Capsule vernietigt zichzelf op spectaculaire wijze wanneer deze voor de aangegeven datum geopend wordt 😉
-> Leuk weetje: Eigenzinnige kunstenaar Andy Warhol maakte in de 70’s 612 (!!) Time Capsules, hij sleepte iedere dag een kartonnen doos mee waarin hij de gekste dingen bewaarde. Van een kus van Marilyn Monroe tot bonnetjes van speciale plaatsen. Zo kreeg men een uniek inkijkje in zijn leven.
-> Gek: In de manual wordt een website genoemd, maar deze is helemaal niet actief. Ik heb daarom een fijne webshop als informatiebron voor jullie gelinkt.