Yeah, de leukste maand van het jaar staat voor de deur. Tenminste, de meest sfeervolle maand. Leuke maanden genoeg in een heel jaar. ; ) Hoewel ik niet zo heel veel heb met alle opsmuk rondom Kerst — opzitten en pootjes geven in een cocktailjurkje is gewoonweg niet aan mij besteed — is het wel de uitgelezen maand om je te omringen met dierbaren.

Het is toch bijzonder; weer een heel jaar voorbij in — laten we hopen — goede of op zijn minst redelijk goede gezondheid. Een jaar waarop je toch altijd even terugkijkt tijdens de feestdagen, je kent het vast wel; zo’n emo-momentje met Kerst of Oud & Nieuw!

Wel of niet een kaart met Kerst

December is absoluut de echte-post-is-leuker-maand. Hoewel ik eigenlijk het hele jaar door attent probeer te zijn en aan ieders verjaardag of bijzonder moment probeer te denken, is de feestmaand ieder jaar weer een punt van discussie. Want wat doen we met de kerstkaarten? Sturen we nu wel of niet iedereen een kaart en zo ja wat voor kaart en wat mag het kosten? De laatste drie jaar heb ik er voor gekozen om alleen een kaart terug te sturen aan mensen die ons er een gestuurd hadden. Ik merkte de jaren ervoor dat we steeds minder kaarten kregen en ik twijfelde zelf ook een beetje wat ik er nu precies mee wilde. De familie zien we altijd wel met of rondom de feestdagen dus ik zag er eigenlijk niet echt de meerwaarde van in om een kaart te sturen. Fijne feestdagen wensen per post terwijl je een week later rond een dampende kalkoen zit met zijn allen, vind ik ook een beetje overdreven. Vrienden die we minder vaak zien, kregen er vaak wel een.

Het goede doel

Toch blijft het lastig. Eigenlijk vind ik het negen van de tien keer erg onpersoonlijk en staat op de meeste kaarten geen persoonlijk geschreven tekst. Wat moet ik er dan bij voelen? Voor mij is post vooral ‘warm’ om te ontvangen als er daadwerkelijk een persoonlijke draai aan gegeven is. Dus kaarten met kerstballen of een glas champagne en binnenin alleen de afzender of als het echt mijn lucky day is nog een ‘groetjes’ of ‘liefs’, nee laat maar! Vorig jaar heb ik het bedrag dat ik normaliter aan kerstkaarten zou uitgeven aan een goed doel overgemaakt en ik heb voor vluchtelingenwerk een paar mooie kaarten verstuurd. Er zijn genoeg mensen in Nederlandse vluchtelingencentra die zonder familie en dierbaren de Kerst moeten doorbrengen.

Kaartenhuis.nl kerstkaart

Dit jaar overweeg ik om toch weer eens kaarten te gaan versturen. Nu we ouder worden, mensen ons ontvallen en we druk zijn met ons eigen leven, is een extra berichtje per post een mooi gebaar. We zullen binnenkort leuke foto’s maken die we dan gebruiken voor het ontwerpen van persoonlijke kerstkaarten. Iets met sneeuw, dennenappels, lampjes, ballen en … een slee. Laat maar komen die echte winter. Ik heb er helemaal zin in en zo’n kaart met een foto genomen in de verse sneeuw is natuurlijk extra leuk.

Kaart ontwerpen is eenvoudig en leuk

Online is er tegenwoordig een hoop mogelijk. Zo kun je een standaard kerstkaart versturen maar je kunt ook de kaart van a tot z zelf ontwerpen. Yes, absoluut doen, dat zijn de echte cadeautjes om te ontvangen en het is hartstikke eenvoudig. Een kerstboompje, een lampje of een engeltje is er zo ingeplakt! Of houd het eenvoudig zoals het voorbeeld hierboven. Kies een leuke kaart en plak er een foto in. Deze is nog van afgelopen zomer, maar je kunt het eventueel nog opleuken met een piek en engelenhaar en niemand die de blote beentjes of armen zal opvallen.

Excuus-tijdperk voorbij

Voor mij was de ontdekking van het online ontwerpen en verzenden van kaarten het einde van het ‘excuus-tijdperk’. Sindsdien ‘vergeet’ ik nauwelijks nog een kaart te versturen als iemand jarig is, een dikke knuffel kan gebruiken of het droomhuis op de kop heeft getikt. Ik vind het fijn om mensen te verrassen met een kaart. Post krijgen met daarop een lieve tekst, gevatte quote of mooie print is gewoon altijd leuk! Iedereen is druk en dan kan het soms zijn dat je elkaar niet even vaak ziet. Een lieve kaart om aan te geven dat je een speciale datum niet bent vergeten of gewoon even ‘ik denk aan je’ of ‘ik mis je’ wilt zeggen, het is eigenlijk ontzettend makkelijk.

Echte post is persoonlijke post

Zelf houd ik ook van kaarten krijgen, vooral als ik het niet verwacht. Wanneer ik jarig ben, ontvang ik ook kaarten maar daar ben je dan enigszins op voorbereid, ook leuk maar minder speciaal. Al helemaal als er geen persoonlijke tekst bij geschreven staat. Dat is voor mij zo’n typische ‘echte-post fail!’: een kaart met op de voorkant een print of boodschap en dan binnenin slechts ‘liefs van … ‘ of ‘maak er een leuke dag van, groetjes … ‘. Ben ik nu hard als ik zeg dat dat voor mij afbreuk doet aan het leukste van post ontvangen. Dat je dan beter de moeite van het kopen, je hals breken over het kiezen van een mooie kaart — want choices, choices — en het versturen ervan, beter kunt laten zitten. Echte post is voor mij persoonlijke post. Een kaart met daarop een lieve, leuke of hilarische zelfgeschreven tekst die slaat op de persoon die het ontvangt.

Kaartenhuis.nl uitnodigingskaarten

DYI verjaardagskaart

Ook als het gaat om de verjaardagen van onze kinderen versturen wij echte kaarten. Zelf uitnodigingen maken als een van de kinderen jarig is, doen we altijd het liefst. Bloem vindt het leuk om zelf een foto en leuk thema te kiezen waar ze de kaart mee gaat maken. Het worden soms echte kunstwerkjes met een mooi kader, gekke emoticons en een stoere tekst die ze zelf verzint. Een DIY verjaardagskaart online, zonder geknip, geplak en geklieder maar wel hartstikke leuk om te doen én te ontvangen. Sinds Bloems eerste verjaardag maken we al online uitnodigingen en voor Jip zijn we hier ook mee begonnen toen hij 1 jaar werd. Bloem heeft de laatste jaren veel kleurrijke kaarten gemaakt, maar ik kan mij voorstellen dat de sfeer van de gekozen stickers van de voorbeeldkaart hierboven die ik heb gemaakt, de volgende zou kunnen worden. Zelfgemaakte uitnodigingskaarten zijn superleuk om te bewaren in de memory-box. Echte post is veel leuker, ook voor later!

Stuur jij elk jaar kaarten met Kerst en ontwerp je die zelf? Laat het weten in de comments! Leuk!

 

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Kaartenhuis-