Het is zomervakantie, maar als ik naar buiten kijk word ik niet bepaald vrolijk van het grijze weer. Hier zitten we nog niet zo in de vakantievibe gezien onze kindjes nog niet naar school gaan maar ik kan me helemaal voorstellen dat je in de zomervakantie het liefst er lekker op uit gaat. 

Wanneer het langere tijd wat druilerig weer is, is het soms lastig om je kindjes dag in dag uit te vermaken. Speciaal voor die momenten waarop je de verveling weer ziet toeslaan hebben wij een superleuke DIY. Succes gegarandeerd wanneer je aan de slag gaat met het maken van een gaaf wasco schilderij! Pak een kop thee en wat lekkers en geniet van de prachtige creatie die je kleine Picasso op het doek laat verschijnen. Van begin tot eind zul je samen met je kindje geboeid naar het doek kijken wanneer de warmte de wasco laat smelten : )

Kunst met wascokrijtjes

Wie kent ze niet? De oeroude wascokrijtjes. Heel leuk om je favoriete kleurplaat mee in te kleuren maar met deze knutsel DIY kun je er ook een heel mooi schilderij mee maken. De eerste stap is eropuit gaan voor de spulletjes die je nodig hebt:

 • Een rechthoekig blanco canvasdoek
 • 2 setjes wascokrijtjes
 • Goede lijm of een lijmpistool
 • Zwart vilt, zwart karton of een zwart foamvel
 • Een schaar
 • Een afbeelding van een silhouet van je favoriete tekenfilmfiguur of superheld
 • Een hittebestendig bakje om het figuurtje af te dekken
 • Schilderstape
 • Een föhn
 • Een vuilniszak

Bovenstaande spulletjes kun je bij een hobbywinkel kopen maar natuurlijk ook bij een Hema of Actionvestiging.

Aan de slag…
Wanneer je dan alles in huis hebt gehaald, kun je aan de slag. De wat oudere kindjes kunnen deze DIY prima zelf doen onder toezicht maar wanneer je kindje nog wat jonger is dan is het verstandig en natuurlijk gezellig om samen wasco-kunst te maken.

 1. Leg de waskrijtjes op de volgorde die je zelf leuk vindt. Je kunt kiezen om de kleuren te leggen in een regenboogpatroon maar het is ook erg leuk om bepaalde kleurtjes eruit te pakken en bij elkaar te leggen. Zorg dat je voldoende krijtjes hebt om in een rijtje bovenaan het schilderij te plakken.
 2. Met goede lijm of een lijmpistool (dit vonden wij zelf het makkelijkst) plak je de krijtjes strak tegen elkaar bovenaan op het schilderijtje, met de puntjes naar beneden.
 3. Vervolgens knip je de afbeelding van je favoriete figuur of superheld uit en trek je deze over op zwart vilt, karton of foam. Deze knip je ook weer uit en plak je onderaan op het schilderij.
 4. We gaan de krijtjes laten smelten zodat het net lijkt of er regen uit komt. Omdat we niet willen dat het hele figuurtje onder de wasco komt te zitten plak je het figuurtje onder een hittebestendig bakje af met schilderstape. Eventueel kun je deze tijdens de volgende stap ook stevig op het schilderij duwen.
 5. Leg een vuilniszak op de grond en zet je schilderij rechtop tegen een muur. Zet de föhn aan en richt de warmte op de wasco krijtjes. Na een tijdje zul je zien dat ze gaan smelten door de warmte en gaan druipen. Het is net of het kleurtjes regent! Zo wonderlijk om te zien! Houd ondertussen het bakje goed over het figuurtje zodat het niet vies wordt en de druppels er langs aflopen.
 6. Wanneer je tevreden bent over het resultaat haal je direct het bakje van het figuurtje en leg je het schilderij plat zodat de druppels niet door kunnen lopen. Als je hier te lang mee wacht droogt de wasco weer op en kun je het bakje niet zo mooi verwijderen.

Geniet van je prachtige kunstwerk en geef het een leuk plekje of verras er een opa of oma mee!

Liefs Anne