Een kleine drie weken geleden waren we op uitnodiging bij De Welzijnshoeve, één van de nieuwe locaties van Het Boerenbed, gelegen in het plaatsje Dreumel in het land van Maas en Waal.

Toen we te horen kregen dat we een locatie mochten bezoeken om sfeer te proeven, waren we meteen enthousiast. Hoewel ik mij in het verleden niet kon voorstellen dat slapen te midden van koeienvlaai en mestlucht mij goed zou doen, heb ik eerder bij een soortgelijke aanbieder de ervaring opgedaan dat dit echt enorm ontspannend werkt. Smeer je thuis allerlei lekkere luchtjes op je lijf, glampen bij de boer werkt echt vele malen verfrissender voor lichaam en geest.

Gastvrijheid en vertier op De Welzijnshoeve

De buitenlucht, het bezig zijn met en tussen de dieren en kamperen — back to basic — wat is dat een feestje! We kozen voor het weekend van 23 juni. Rond deze periode is het vaak prima weer en met een beetje geluk zelfs mooi zonnig voorjaarsweer. Door alle chaos van de laatste-weken-van-het-schooljaar-drukte, herkenbaar moeders : ) was ik helemaal vergeten dat onze dame die vrijdag de laatste avond van de avondvierdaagse zou lopen. Superjammer want hierdoor zou ons Boerenbed-uitje maar twee dagen en één nacht zijn. We besloten de volgende dag op tijd naar De Welzijnshoeve te vertrekken maar zoals wel vaker bij ons — I confess: mama is de treuzelkont in huis — waren we iets vertraagd. Daisy, boerin van De Welzijnshoeve, stuurde ons een vriendelijke mail waarin haar bezorgdheid te lezen was. Eerder had ik ook al contact via mail en telefoon met Daisy en later met haar schoonmoeder en beide keren gaven mij een heel welkom gevoel. We waren dan ook heel benieuwd naar de ontvangst in real-life op de boerderij.

Toen we aankwamen op De Welzijnshoeve, kwam Daisy ons tegemoet lopen op het erf. We kregen meteen een gastvrij gevoel doordat ze direct de tijd nam om ons rond te leiden. De Welzijnshoeve bestaat eigenlijk uit twee locaties, aan de ene kant van de weg vind je de biologische boerderij waar 220 dagen per jaar de koeien in de wei grazen en rusten. Tevens verbouwen ze pompoen, zoete maïs, groene bonen, suikerbieten en wortelen. Deze producten worden ook in het winkeltje op het erf verkocht. Een drukke maar mooie onderneming waar met hart en ziel en liefde voor de dieren wordt gewerkt. Aan de andere kant van de weg vind je het woonhuis van Daisy, haar man Tom en hun zoontje Stach en hier staan ook alle tenten van Boerenbed. Op deze locatie loopt pluimvee rond, staan prachtige herten bij het huis en heb je vrij uitzicht over de weilanden waar de koeien staan te grazen. Daisy liet ons onze tent zien en vertelde het een en ander over beide locaties. Toen zij en haar man Tom ook in het bedrijf kwamen werken, wilde Daisy graag iets anders om handen hebben. Ze opperde toen om zich met De Welzijnshoeve bij Boerenbed aan te sluiten. Dit werd door de rest van de familie Cruijsen goed ontvangen. Het idee was om dit een beetje los van de biologische boerderij te koppelen, dus aan de andere kant van de weg zodat het werk op de boerderij niet steeds ‘verstoord’ wordt door de gasten van Boerenbed. Omdat De Welzijnshoeve zo ontzettend mooi en ruim is opgezet, kan dat ook en ik begrijp deze keuze helemaal.

De boerderij is in 1950 gebouwd als één van de eerste ruilverkaveling boerderijen hier in de omgeving, de boerderij is dan ook geopend met een staatsbezoek van koningin Juliana. De foto’s van dit koninklijk-bezoek vind je in de boerderij.

Daisy en Tom zorgen er op deze locatie voor dat het je aan niets ontbreekt en genieten erg van de gasten op hun erf, dat merk je aan alles! Zo hebben ze een gezellige winkel ingericht waar je de meest praktische en noodzakelijke producten kunt halen, ook vind je er heerlijke streekproducten. Toch nog even wat lekkers bij de borrel om 23 uur ’s avonds? Dat kan, deze winkel is 24/7 open. Het kopen gebeurt op goed vertrouwen. Wanneer je iets uit de winkel nodig hebt dan mag je het pakken en noteer je het in het schriftje dat bij jouw tent hoort. Gastvrij en handig concept!

Bijna gezinsuitbreiding …

Daisy liet ons de speelschuur zien die ze nog niet zo lang geleden hebben ingericht met leuk speelgoed en kleine dieren voor de kinderen. Hier kunnen de kleinste gasten zich uitstekend vermaken met het knuffelen van konijnen, een eitje rapen bij de kippen, stoeien in het hooi, spelen in het huisje, een fietsje pakken en geregeld is er een nest jonge kittens. Dit weekend ook! In de schuur viel ons oog direct op drie hele mooie wollige kittens. Verliefd! Ons hartje ging meteen sneller kloppen. Na dag één hebben we ons toch even herpakt en in goed overleg besloten dat we thuis eerst in gesprek moeten gaan met onze oude bejaarde poes Isis. Want Isis is baas : ) Maar wat hebben de kinderen heerlijk geknuffeld en gespeeld met deze poezenbeesten. Mooi om te zien! De hele dag waren ze of op de trampoline te vinden of in de schuur tussen de kittens en konijntjes.Een konijn met tandjes, help : )

Bij deze locatie is het ook mogelijk om een privé-konijn te huren, dat wil zeggen dat je tijdens het verblijf een hokje bij de tent krijgt en het konijn in de tent kunt knuffelen. Uiteraard moet je er ook voor zorgen dat het konijn het aan niets ontbreekt dus lekkere blaadjes en voer, daar wordt het konijn blij van. Het verzorgen is ook heel leerzaam alleen waren wij er net iets te kort. Ik kan mij voorstellen dat je tijdens een langer verblijf op De Welzijnshoeve wel iets meer moet doen dan alleen een blaadje door de tralies van het hok gooien of een bakje met biks vullen. Ons konijn was het papa konijn, in eerste instantie was Bloem helemaal verliefd op hem. Ze genoot van het spelen en knuffelen in de tent maar toen … papa konijn bleek tandjes te hebben, tandjes!! Whaaaa dat had ze even niet ingecalculeerd en dat die tanden op die hoge leeftijd ook nog wat konden, oeps! Papa konijn was chagrijnig volgens Bloem toen hij een gaatje in haar broek hapte. En toen hij later ook nog zijn tandjes in de bank en in het speelgoed van de kinderen zette, was onze dame er klaar mee. Papa konijn moest weer het hok in en eerst maar eens tot zichzelf komen. De liefde was vanaf dat moment helemaal bekoeld. Ik heb onze dame nog even geprobeerd uit te leggen dat een konijn een K-N-A-A-G-D-I-E-R  is en dat knaagdieren bekend staan om K-N-A-G-E-N. Dat het niets te maken heeft met een konijnen-depressie of midlifecrisis maar Bloem was onverbiddelijk: het konijn mocht zich weer voegen bij de rest van de konijnen in het grote hok. Nu denk ik niet dat papa konijn dit heel erg vond. Wie weet is dit wel het trucje dat deze slimmerd bij ieder kindje uithaalt want hoe leuk is spelen in een groter hok met al je konijnenvriendjes!


Tamme herten

Aan het eind van de rondleiding liet Daisy ons haar trots nog even zien: prachtige herten die achter hun woonhuis staan op een groot veld. Wat een mooie dieren, ik kende ze alleen van de kinderboerderij en het bordje lang de kant van de weg ‘Pas op! Overstekende herten’. Niet eerder heb ik herten van zo dichtbij kunnen bekijken, ik vond het echt magisch.

Bloem genoot er ook van en luisterde aandachtig naar het verhaal dat Daisy vertelde. Jip vond het spannend, een dier groter dan hij maakt toch wat indruk, onze ‘baas’ voelde zich wat nietig. Twee van de herten waren bijzonder tam, ik heb ze gewoon kunnen aaien. Zo gaaf! Die tekening op hun lijf, wie wil er nu niet Bambi als huisdier?!

Outdoorfun en vriendinnetjes

Na de rondleiding schreven we ons in voor de pizza-avond, gingen we onze spullen uitladen en de tent een beetje ‘eigen maken’. De kids renden meteen naar buiten en vonden al snel aansluiting bij de rest van de kindjes. Op het terrein staan vijf tenten wat de sfeer heel intiem en knus maakt. In iedere tent verbleef dat weekend een gezin met kinderen, wat voor Bloem en Jip natuurlijk heel gezellig was. Zo heerlijk, je hebt er echt geen omkijken naar en de kids spelen het hele weekend lekker vrij in de buitenlucht. Jip was niet van de trampoline af te krijgen, zelfs toen het regende sprong hij er driftig op los en vond hij die paar uitglijders reden om nog even door te springen voor het maken van een nog betere sliding. Bloem had al snel vriendinnetjes gemaakt waarmee ze samen een plannetje bekokstoofde toen Daisy bezoek kreeg van een potentiële nieuwe baas voor één van de kittens. De mooiste en liefste kitten werd schuil gehouden in het hooi maar uiteindelijk werd deze toch gekozen toen ze haar koppie boven het hooi uitstak. De dames waren even verdrietig maar speelden uiteindelijk weer vrolijk verder. Er waren tenslotte nog twee kittens over dus genoeg te knuffelen en te verzorgen.

Vakantiegevoel tijdens de pizza-avond

De pizza-avond was een groot succes. Onder het afdakje stond een lange, mooi gedekte tafel waar alle gasten aan konden zitten. We moesten ons eigen bord en bestek uit de tent meenemen en konden zelf een plekje aan tafel zoeken. Heel gezellig want tijdens zo’n avond heb je toch wat meer contact met de overige gasten wat uitnodigt tot leuke gesprekken.

Boer Tom bakte de lekkerste pizza’s en maakte met de gasten die stonden te wachten een praatje bij de steenoven. Voor de kinderen was dit ook echt een feestje want iedereen kreeg van Daisy uitgerold deeg en kon naar hartenlust zelf de bodem beleggen met lekkere verse ingrediënten. Deze avond — wat helaas dus onze enige was tijdens het verblijf op De Welzijnshoeve — deed ons helemaal ontspannen en gaf ons een echt vakantiegevoel.

Na het eten speelden de kinderen nog lekker even buiten en werden we uitgenodigd om naar de boerderij te komen om te ervaren hoe het melken in zijn werk gaat. Leuk om te zien en nog leuker was het voor de kinderen om de kleine kalfjes zelf een flesje te mogen geven. Alle dieren zagen er gezond uit en hadden veel ruimte om zich heen. Rond half tien ’s avonds legden we onze kids in hun bedstee. Wat een fantastische plek om te slapen als broer en zus. Een gezellig hokje waar je lekker tegen elkaar aan kunt kruipen. Ze sliepen als roosjes na deze dag in de buitenlucht. Ook wij hebben heerlijk geslapen, de bedden waren uitstekend en het beddengoed zorgde ervoor dat we het lekker warm hadden en uitgerust wakker werden.

Heerlijk ontbijt

De volgende ochtend — zondagmorgen — konden we onze bestelde ontbijtmand ophalen. Aangezien we maar één nacht zouden overnachten leek ons dit wel heel makkelijk, zo hoefden we dit weekend niet te koken en niet te veel boodschappen mee te nemen. Even helemaal eruit en genieten van de extraatjes op de hoeve. De mand zat vol met lekkers: verschillende soorten beleg, heerlijk vers brood, verse eitjes, vers sap, kersen en ontbijtkoek. En voor de kids zaten er nog leuke maskers in en potloden zodat ze de maskers zelf konden inkleuren. Helaas zat er geen thee of koffie bij, dit heb ik als tip doorgegeven aan Daisy. Mijns inziens maakt een lekkere kan verse koffie of thee, waaruit je prima de gasten kunt laten kiezen vooraf, de mand compleet. We hebben heerlijk van het ontbijt gesmikkeld gedurende de ochtend én middag en verbleven nog tot een uur of twee op het erf. De kids wilden nog even spelen en aangezien we wat langer mochten blijven die dag, hadden wij ook geen haast. Helemaal ZEN waren we!

Stampotweekend van eigen producten

Rond twee uur ’s middags reden we weer terug naar huis en onderweg genoten we van de prachtige omgeving. Doordat we maar zo kort op De Welzijnshoeve waren en de kids zich zo goed vermaakten, zijn we de omgeving niet gaan verkennen. Het ontbrak ons aan tijd, daarvoor is één extra dag of een midweek wel handiger. De omgeving is in elk geval prachtig. Veel dijkjes en mooi groen. Een lekker stuk fietsen of wandelen is zeker een aanrader. Wij wilden zondagmiddag nog naar de tuinen van Appeltern maar door het slechte weer hebben we dat gecanceld. We komen zeker nog eens terug en dan zullen we de omgeving gaan verkennen. De Welzijnshoeve is leuk genoeg voor een tweede bezoek. Want er staat nog een hoop op de planning, zo zal er in de zomer een heus zwembad gemaakt worden met strobalen en staat er voor 28 oktober een gezellig stampotweekend op de agenda. Gasten kunnen dan genieten van de lekkerste stampotten, allemaal bereidt met de heerlijkste verse ingrediënten van de eigen boerderij. Superleuk!

Back-to-basic in een luxe tent

Bij Boerenbed logeer je in een luxe tent, een ruime safaritent waar alles is ingericht in de stijl van vroeger. Veel hout en leuke oud-Hollandse accessoires die het geheel een romantisch tintje geven. In de kasten tref je hippe oude koekjes- en koffieblikken aan en er hangt een ouderwetse koffiemolen aan de muur. In de keuken vind je een houtgestookt fornuis en stromend water. Elektriciteit is er niet dus handig om rekening mee te houden mocht je vergroeid zijn met je smartphone. : ) Foto’s maken met een ‘ouderwets’ fototoestel dus! In de geïsoleerde kist die je koelt met koelelementen kun je producten bewaren, er past in de tijd waarin de safaritent zich bevindt natuurlijk geen koelkast. Wij vonden het fantastisch om iets meer back-to-basic te glampen. Zonder stroom was nieuw voor ons maar dat zorgde ergens ook juist voor rust! De olielampjes en kachel gaven echt een leuke sfeer in de tent. Halverwege de zaterdag was mijn telefoon al leeg maar deze mama heeft dat helemaal zonder paniek en hyperventilatie overleefd. Hoera!

Bedankt!

Daisy, Tom, kleine Stach en de rest van de familie bedankt voor jullie enorme gastvrijheid. Ondanks dat het heel kort was, hebben wij genoten en zijn we helemaal ZEN geworden. Jullie runnen een prachtig bedrijf met niet alleen hart voor de dieren maar ook voor de gasten op jullie erf. Mooi om te zien hoe jullie met passie van jullie Boerenbedlocatie een succes maken. Wij komen graag nog eens terug, alleen al om die heerlijke stampotten te proeven.