Nadat ik mij voor de zoveelste keer verbaas over het gemak waarmee kleding een tijdelijke opslag krijgt op de vloer, ben ik bij mijzelf eens gaan nadenken.

Iets loopt niet helemaal soepel

Opvoeden, manieren aanleren, een stukje normen en waarden meegeven … we waren goed op weg. Hoe kan het toch dat er iets hier niet helemaal soepel loopt? Is het gemak, luiheid of is het uitproberen tot hoever je kunt gaan? Irritant en merkwaardig, dat is het sowieso wel!

huishouden corvee meehelpen kinderen

Living the easy life

Ik was altijd zo’n moeder die tot ergernis van andere moeders kon zeggen: ‘Oh dat doet mijn kind niet. Mijn kind ruimt altijd netjes haar speelgoed op’. En dat klopte, daarvan was niets gelogen. Zelf spelen en daarna opruimen werd al vroeg aangeleerd en we hebben tijdens dit proces weinig weerstand ondervonden. Life was easy!

Maar nu we in huis met een pre-puber te maken hebben, worden dit soort opvoedzaken een stuk uitdagender. Het gaat ineens niet meer alleen om het opruimen van schoenen of speelgoed. De oudste heeft de leeftijd bereikt waarin we eigenlijk als ouders best wat extra inzet mogen verwachten. Wat extra hulp in het huishouden, wat meer haar eigen dingen regelen.

Druk genoeg met alles

We hebben het al die jaren met liefde voor haar gedaan. Haar wasjes verzamelen en draaien, haar lunchtrommel en fruit voor school klaarmaken, na het eten afruimen, haar kamer en de speelzolder opruimen. Geen punt, het was nooit veel werk en we hadden zoiets van: ‘ze heeft het al druk genoeg met school, verenigingen en haar eigen ontwikkeling’. Maar de keerzijde is dat ze nu ook verwacht dat wij het wel doen en juist dat voelt niet helemaal oké.

Mini-taken voor de mini’s

Time for a change. Omdat we het belangrijk vinden dat ze ook getriggerd raken zelfstandig te worden, zelf oplossingen leren aandragen, zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen dingen, willen we het vanaf nu anders gaan doen. Het lijkt ons goed en uiteindelijk ook leuk en leerzaam om langzaamaan iets meer van onze kinderen te vragen. Hierdoor zullen ze uiteindelijk ook trots zijn op het steentje wat ze bijdragen in het huishouden.

Uiteraard gaan we geen grote dingen vragen; maar het is wel tijd voor een huishouden waarin de mini’s van het gezin ook wat mini-taken toebedeeld krijgen. Eigenlijk ben ik benieuwd hoe anderen dat doen? Ik wil niet met een planner of corveelijst werken, daar krijg ik echt jeuk van en die duidelijkheid is niet nodig hier. Afspraken maken en vooral proberen het spontaan te laten plaatsvinden voelt beter. Bijsturen kan altijd nog. ; )

Laat vooral weten welke dingen jullie kinderen doen in het huishouden, welke taken hebben ze bij welke leeftijd? Superbenieuwd naar inspiratie en tips! Dank alvast!