Sinds de zomer zijn we getuige van de enorme stroom vluchtelingen uit Syrië. Met name de beelden van mensen die de gevaarlijke oversteek over het water maakten, waarbij ook velen het leven lieten, staat nog scherp op ons netvlies.

De vluchtelingen komen onder andere aan wal bij de Griekse eilanden Lesbos en Kos en gaan vanuit daar te voet verder Europa in. Al vanaf het prille begin bestaat er ook veel angst en onzekerheid bij de burgers in Europa over het openstellen van de grenzen voor deze vluchtelingen. Men was en is met name bang dat er zich tussen de vluchtelingen ook ‘gelukszoekers’ en ‘jihadisten’ bevinden. Met zo’n grote stroom aan mensen, waarvan uiteraard het overgrote deel gevlucht zal zijn vanwege een verschrikkelijke oorlog en de hoop op een beter leven, is het niet uit te sluiten dat er ook vluchtelingen met verkeerde bedoelingen tussen zitten.

Deze angst werd nog eens aangewakkerd en in de ogen van sommige mensen in Europa ook bevestigd toen vorige week vrijdag, vrijdag 13 november, de vreselijke aanslagen in Parijs gepleegd werden. Een zwarte dag voor Europa en de wereld. Aanslagen en terrorisme leken vooral iets wat zich buiten Europa afspeelde maar niets bleek minder waar. Ook in Europa zijn de mensen niet meer veilig en laat IS, oftewel DAESH genadeloos van zich horen. Sinds de aanslagen in Parijs leeft er met de dag meer en meer de angst dat er onder de velen Syrische vluchtelingen in Europa en ook in Nederland IS terroristen zitten. Dat ze op de stroom zijn ‘meegelift’ in de zomer om zo als ze eenmaal in Europa zijn aangekomen een aanslag te kunnen voorbereiden en uitvoeren. De angst is reëel maar we moeten niet vergeten dat het een kleine kans is en dat we met name ons moeten focussen op de vluchtelingen die echt uit nood, humane nood zijn gevlucht! Deze mensen hadden een goed leven, waren een gezin, gingen naar school, hadden werk, bouwden aan hun toekomst, deden en hadden eigenlijk alles zoals wij. Tot op een dag dit allemaal werd ontnomen, het land kapot werd gebombardeerd, onschuldige mensen werden vermoord, ze getuige waren van de meest verschrikkelijke  gruwelijkheden en ze hun leven niet meer zeker waren! Iedere dag steken duizenden mensen de landsgrenzen over op zoek naar veiligheid. De teller staat nu al op meer dan 4 miljoen.

Deze vluchtelingen bevinden zich nu in kampen in onder andere de buurlanden van Syrië waar ze misschien enigszins veilig zitten maar waar wederom nood is omdat er te weinig aan voorzieningen en voedsel is.  Zoals in Jordanië, daar worden al jaren, vanaf het allereerste moment dat de vluchtelingenstroom op gang kwam, mensen opgevangen. Meer dan 12 miljoen Syriërs zijn afhankelijk van noodhulp. Vluchtelingen verdienen het om in een kamp een humaan leven te kunnen leiden, in de buurlanden of in Europa!

ShareTheMeal
Kinderen raken sneller ondervoed en komen vaak zwak en ziek aan in de kampen, zij hebben dagelijks een gezonde en voedzame maaltijd nodig om op de been te blijven. Sebastian Stricker en Bernhard Kowatsch (World Food Programme) hebben in April 2014 ‘ShareTheMeal’ ontwikkeld met als doel om honger in de wereld te verbannen voor het jaar 2030. ShareTheMeal is een app voor op de smartphone waarmee je door één klik op je telefoon een Syrisch kindvluchteling een hele dag te eten kan geven. Dit kan al voor 50 cent! “Als we willen bereiken dat er vanaf 2030 geen honger meer in de wereld bestaat dan moeten we iets nieuws doen en daarom ontwikkelden we iets voor de smartphone. Over de hele wereld zijn er meer smartphonegebruikers dan hongerige kinderen,” aldus Sebastian Stricker.

Maaltijden in Jordanië
Juist dit kleine bedrag van 50 cent, lijkt de app zo succesvol te maken, zo blijkt uit de testfase in juni dit jaar. 1,7 miljoen schoolmaaltijden voor kinderen in het Afrikaanse Lesotho werden bekostigd. De campagne richt zich op dit moment speciaal op Syrische kindvluchtelingen in het vluchtelingenkamp Za’atari in Jordanië.

Transparantie donaties
Naast dat de ontwikkelaars de app zo simpel mogelijk gehouden hebben, kun je meer informatie krijgen over waar het geld naartoe gaat. Je kunt het proces van het doneren tot aan het voeden van een kind volgen, om zo transparantie te creëren. Op het moment dat er 20.000 kinderen gevoed zijn, wordt een nieuwe campagne geopend voor kinderen in een ander gebied.