Een zwangerschap is een wonder en een bevalling is los van alle spanning en pijn eigenlijk net zo mooi. Ik kan mij nog goed herinneren dat de verloskundige de placenta, waarin mijn dochter had gezeten, omhoog hield en ik verbaast en vol verwondering naar dit perfect gemaakte huisje keek. 

Als je de kleine er uit hebt geperst, vaak met de laatste kracht die je nog hebt, denk je klaar te zijn en te kunnen gaan genieten. Maar néé die laatste pittige weeën zijn niet voor niks, die enorme koek moet er nog uit. Bizar zo groot als dat ding is en hoe mooi dat alles wat de kleine nodig heeft daar doorheen loopt en in zit. Nadat de verloskundige mij de placenta had laten zien werd ik verzorgd en kon daarna het grote genieten beginnen. Wat er toen met mijn placenta gebeurd is, geen idee! Waarschijnlijk gewoon bij al het andere ‘afvalvlees’ in de kliko beland? In elk geval is er niet gevraagd of ik het mee wilde nemen als aandenken of om het thuis in de koekenpan of blender te gooien. Ik heb er eigenlijk ook nooit over nagedacht, ik was niet echt op de hoogte van de veelzijdigheid van dit stukje vlees.  De placenta is een prachtig stukje natuur en biologie.

foto Merckmanual

Functie van de koek
De placenta vormt een scheiding tussen de bloedsomloop van de moeder en de bloedsomloop van het embryo en het zorgt voor de uitwisseling van zuurstof en koolzuur. Voedingsstoffen (zoals zuurstof, glucose, aminozuren, vetten, vitamines en ijzer) gaan van de moeder naar het embryo door middel van de placenta. Afvalstoffen (zoals koolzuur, ureum, creatinine en bilirubine) gaan dezelfde weg terug. Ook worden hormonen (zoals oestrogenen, progesteron en HPL) en antistoffen middels de placenta uitgewisseld. Er is echter geen direct contact tussen de twee bloedsomlopen van moeder en kind. Als dat wel zo zou zijn en de bloedgroep van de moeder verschilt met die van het kind, zou dit fatale gevolgen kunnen hebben.

“Wil je nog een hapje?”
Radiopresentator Giel Beelen verbaasde heel Nederland toen hij de placenta van het zoontje van een vriendin verwerkt had in een hamburger. Lekker?!

In de westerse cultuur is het consumeren van de moederkoek nog een uitzondering. De meeste mama’s kiezen ervoor om de placenta in het ziekenhuis achter te laten of bij een thuisbevalling aan de verloskundige mee te geven. Maar in veel andere landen is het bereiden en consumeren van de placenta een steeds grotere hype aan het worden. Maar waarom? Waarom nuttigen steeds meer mensen deze nageboorte? En wat is de reden dat het nu ook overwaait naar de westerse landen?

Er zijn nog geen harde onderzoeksresultaten beschikbaar die aangeven dat het nuttigen van de placenta ook daadwerkelijk voordelen heeft maar in de praktijk zijn er steeds meer moeders die zich er heel fijn door voelen. Vrouwen geven aan dat het hen heeft geholpen om de borstvoeding beter op gang te laten komen, dat ze na de bevalling sneller op de been waren, dat ze minder last hadden van de zogeheten baby-blues en de pieken en dalen in de hormoonhuishouding. Feit is wel dat de placenta een enorme hoeveelheid ijzer, vitamine B12 en hormonen bevat. Vrouwen kunnen hier veel baat bij hebben maar er zijn ook ‘gevallen’ bekend dat juist die enorme hoeveelheid hormonen er voor zorgen dat je gaat schommelen wat betreft je emoties. Het kan dus gezond zijn mits je niet gevoelig bent voor te veel hormonen. IJzer en B12 kan sowieso iedere moeder heel goed gebruiken tijdens een herstelperiode na de bevalling.

Foto Thinkstock Thinkstock

 

 

 

 

 

Dagelijks een capsule moederkoek
Omdat het nuttigen van de placenta veel mensen nog tegenstaat, is er tegenwoordig een nieuwe methode om dat makkelijker te doen. Je kunt capsules van je placenta laten maken, ja écht, een hele handige moeder die gek is op DIY projectjes kan dit ook zelf doen! Nadat de placenta zorgvuldig gewassen is moet hij 30 minuten in een stoompan gestoomd worden. De placenta wordt in dunne plakjes gesneden en deze wordt samen met de navelstreng en de stukjes vlies op een voedseldroger gelegd. Vervolgens duurt het minstens 18 uur voordat de placenta volledig droog is. De placenta wordt vermalen tot poeder en met behulp van een capsuleerapparaat in de capsules gedaan. Dit hele proces gaat je zo’n 120 euro kosten, misschien een leuk kraamcadeautje? En uit dat mooie huisje kun je ongeveer 80-150 capsules laten maken.

Capsules laten maken van je placenta, is dat iets wat jou zou willen proberen? Benieuwd naar jullie mening!