Vroeger toen in mijn middelbareschooltijd, was respect voor de juf of meester heel vanzelfsprekend. Tegen oudere mensen zei je u en vloeken was niet netjes. 

Waar dit over gaat? De grondbeginselen van een normale opvoeding waarmee je jongeren fatsoen en waarden & normen bijbrengt om een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving. Een samenleving waarin we alleen met respect voor elkaar verder komen. Waar iedereen een eigen zinvolle plek kan hebben door een steentje bij te dragen. Een steentje dat gelegd mag worden op een plek én in een tempo dat past bij het individu. Er is ruimte voor iedereen, niemand hoeft alleen te staan. Maar heb potverdikke wel respect. Respect voor de medemens die allang die plek heeft verdiend. Die er iedere dag alles aan doet om jou en al die andere nieuwkomers te begeleiden naar jouw eigen unieke plek.

nekvel docent respect

Wat niet mag is niet raar

Dat is waarom hij en vele anderen voor een baan in het onderwijs kiezen. Momenteel een van de — mentaal — zwaarste beroepen. Uit liefde voor het vak maar vaak ook vanwege het geloof dat ze in jongeren zoals jij hebben. Dat je iets kunt betekenen voor deze maatschappij én voor jezelf. Onder grote druk werken ze iedere dag een programma af om ervoor te zorgen dat jij straks klaar bent om met jouw kennis verder te bouwen aan iets moois. Dat je het niet altijd eens bent met een leerkracht, of misschien een keer poepchagrijnig bent … dat mag. Wat niet mag is vervolgens ‘een oudere’ die ontzag verdient opzettelijk kwetsen met grof taalgebruik en jennen. Dat mag niet. Is dat raar? Nee joh, het zijn de grondbeginselen van een normale opvoeding.

Waar is het mis gegaan

Ik vraag me af of de ouders goed hebben kunnen inschatten wat de ‘kramp’ van de opmerking van hun zoon is. Verbale intimidatie met bewust gekozen woorden die op ieders hart littekens zou hebben achtergelaten. Het zal je moeder maar zijn! Fysiek contact hoort misschien niet maar zijn jongeren die bewust iemand fysiek pijn willen doen, intimideren en uitdagen nog op een andere manier te behandelen en te corrigeren? Iemand met een handgreep in zijn nek richting de deur bewegen is dat geweld? Ontoelaatbaar? Het feit dat de beste man in de bladen ‘De nekvel docent’ wordt genoemd, maakt het er niet beter op.

Deze onderwijsassistent heeft een jarenlange loopbaan achter de rug, werkte toe naar zijn pensioen, zijn nieuwe welverdiende plek in de maatschappij. Wanneer ik als moeder gebeld zou worden dat mijn kind zich zo heeft gedragen op school, zou ik niet een klacht indienen, ik zou bij mijzelf te raden gaan waar het mis is gegaan in de opvoeding? Hij dichtte de gaten waar een ander steken had laten vallen. Het is schrijnend dat ouders en ook de school hierin de jongen steunen en daarmee een verkeerd signaal afgeven. De rest van de leerlingen stond erbij en keek ernaar … en nu is het wachten op een volgend ‘incident’.