Nog twee maanden en dan wordt onze kleine kabouter alweer vier jaar. Hoewel het al een tijd achter ons ligt, kan ik mij nog goed voor de geest halen hoe ik de tijd van zelf voeden beleefd heb.

Ik voelde mij onnodig schuldig

Nadat het bij mijn dochter niet vanzelf ging en ik met een grijze wolk een kolfperiode van zes weken afsloot, had ik met mezelf afgesproken dat ik mij daarin nooit meer zover zou laten meezuigen.  Als newborn mama wilde ik niets liever dan haar voeden met mijn eigen melk. Dat idee zat zo vastgebakken in mijn hoofd, alles moest daar voor wijken. Rust, slaap en vaak ook de lieve vrede in huis.

Mijn meisje was als randprematuur op de wereld gekomen, na een pittige bevalling. Dat de borstvoeding met haar niet lukte was logisch te verklaren; ze was heel klein en licht bij de geboorte en had niet voldoende kracht. De frustratie bij mij werd versterkt doordat ik een grote hoeveelheid productie had. Achteraf heb ik vaak gedacht: had ik dat toentertijd maar gedoneerd na de kolfperiode.

Ekobaby borstvoeding opvolgmelk biologisch

Waardevolle vijftien maanden

De afspraak om bij ons tweede kindje borstvoeding te proberen en als het niet lukt te kiezen voor het beste alternatief, maakte mij een relaxtere moeder. Zo kon ik na de geboorte rustig met ons zoontje ervaren wat we samen konden gaan doen op het gebied van voeding. Of de borstvoeding slaagt hangt namelijk van zoveel factoren af. Op de meeste daarvan kun je geen invloed uitoefenen.

Gelukkig bleken mijn kleine man en ik een echt team; vanaf dag één ging de voeding soepel en was er geen strijd. We genoten van de momenten samen en voor mij was het enorm waardevol om dit een keer mee te mogen maken. Ruim vijftien maanden lang dronk hij bij mij, daarna gaf hij zelf aan geen interesse meer te hebben. Dat was een mooie manier en een goed moment om de periode samen af te sluiten.

Alleen het allerbeste voor mijn kleintje

De laatste maanden van deze periode kreeg hij af en toe al een fles met kunstvoeding. Met name de ochtend- en avondborstvoeding hadden we er het laatste half jaar in gehouden. Net als op vele andere gebieden maakte ik ook deze zwangerschap en de periode erna andere keuzes dan bij mijn meisje. Je bent als mama toch wat meer ervaren bij de tweede. Je bent mondiger en leest meer over producten en voeding.

Voor mij was het belangrijk dat de opvolgvoeding die ik zou geven zo dicht mogelijk in de buurt van mijn eigen voeding zou komen. Ik wilde absoluut het allerbeste voor mijn kleintje. Het moest passen bij mijn ideeën over een gezonde lifestyle!

Ekobaby borstvoeding grijze wolk opvolgmelk biologische melk

Biologische opvolgmelk

Borstvoeding belast op geen enkele manier het milieu, dit was voor mij ook een belangrijk punt bij de keuze voor opvolgmelk. Het product moet net zo betrouwbaar van kwaliteit zijn als borstvoeding. Bij voorkeur wilde ik een Nederlands product dat volgens de strengste Europese richtlijnen geproduceerd wordt. Aangezien ik altijd zo puur en meukvrij mogelijk kook, vond ik het niet meer dan logisch dat ook de keuze voor opvolgmelk hierbij aansloot. De zelfgemaakte babyhapjes werden afgewisseld met biologische opvolgmelk van pure oorsprong. Die gaf ik met net zoveel liefde en plezier als mijn eigen voeding. Ik wist dat ik met beiden een hele goede keuze maakte.

Een tevreden kind is een tevreden mama

Het is absoluut niet aan de orde maar wanneer wij nog een kleintje zouden krijgen en de borstvoeding zou geen succes zijn, dan weet ik zeker dat ik met een gerust hart voor goede flesvoeding zou kiezen. Het geeft zoveel rust om je er bij neer te leggen wanneer het niet lukt en met de biologische producten van tegenwoordig hoef je je echt nergens schuldig over te voelen. Rust en gezellige momenten tijdens een fles zijn zoveel meer waard dan stressvolle momenten wanneer de borstvoeding niet wil lukken. Een tevreden kind is een tevreden mama, toch?

Lang leve online bestellingen

Wat ik ook een voordeel vond is dat je de melk online kunt bestellen. Ik geef de voorkeur aan online shoppen. Met een druk gezin bespaart deze manier van inkopen doen enorm veel tijd én energie. En iedere mama zal herkennen: van beiden heb je altijd te weinig! : ) Wanneer de kinderen op bed liggen een bestelling plaatsen en binnen twee dagen thuis laten bezorgen, ideaal. Geen gedoe met onder je ene arm boodschappen en onder de andere arm een driftige peuter die zich alleen nog maar mee laat slepen.

Ekobaby is één van de biologische merken die je langere tijd aan je kindje kunt geven. Zo is er opvolgmelk vanaf 6 maanden en groeimelk vanaf 10 maanden. Met deze producten van Ekobaby kun je de groei en ontwikkeling van je kindje op een verantwoorde en natuurlijke manier stimuleren. Volg Ekobaby op Facebook of Instagram voor leuke berichten over opgroeien en voeding.

Wat gaf jij je kleintje voor flesvoeding (na de borstvoedingsperiode)? Koos jij ook voor biologisch en duurzaam? We lezen graag jouw ervaring in de comments …  

 

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Ekobaby-