Vrijheid, het klinkt en lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Vandaag en morgen zijn dagen om stil te staan bij wat vrijheid voor jou betekent. Uiteraard is het heel belangrijk om te gedenken wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is maar vergeet niet dat het gedenken ook in ‘het tegenwoordige’ kan.

Een signaal afgeven

Oorlog hoort niet alleen bij het verleden, oorlog is ook het heden. Wat mij opvalt is dat er steeds minder vlaggen om ons heen worden gehesen. Niet dat dat per se nodig is om te herdenken maar het is toch een manier om een signaal af te geven. Een straat met rood-wit-blauwe vlaggen geeft mij altijd het gevoel dat we één zijn. Dat we er alles aan zullen doen om een nieuwe oorlog te voorkomen. En juist dat gevoel: verbondenheid, is wat we willen bereiken met herdenken!

take_a_deep_breath

Vrijheid is persoonlijk

Vrijheid betekent voor iedereen iets anders, het hoeft niet alleen maar over oorlog te gaan. Het kan zijn dat je je vrij voelt wanneer je mag liefhebben wie je wilt ook al is dat anders dan in de maatschappij ‘gewoon’ is. Het kan zijn dat je je vrij voelt wanneer je zelf kunt bepalen wat je zegt en doet zonder dat je bang hoeft te zijn voor de gevolgen. Maar het kan ook zijn dat je je vrij voelt wanneer je je losmaakt van mensen die negatief voor je voelen of wanneer je innerlijke rust in jezelf hebt gevonden.

Voor anderen betekent vrijheid de mogelijkheid hebben om te reizen. Om zich vrij te bewegen over onze aarde. Of misschien betekent vrijheid voor jou wel het losmaken van het gevoel alles te willen bezitten en vind je jouw geluk en vrij-zijn in consuminderen.

Jouw eigen definitie

Voor vrijheid bestaat geen vaste definitie, het is wat jij er van maakt en wat jij er bij voelt! Wanneer je jouw definitie van vrijheid hebt kunnen vormen én invullen, word je in elk geval een gelukkiger mens en dat helpt mee om in harmonie met andere mensen te leven.

Twee minuten stilte in verbondenheid

Vanavond om 20.00 uur herdenken we alle slachtoffers van de oorlog toen en de oorlog nu. Belangrijk is om kinderen de grondbeginselen te leren over hoe je met andere mensen omgaat. Respect en begrip voor je medemens is essentieel willen we ooit alleen nog geschiedenisboeken schrijven over de oorlog.

Twee minuten stilte voor al die mensen die er voor gezorgd hebben dat wij nu in vrijheid kunnen leven … Twee minuten stilte voor al die grootouders, ouders en kinderen die voor altijd stil zijn. Geen woorden maar stilte. Twee minuten verstillen in verbondenheid met jezelf én anderen.