Het is een dooddoener maar meer waarheid bestaat bijna niet; we worden ouder. Ik word ouder en toch lijkt het alsof ik mij ieder jaar weer een stukje jonger voel. Niet fysiek hoor, die klokt loopt netjes door zo niet met veel te snelle tikken, nee ik doel hiermee vooral op ideeën en opvattingen. 

Niet zozeer door mijzelf gevormd als wel door de mensen om mij heen die veel jonger — mijn lieve kindjes, als veel ouder — mijn lieve ouders, zijn.

Hip-hipper-hipst

Toen ik vroeger jong was, waren mijn opa en oma een echte opa en oma. Ze waren grijs en hadden, vond ik als kind, ouderwetse ideeën over dingen. Ze leefden soms in een hele andere tijd. Superlief waren ze maar ze konden niet altijd meegaan in de dingen die wij voelden of zeiden. Logisch ook, tegenwoordig zijn wij als mens veel meer gestuurd door technologie. Niet alleen de jongere generatie, ook de oudere generatie gaat daarin mee. Al is het alleen maar vanwege alle voordelen die het met zich meebrengt. Opa’s en oma’s van deze tijd zijn tegenwoordig hartstikke hip. Een ‘highfive’ als je weggaat, een ‘boks’ wanneer je iets gepresteerd hebt of een ‘dab’ tijdens een gek halfuurtje met de kleinkinderen. Hip-hipper-hipst zijn ze!

Sim Only voor senioren

Oma met konijnen-oortjes

Toch is het soms ook een beetje wennen dat je ouders zo goed begrijpen wat er in de wereld van je kinderen omgaat. De laatste keer dat mijn meisje bij opa en oma ging logeren werd ik zoals altijd via de smartphone op de hoogte gehouden van hoe het ging. Verschil met de keren daarvoor was dat dit niet ging via een belletje vlak voor het slapen. Even een persoonlijke update van de dag en een ‘ik ook van jou’ door de ether. Nee, de laatste keer kreeg ik selfies met konijnen-oortjes, foto’s met daarop oma en mijn meisje afgebeeld met slaapmaskertjes voor de ogen en allemaal lieve wolkjes op het scherm. Yep, oma had Snapchat moeten installeren van haar kleindochter. En zo nieuwsgierig en bij de tijd als ze is, deed ze dat meteen!

Sim Only voor senioren

Persoonlijk vind ik het erg fijn dat opa en oma met de tijd meegaan. Ze hebben beiden een smartphone. Hoewel opa hem thuis vaker niet dan wel aan heeft staan, begrijpt hij wel het nut ervan en weet er mee om te gaan. Wanneer hij op pad gaat, is hij bereikbaar en dat is toch prettig wanneer je soms hele afstanden door het land aflegt naar familie. Opa heeft een oude telefoon van zijn dochter in gebruik. Geen hippe gadget maar vooral een functionele. Hij kan er mee bellen en mee gebeld worden en dat is voldoende. Voor hem volstaat Sim Only voor senioren. 

Meegaan met de tijd

Oma is iets gevoeliger voor alle snufjes die op een smartphone zitten. Zeker wanneer haar kleindochter weer op bezoek is, ontdekt ze nieuwe mogelijkheden van dat kleine bijzondere kastje. Een appje hier een appje daar, een telefoon alleen om mee te bellen is niet van deze tijd. Oma gaat met de tijd mee en kiest dan ook periodiek een nieuwere versie smartphone uit. MB’s zijn er om op te maken en kletsen doen we tegenwoordig met tekens. Tekstberichtjes in de familie-appgroep staan stijf van de smileys : ) en de nieuwste versie van Snapchat heeft ze vast al geïnstalleerd. Volgende week gaat mijn meisje logeren in het noorden, ik verheug me nu al op de ‘onderwater’-foto van hen samen en de rendier-oortjes!

Altijd en overal bereikbaar

Mijn eigen lieve oma was de oma van soppende maria biscuits in kopjes babythee. De oma die we alleen tijdens een bezoek konden zien, de rest van het contact ging via de analoge vaste lijn en dat waren vooral korte gesprekken. Geen gekkigheid of digitaal vermaak. Bizar eigenlijk hoe de tijd de wereld zo veranderd heeft. We kunnen niet meer zonder de smartphone. Het altijd en overal bereikbaar zijn voor belangrijke zaken én vermaak zit inmiddels in ons systeem.

Gaan de opa en oma van jouw kind ook zo mee met de tijd? Kun jij daar ook zo van genieten en je tegelijkertijd zo over verbazen? Laat het weten in de comments, leuk! 

 

-Artikel tot stand gekomen in samenwerking met KPN-